IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Dancing in the streets

PLATESELSKAPET Motowns suksess på 60-tallet er uten sidestykke. For første gang ble svart musikk, spilt av svarte musikere solgt til millioner av hvite ungdommer.

linje

Publisert: 25.04.2003

På siste halvdel av 60-tallet var Motown – artister som Marvin Gaye, Supremes, Stevie Wonder, Martha and the Vandellas og mange andre stadig på toppen av hitlistene. Deres forgjengere ble hånlig plassert under betegnelsen "race music". Motown var unikt også fordi det var skapt og eid av svarte.

Standing in the Shadows of Motown forteller historien til Motowns husband – The Funk Brothers. Denne gjengen ble rekruttert av Motown-gründeren Berry Gordy og satt til å lage låter på produksjonslinje. De skapte noen av de mest kjente melodiene i popmusikkens historie. Som det sies i filmens intro har Funk Brothers spilt på flere nr. 1 hitlåter enn Elvis, Beach Boys og The Beatles til sammen.

Beatles lot seg også inspirere av den nye "sounden". John Lennon sa at det hørtes ut som om trommene ble slått "med et jævlig tre". Andre var mer kyniske i sin forklaring på hvordan svart musikk nå fikk millioner av hvite ungdommer på dansegulvene over USA og Storbritannia. "Mens bluesen handlet om faren for å bli lynsjet, handlet Motown om faren for å få en kvise", var hvordan en kommentator beskrev Motowns suksess.

Selve navnet Motown var et produkt av de store forandringer som hadde skjedd i USA etter annen verdenskrig. Svarte fra de rasistiske sørstatene dro til storbyene i nord for å jobbe i industrien. Bilfabrikkene i Detroit (Motor City) var endested for mange. Motown-sangene handlet som oftest om kjærlighet og alle mulige måter at vi finner og mister den på. De var satt til en fengende beat og drivende rythym.

Soul-musikken, som Motown var den mest kjente og mest kommersielle eksponenten av, gjenspeilte en virkelighet der livsbetingelsene for hvite og svarte var blitt mer lik, i alle fall i arbeiderklassen, samtidig som den uttrykkte drømmene deres om et finere liv.

Det forklarer også hvorfor musikken som ble spilt inn på hundrevis av mindre og stort sett glemte selskaper skapte en populær undergrunnsbevegelse i forfalne nord-engelske industriområder utover 70-tallet.

Gordys ambisjon var å tjene mest mulig penger, men Motown kunne ikke unngå kampen for et bedre liv som foregikk i gatene heller. Martha Reeves påsto at "Dancing in the Streets" ikke var politisk, men det hindret ikke folk å spille den ute av vinduene sine under getto-opptøyer utover 60-tallet. Og Edwin Starrs klassiker "War" synges på demonstrasjoner den dag i dag.

Filmen er en ganske rett fram fortelling som forsøker (med hell) å anerkjenne en gruppe banebrytende dyktige musikere som ble holdt "i skyggen". Den inneholder også noen strålende nye framføringer av gamle klassikere. Det er en fin måte å tilbringe et par timer om du kjenner musikken fra før eller ikke. Om du ikke rekker å se den på kino (den går nok ikke lenge), er videoen egnet til vorspiel til høsten.

Tim Robinson

Standing in the Shadows of Motown
Regi: Paul Justman


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.