IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

12_imcbeirut_irakbarn1.jpgBorgerkrig i Irak?

Det har vært mye snakk i media om en potensiell borgerkrig mellom shiaer og sunnier hvis krigsalliansen trekker seg ut av Irak. I den grad en slik motsetning skulle utvikle seg, er det på grunn av USAs brutale okkupasjonspolitikk. Les mer  Gnisten 2005-02

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

28_bob_marley.jpg«The King of Reggae Music»

Bob Marleys 60-årsdag feires i disse dager over hele verden. Til tross for at han døde for 24 år siden, er han fremdeles til stede med musikken sin. I skrivende stund markerer Etiopia hans fødselsdag med store konserter. Tittelen på feiringa er «Afrika Unite».
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

15_g8.jpgTony Blair - Afrikas redningsmann?

"Afrika er et arr på verdens samvittighet" sa Tony Blair på åpninga av Commission of Africa. Kommisjonen skal se på Afrikas problemer med "nye øyne" sier de, for så legge fram en plan til G8-lederne som møtes 6. - 8. juli i Skottland. Verten Tony Blair har store vyer.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

10_irak_familie_electroniciraq.net.jpgMislykket bløffvalg i Irak

Valget i Irak har alt å gjøre med USAs behov for å legitimere sin brutale okkupasjonspolitikk - og lite å gjøre med demokrati. Den såkalt overstrømmende valgdeltakelsen er like lite sann som den tidligere nyheten om at tusenvis jublet over USAs nedtrekking av Saddam-statuen i Bagdad.
pilLes mer

Nasjonalisme  Gnisten 2005-02

1619_f15e_jagerfly_mflagg.jpgDødelig giftig - da som nå

"Det store svadaåret er i gang", for å si det med Jan Erik Vold. Hundreårsjubileet for løsrivelsen fra Sverige er offisielt åpnet. Overalt i landet blir det ett eller helst flere arrangementer for å feire unionsoppløsningen og Norges bragder de siste hundre årene. Gnisten fortsetter i dette nummeret å ta opp norsk nasjonalisme i lys av jubileet.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Anti-imperialisme og Fredsinitiativet

- Du går inn i Afghanistan, der har du mannfolk som har slått damer i fem år fordi de ikke gikk med slør. Ikke sant, sånne folk har ikke noen mandighet igjen uansett. Så det er jævlig moro å skyte dem ...
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Bill mrk: Antonio Gramsci - en som passer for deg?

Andreas Ytterstad har begravd seg i Antonio Gramscis Fengselsdagbøker. Nå vil han ha noen å diskutere med.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

WSF 2005 - større men med manglende fokus

Over 150 000 aktivister møttes i slutten av januar på det femte World Social Forum. Enda en gang samlet forumet forskjellige grupper og sosiale bevegelser fra hele verden: urbefolkninger, miljøaktivister, fagforeninger, kvinneorganisasjoner og mange flere. Opp til 200 000 demonstrerte gjennom gatene i Porto Alegre, Brasil, for å markere åpningen av forumet. Størrelsen på forumet og demonstrasjonen er bevis på hvordan bevegelsen mot nyliberalismen har vokst de siste 5 årene.
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Irak-okkupasjonen i krise

Alexander Cockburn fra USA gir oss et innblikk i panikken som sprer seg i Bush-administrasjonen. Artikkelen sto på trykk i britiske Socialist Worker i januar, og er noe forkortet.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Løgn og propaganda

Hvor mange stemte egentlig i Irak? Hvordan kan vi tro på informasjonen fra en såkalt uavhengig valgkommisjon som gjetter på valgoppslutningen og amerikanske okkupanter som manipulerer med tall? Gansk ...
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Hell no, we won't go

Den amerikanske soldaten Carl Webb forklarer i et intervju med det britiske magasinet Socialist Review (SR) hvorfor han nekter å slåss i Irak. Vi trykker et utdrag av intervjuet.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Ingen fred i Aceh etter tsunamien

Aceh-provinsen ble hardest rammet av flodbølgen i sørøst-Asia. Så langt er over 170 000 mennesker funnet døde og rundt 700 000 er blitt hjemløse. I kjølvannet av tsunamikatastofen er det blitt hevdet at de sosiale konfliktene i området kanskje skulle bli dempet. Syahrul Haron er ikke enig.
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Porto Alegre skygger for Davos

Da 150.000 mennesker fra alle kontinenter møttes i nærmere en uke til Verdens Sosiale Forum nr. 5, siste uke i januar, var det med minimal vestlig pressedekning, politioppbud – og absolutt ingen terrorfrykt. I sterk kontrast til sin motpol i Davos, Sveits. Der tusenvis av politi og en jernring av annen security samlet 1200 milliardærer seg til sitt årlige stunt for ”å gi business anledning til å sette agendaen for verdens utvikling”, som markedsjefen for Davos uttrykte det.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Oops I did it again

Forsvarsministeren minner om den distre jenta som syr fast skjorteermen sin og glemmer alt fra p-pillen til postnøkkelen i Netcom-reklamen. I Kristin Krohn Devolds tilfelle gjelder det en milliard her ...
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Høyt spill om atombombe

Kjernefysikeren Jafar D. Jafar er ingen hvemsomhelst i spørsmålet om Iraks masseødeleggelsesvåpen. På 80-tallet ledet han landets atomvåpenprogram, etter å ha fått en personlig forespørsel fra Saddam Hussein om å lage en atombombe. «Oppdraget» er en detaljert fortelling om hvordan dette programmet ble bygd opp - og hvordan det ble avviklet etter Gulfkrigen i 1991.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Nyansert om menneskesmugling

Frida Nome er religionshistoriker og jobber som forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning). I forordet til «Langs smuglerruta» sier hun at hun med denne boka ønsket å få svar på noen spørsmål rundt temaet menneskesmugling: Hvorfor risikerer mennesker alt for å komme seg til Europa? Vet de hva de går til? Er medias fremstilling av menneskesmugling riktig?
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Av vilje til forandring

Media skaper virkelighet. Definisjonsmakten er stor. Til å være for eller mot makta. Da er det usunt med journalister som pendler mellom å jobbe som informasjonsrådgiver og nyhetsskaper.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Viktige argumenter

Siste utgave av International Journalism tar for seg motstanden i Irak, situasjonen for opposisjonen i Iran, og spørsmålet om deltakelse i regjeringssamarbeid. Hovedartikkelen er om hundreårsjubileummet for de første arbeiderrådene. Alle artiklene griper inn i debattene som foregår i anti-krigsbevegelsen og i alterglobaliseringsbevegelsen.
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Overgrep mot barna

Her om dagen snakket jeg med en veninne av meg som hadde vært på helsestasjonen med fem-åringen sin. Min veninne er født i Tyrkia. En av de første tingene helsesøster spurte fem-årige Aisha om var, (m ...
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

"OFFENTLIG TJENESTER,JA! PRIVATISERING; NEI!"

Dette var ett av mange slagord som har gått igjen i demonstrasjonene som har vært i Frankrike de siste ukene. Lærere, sykehusansatte, postansatte,jernbanearbeidere, elektrikere og gassarbeidere er bla ...
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Motstand stoppet barnehagekutt

- Èn voksen, tre barn, var slagordet da flere fagforbund arrangerte politisk streik mot forslaget om å forringe de ansattes arbeidsvilkår og ungenes voksenkontakt i barnehagene i Bergen. Når har bystyret med èn stemmes overvekt tatt protesten til følge og avvist høyresidens forslag. Til slutt ble Høyre og Fremskrittspartiet alene om nedskjæringer etter at Pensjonistpartiets ene representant snudde.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Slett gjelda i 2005

"I over 25 år har fattige land brukt store summer på å betale gjeld til Norge. Vi ga lån og kalte det "bistand", men målet var å redde kriserammede norske skipsverf. I år feirer Norge 100 år som selv ...
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Elevstreik mot nasjonale prøver

18. januar gikk Elevorganisasjonen (EO) ut og oppfordret alle elever i grunnskole og videregående til å boikotte Kristin Clemet (H) sine nasjonale prøver. Dette var andre gang EO satte i gang en boikott, som et svar på Clemets manglende initiativ til å ta fjorårets boikott til etterretning.
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Regjeringen innskrenker streikeretten: -bruker tvungen lønnsnemnd mot lovlig konflikt

Den 5 måneder lange heismontørstreiken er over etter at regjeringen gikk inn og varslet tvungen lønnsnemnd den 24. januar. Dette skjedde uten noen saklig grunn på et tidspunkt det til og med var kontakt mellom partene. EL & IT forbundet skriver på sine nettsider: "Regjeringens beslutning om lønnsnemnd er et direkte angrep på streikeretten og et partisk inngrep som favoriserer NHO."
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

Sier NEI til "New Public Mangement"

8 februar skal Stortinget diskutere et lovforslag fra Regjeringen som Attac mener vil "markedsrette all høyere utdanning og forskning." Videre heter det at dersom den vedtas "blir det vanskelig å vinne den demokratiske styringen tilbake. (Loven den (regjeringen) har fremmet går inn for at)...kunnskap skal vurderes ut ifra sin kommersielle konkurranseverdi, og ikke primært som et samfunngode." (sitat i heftet "Student eller passiv konsument?" utgitt av Attac Blindern).
pilLes mer

Linje Linje

 Gnisten 2005-02

Universitetsloven, arbeiderbevegelsen og professorene

Kristin Clemets planer for ny universitetslov møter protester.
pilLes mer

 Gnisten 2005-02

"Jeg har ikke så mye penger jeg" Stein Erik Hagen, Norges nest rikeste mann "Jeg er ikke rik" Stein Erik Hagen "Dette er hvordan jeg liker det, akkurat som Disneyland. Ordentlige rekker og men ...
pilLes mer

Linje Linje

space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.