IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Good Bye Stalin?

Den tyske filmen Good Bye Lenin, som kan ses på norske kinoer i disse dager, er en politisk satire over det gamle DDR, men også over det vestlige, kapitalistiske samfunnet.

linje

Publisert: 18.09.2003

Handlingen utspiller seg i Øst-Berlin i 1989 og 1990, med Berlinmurens fall og stalinismens kollaps som bakteppe. Vi møter Alex, hans søster Ariane og deres mor Christiane – sistnevnte en lidenskapelig DDR-patriot, som vinner medalje for sin partilojalitet og oppofrelse.

Hun får et hjerteattakk når hun ser sønnen bli angrepet og arrestert av politiet under en demonstrasjon for åpne grenser og ytringsfrihet. Hun blir liggende i koma i åtte måneder. Når hun våkner opp, er Berlinmuren falt, Tyskland forent, og datteren Ariane har begynt å jobbe på Burger King. Det Øst-Tyskland Christiane hadde viet sitt liv til, eksisterer ikke mer.

Sønnen Alex setter seg fore å skjerme denne nye virkeligheten for moren, av redsel for at sjokket vil føre til et nytt hjerteattakk. Han anstrenger seg til det ytterste for å gjenskape Øst-Tyskland slik det var, symbolisert gjennom jakten på det spesielle østtyske merket sylteagurker moren pleide å spise. En kamerat med filmregissørambisjoner lager fiktive nyhetsinnslag hvor DDR-systemet lever i beste velgående.

Mens moren holdes sengeliggende, erstattes Lenin-statuer av Coca-Cola-bannere utenfor soveromsvinduet hennes. Det blir stadig vanskeligere for Alex å holde på illusjonen, og han tyr til stadig mer kreative og fantasifulle grep for at moren ikke skal oppdage den totale omveltningen som har skjedd. Begivenhetene snus på hodet, og østtyskere som i gledesrus strømmer over den åpnede grensen mellom Øst- og Vest-Berlin, presenteres for moren som flyktninger fra vesten.

Good Bye Lenin er en sympatisk film, tidvis veldig morsom (spesielt de forfalskede nyhetssendingene). Den har glimt av politisk kritikk av det moderne kapitalistiske systemet – symbolisert ved multinasjonalene Coca-Cola og Burger King. Det gamle stalinistiske systemet fordømmes, samtidig som kapitalismen ikke har brakt forbedringer: en gammel mann i nabolaget kommenterer stadig vekk "de har lurt oss", ved synet av Alex som roter rundt i søpla etter gamle østtyske sylteagurkglass til moren – en kritikk både av det gamle og det nye.

Alex kommenterer mot slutten av filmen at han lager et bilde av en sosialisme han selv ville foretrukket, en med åpne grenser. Filmen diskrediterer ikke sosialismen i seg selv, men det systemet som undertrykte folk i Øst-Europa, et system som ble etablert av stalinismen. En mer treffende tittel ville derfor kanskje vært "Good Bye Stalin", selv om det er Lenins statue som vinker farvel mens den fraktes bort med helikopter.

Når det er sagt: denne filmen forsøker ikke å gi en dyptpløyende analyse av begivenhetene den handler om, men er snarere en "feel-good film" som både kaller på latter og tårer – og som glimter til med politisk satire. Verdt å få med seg.

Gøril Eldøen

Good Bye Lenin!
Regi: Wolfgang Becker
Tyskland, 2003.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.