INTSOS.NO: Denne artikkelen finnes på: http://intsos.no?id=3718


Vestas forandret klimaet

Det danske selskapet Vestas er verdens største vindmølleprodusent. I sommer bestemte selskapet seg for å legge ned fabrikken på tross av økende omsetning og fortjeneste, og flytte produksjonen til USA. 600 ansatte sto derfor i fare for å miste jobben. Men arbeiderne ville ikke gi seg, og 19 av dem bestemte seg for å okkupere fabrikken.

Okkupasjonen varte bare i 18 dager i slutten juli og begynnelsen av august, men den har virkelig satt arbeiderkamp og kampen for fornybar energi på dagsorden. Okkupantene hadde et godt forhold til sine kolleger som av ulike grunner ikke deltok i okkupasjonen, men likevel ga sin fulle støtte ved å oppholde seg utenfor fabrikken.

Siden arbeiderne okkuperte fabrikken, har kampen for å redde både arbeidsplassene og produksjonen av vindmøller blitt en kampsak for fagbevegelsen og klimaaktivister over hele Europa.

17. september ble det arrangert en nasjonal aksjonsdag og Vestas-arbeidere og støttespillere gjennomførte protester, offentlige møter, massemøter og masseutdeling av løpesedler over hele Storbritannia. Foruten Isle of Wight, var det aksjoner i blant annet Birmingham, Brighton, Cardiff, London, Kent, Manchester, Newcastle, Rotherham, Southampton, Warrington,

Gjort mer for klimapolitikken

Arbeiderne på Vestas på Isle of Wight har ikke vunnet enda. Men selv uten å vinne, har de gjort mer for klimapolitikken i dette landet enn 100 konferanser. For det første har de forandret debatten om vindkraft. Det er ikke sant at utviklingen av vindkraft på land er stanset opp i dette landet. Det har vært 500 prosent økning i vindkraft på land i Storbritannia i de fem siste åra.

Vestas har ført til at sosialister, fagforeningsaktivister og miljøaktivister har kommet sammen på en ny måte. Merkelappene er en smule villedende. Mange mennesker, som meg selv, er både sosialister, fagforenings- og miljø-aktivister. Men alle som kom til leiren utenfor Vestasfabrikken snakket om hvordan alle samarbeidet på en ny måte.

Flertallet av menneskene som kom for å støtte Vestas-arbeiderne var sosialister eller fagforeningsaktivister.

Mange ledere fra nasjonale miljøorganisasjoner nølte med åpent å støtte arbeidernes okkupasjon. Den eneste som kom for å tale til arbeiderne, var Phil Thornhill. Derfor fortjener han respekt.

Under Vestas-okkupasjonen måtte Ed Miliband, miljøvernminister, tale på et møte i rådhuset i Oxford organisert av Friends of The Earth (FOE). I løpet av to dager klarte lokale sosialister, fagforeningsaktivister, miljøaktivister og medlemer av det grønne partiet å spre nyheten om at Vestas-arbeidere skulle komme. Rundt 600 mennesker møtte opp. Møtelederen fra FOE tillot ikke en Vestas-arbeider å holde tale. Men aktivister fra Oxford, støttet av George Monbiot og hundrevis av mennesker i rommet tvang ham til å la Vestas-arbeideren snakke. Det var første gangen på minst 200 år at en streikende arbeider har talt og delt platform med en minister. Tilhørerne støttet Vestas-arbeideren.

Møtelederen fra FOE sørget også for at to andre Vestas-arbeidere fikk tale. Likeledes den revolusjonære fra Oxford som hadde presentert dem. Dette er et tegn på hvordan den grønne bevegelsen forandrer seg. Men kanskje enda viktigere er forandringene i arbeiderbevegelsen.

Mainstream i vår bevegelse har nikket anerkjennende til klimasaken, men ikke behandlet den virkelig seriøst. Vestas har kommet med muligheten av at arbeidere slåss for grønne jobber virkelig og konkret. Campaign against Climate Change og noen fagforbund har arbeidet med en plan for en million grønne jobber. Det var en plan. Etter Vestas kan vi forestille oss at det skjer.

Plakater av Vestas-arbeidere vil bli satt opp over hele TUC (britisk LO) dette året. Jeg har gått gjennom en liten engelsk by med 400 arbeidere som roper ”Våre jobber, vår planet”. Det er hva Vestas-arbeiderne har gjort uten å vinne. Tenk på hva som vil skje hvis de vinner.

Det svake punktet er regjeringa. New Labour er pinlig berørt over å love en million grønne jobber og å avvise å redde 600.

Artikkelen er en redigert oversettelse fra Socialist Review. Den er også basert på møtet på ”Sosialisme Nedenfra” der de to Vestas-arbeiderne Iain Terry og Kirsty Ray snakket om okkupasjonen.