IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hvorfor USA vil styre verden

75 PROSENT av europeerne mener nå at krigen mot Irak var feil. Selv i USA fører kostnadene for okkupasjonen av Irak til følelser som sår tvil om Bush' utsikter til gjenvalg neste år. Og krigen var hovedfaktoren bak New Labours tap av støtte ved de lokale suppleringsvalgene i Storbritannia.

linje

Publisert: 20.11.2003

Men Bush og Blair viser ingen tegn på å gå tilbake på sitt prosjekt med å holde Irak. Attpåtil antyder de videre eventyr i retning Syria eller Iran.

Hvorfor oppfører de seg slik?

Dette er et spørsmål som forvirrer mange motstandere av krigen. En ny bok av Alex Callinicos, The New Mandarins of American Power, gir et mektig og lett tilgjengelig forsøk på et svar.

Den begynner med et frontalangrep på alle argumentene som forsvarer krigen, som Bush, Blair og deres formodentlig "liberale" tilhengere som Christopher Hitchens og David Aaronovitch bruker.

Alle som har vært aktive mot krigen vil finne det nyttig å lese disse argumentene. Men bokas virkelige styrke viser seg når Callinicos tar fatt på å diskutere krigens virkelige grunner.

Dette gjør han ved å etterspore karrierene til de personene som nå driver politikk i Det hvite hus, de "ny-konservative" som er samlet rundt Project for the New American Century. Callinicos viser hvordan deres motivasjon ikke bare er ønsket om å øke profittene til oljeselskapene, eller å holde forsyningene flytende til det gass-slukende industrielle hjertet av den amerikanske kapitalismen.

Noe mer grunnleggende står på spill: bestemtheten til alle amerikanske regjeringer i manns minne om at deres kapitalisme skal være i stand til å drive igjennom sine interesser overfor resten av verden.

Dette har betydd at de har forsøkt å knuse frigjøringsbevegelser i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det har også betydd at de har satt ut av spill lovene til herskerklassen i andre avanserte kapitalistiske stater.

Callinicos viser oss graden av kontinuitet mellom hva Bush gjør og det Clinton og Madeleine Albright gjorde før ham. Clinton viste større vilje til å delta i "koalisjonsbygging" med de andre avanserte statene, enn Bush har gjort. Men hans administrasjon sendte faktisk soldater for å angripe andre land oftere enn de republikanske administrasjonene til Reagan og Bush Senior.

Men som Callinicos understreker, finnes det også diskontinuitet.

De nykonservative gjenspeilet en mektig følelse i USAs herskerklasse på 90-tallet, av at man ikke hadde vunnet nok i våpenkappløpet i Reagans år til å bryte i stykker den gamle Sovjetunionen og slå landet konkurs.

De insisterte på at det var et mulighetenes vindu som måtte benyttes hvis det nye århundret skulle bli det "amerikanske århundret".

Og det betydde at regjeringa måtte stoppe å kose med de føyelige lederne for de største europeiske kapitaliststatene, og heller kaste seg på en massiv ny våpenoppbygging, ledsaget av en mye mer aggresiv utenrikspolitikk enn noen av de tidligere regjeringenes. En politikk der man erstattet språkbruken "holde i tøyler" med begrepet "forebyggende angrep".

De insisterte på at Irak var et nøkkelland å betvinge, som ledd i et tiltak for å kontrollere oljeforsyningene som de andre vestlige statene er avhengig av.

Det finnes en forståelse bak dette tiltaket, antyder Callinicos, som ligger bak uvilligheten til den franske høyreregjeringa til å støtte Bush på samme måte som Blair gjør.

Det finnes også en forbindelse til det at USA uten å nøle støtter Ariel Sharon i Israel. Dette er ikke et resultat, som noen kommentatorer påstår, av "den jødiske lobbyen" i USA.

Heller ikke er det et resultat av måten den nye typen som den tradisjonelt antisemittiske kristne fundamentalistene plutselig har oppdaget støtte i Bibelen for at Israel skal tømme Palestina for dets innbyggere.

USAs støtte til Sharon skriver seg fra den rollen Bush-gjengen, og Clinton-gjengen før dem, ser at en israelsk stat avhengig av amerikanske penger og våpen kan spille, i å forme hele området etter den amerikanske kapitalismens interesser.

Dette er det som leder praktisk talt hele den amerikanske herskerklassen, konvensjonelle kristne, fundamentalistiske kristne, agnostikere og jøder på like linje, til å stille seg bak Israel.

Og endelig, Bush-gjengens bekymring om verdensmakta leder dem også til å tegne bildet av Kina som en potensiell trussel. Derav "Son of Star Wars"-programmet på den ene side, og på den andre side en ring av baser fra Filippinene og like til Usbekistan.

Callinicos klarer å peke på en forbindelse mellom krigshissingen, og andre måter menneskenes liv blir ødelagt på.

"Det dominerende faktum ved denne verden er ikke 'krigen mot terrorisme'," skriver han, "men den hjerteløse veksten i fattigdom og ulikhet."

"Vil den imperialistiske krigsmaskinen til slutt falle, og bringe med seg den store katastrofen som markedskapitalismen lenge har skjult i seg selv? Vil den i prosessen ødelegge resten av oss, og kanskje også kloden selv? Eller vil kollektiv politisk handling tvinge den store avguden til å holde opp, slik den måtte under Pentagons forsøk på å underlegge seg Vietnam?"

Disse ordene skrev han for seks måneder siden, akkurat da Bush triumferende kunngjorde at oppdraget var fullført.

Og disse ordene er enda mer relevante idag, nå når gjengen i Det hvite hus, hjemsøkt av en forestilling om et nytt Vietnam, har begynt å krangle åpenlyst med hverandre.

Chris Harman

Alex Callinicos:
The New Mandarins of American Power
Polity
ca 150 kr fra Bookmarks, www.bookmarks.uk.com


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.