IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Vietnam-spøkelset hjemsøker USA i Irak

IRAK LIGNER mer og mer på Vietnam. Geriljamotstanden mot okkuopasjonen er ikke blitt mindre etter henrettelsen av Saddam Husseins sønner, slik Bush-gjengen hadde håpet på. Misnøyen vokser blant soldatene. Og mens løgnene de kom med for å gå til krig blir mer og mer åpenbare, har Bondevik-regjeringa i sommer sendt norske soldater som støttetropper for den amerikansk-britiske okkupasjonen av Irak.

linje

Publisert: 07.08.2003

Rundt 185 000 amerikanske deltar nå i okkupasjonen. Stadige geriljaangrep gjør at mange av disse har fått beskjed om at de må bli på ubestemt tid.

Siden krigen begynte er flere amerikanske soldater drept enn under Gulfkrigen i 1991.

"USA innrømmer bare en brøkdel av angrepene mot sine styrker," ifølge Independent-journalisten Robert Fisk.

Okkupasjonsregimet har sluttet å telle geriljaangrep som ikke fører til drepte.

Motstanden koordineres ikke av rester av Saddam Husseins regime, men fra en rekke grupper. Og den vokser også i de shia-dominerte slumområdene som var i opposisjon mot det gamle regimet.

Bush sin viseforsvarsminister, Paul Wolfowitz, har innrømmet at "noen av våre antagelser viste seg å være feilaktige". De trodde at de ville bli hilst velkommen som frigjørere og at de raskt ville klare å stable på beina et pro-amerikansk regime. Men i stedet må Bush-administrasjonen nå vurdere å sende enda flere soldater til Irak, og be om støtte fra stater som ikke støttet krigen.

I juli demonstrerte titusenvis av irakere mot den amerikanske okkupasjonen i byen Najaf. De ropte slagord som "Nei til Amerika, nei til kolonialisme". "Saddam drepte oss og sendte oss i fengsel. Nå gjør amerikanerne det samme," sa en shia-muslimsk talsmann til demonstrantene.

Tre måneder etter at Bush erklærte seier i Irak sa lederen for den amerikanske sentralkommandoen, John Abizaid, at USA "fremdeles er i krig".

En høytstående tjenestemann i Bush-administrasjonen sa i et intervju med Washington Post at USA har "forpliktet seg for en generasjon framover" i Irak. Rådgiveren skisserte en langsiktig strategi der USA vil spre sine verdier i Irak og hele Midtøsten.

"Det må virkelig skje en omforming av den regionen hvis ikke terrorister skal hjemsøke det amerikanske folk i generasjoner framover," sa tjenestemannen.

Og nå har altså Bondevik-regjeringa dratt Norge inn i hengemyra i Irak og i Bush-gjengens strategi for en ny amerikansk verdensorden.

Norge opplevde massive antikrigsdemonstrasjoner 15. februar. 60 000 deltok i den største demonstrasjonen siden 1917 i Oslo og på landsbasis deltok 130 000 i protestene. Det ble umulig for Bondvik å si ja til krigen, selv om regjeringa - særlig Jan Petersen og Kristin Krohn Devold - gjerne ville holde seg inne med USA.

I et forsøk på å rette opp forholdet til Washington sendte regjeringa 26. juni de første norske styrkene til Irak. De dro til og med før regjeringa hadde vedtatt deltakelsen.

150 norske soldater er nå i Irak. I tillegg har Norge sendt seks offifserer til Polen for å delta i den polske okkupasjonsstyrken i Irak.

Regjeringa framstiller den norske okkupasjonsdeltakelsen som "humanitær bistand" til "gjenoppbygginga" av Irak, men sender det norske forsvarets elitestyrker.

Ifølge Klassekampen har de norske styrkene i løpet av de fem første ukene revet en bro, fjernet en landmine og noen hundre kilo granater og blindgjengere. Norsk Folkehjelp har på samme tid lært opp 50 irakere i minerydding og fjernet over 20 000 sprenglegemer på flere hundre tonn.

Bondevik hevder at han har folkeretten på sin side og at de norske styrkene ikke deltar i okkupasjonen. Han har kanskje ikke tenkt på at irakerne ser annerledes på det. 2. august ble en norsk offiser utsatt for et angrep like ved den britiske leiren der de norske styrkene holder til. I sin iver etter å tilfredsstille Bush kan Bondevik fort få norske soldatliv på samvittigheten.

Hva soldatene sier

MISNØYEN og frustrasjonen øker blant de amerikanske soldatene i Irak. "Vår moral er ikke høy, ikke engang lav. Den er ikke-eksisterende," sier en anonym soldat.

"Du kan ikke skille mellom de som forsøker å drepe deg og de som ikke gjør det. Den eneste måten å komme gjennom sånn dritt er å drepe så mange du kan," sa den amerikanske sersjanten John Meadows til den britiske avisa Evening Standard.

En soldat snakket med et amerikansk TV-team om kortstokkene med "ettersøkte" de fikk. "Jeg har min egen ettersøkt-liste. Essene i min kortstokk er Paul Bremer, Donald Rumsfeld, George Bush og Paul Wolfowitz".

"Vi er psykisk og fysisk utslitt i så stor grad at noen håper å bli skadet slik at de kan bli sendt hjem. De sier 'Hei, skyt meg, jeg vil hjem," fortalte Eric Wright til ABC News.

Okkupasjonsregimet undersøker flere antatte selvmord blant amerikanske soldater de siste månedene.

"Vi føler oss forrådt. Vi fikk beskjed om å gå inn og ta Bagdad og drepe. Nå vil de at vi skal skru på bryteren og begynne med fredsbevaring. Det er veldig vanskelig," sa Jeffrey Lujan.

"Ingen har sagt noe om når vi får lov til å reise hjem. Det er som om ingen bryr seg et døyt om oss," sa Al Menendez til den franske avisa Le Monde.

Han synes synd på irakerne som må leve "i den samme dritten som før krigen".

Blant haukene i Washington er det fremdeles mange gir media skylda for at USA tapte Vietnam-krigen. De misliker sterkt at soldatenes misnøye og rapporter om væpnet motstand mot okkupasjonen er en del av det daglige nyhetsbildet.

"Ingen av oss som går i denne uniformen står fritt til å si noe ufordelaktig om USAs forsvarsminister eller president," uttalte sjefene for de amerikanske styrkene i Irak, general John Abizaid.

Løgn og mer løgn

HUSKER du løgnene de kom med for å rettferdiggjøre krigen? Utenriksminister Jan Petersen skrøt stadig av Bush, Blair og Powells "beviser". Nå avsløres de som løgn selv av Bush og Blairs nærmeste.

De sa at Irak kunne angripe med kjemiske og biologiske våpen i løpet av 45 minutter. Det var løgn, det er ikke funnet beviser på at Irak hadde kjemiske eller biologiske våpen og slett ikke at de var klare til angrep på 45 minutter.

De sa at Irak hadde skaffet seg uran fra det afrikanske landet Niger, for å gjenoppstarte sitt atomvåpenprogram. Det var løgn, "dokumentbeviset" var forfalsket. Noe CIA sa sju måneder før Blair brukte det i sin rapport om "trusselen fra Irak".

De sa at Irak hadde utviklet mobile laboratorier for biologisk krigføring. Der var løgn, og lastebilene USA hevdet beviste dette hadde åpent lasteplan og var uegnet som noe "laboratorium".

De sa at Irak hadde ulovlige al-Samoud-raketter med en rekkevidde på 650 kilometer som kunne ramme de britiske basene på Kypros. Det var løgn, selv al-Samoud-rakettene som FN-ispektørene sa var "ulovlige" og som ble ødelagt før krigen hadde en rekkevidde på bare 183 kilometer.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.