IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Fascinerende om USAs krig mot Irak

"SADDAM Hussein er på mange måter det nærmeste man kommer det perfekte politiske Frankenstein-monster. Han ble utrustet og bygget opp av mange av de samme statene og personene som senere derfinerte ham som en trussel og sin argeste motstander." Sitatet er fra den nye boka "Krigsdansen" av Henrik Thune.

linje

Publisert: 20.11.2003

Påstanden blir godt underbygget. Vi får vite hvordan vestlige land i årtier støttet Saddams skrekkregime både militært og politisk. Hvordan bare to land protesterte på den nå berømte bruken av giftgass mot kurdere i landsbyen Halabja i 1988 (Iran og Sverige).

Et sanksjonsforslag i den amerikanske kongressen ble stoppet av den amerikanske regjeringen der den nåværende presidentens far, George Bush, den gangen var visepresident: "Bush var også visepresident under Irak-Iran-krigen, da CIA leverte mye av den etteretningsinformasjonen Irak var avhengig av for å effektivisere bruken av kjemiske våpen mot iranske soldater."

Mange andre løgner, hykleri og feighet fra vestlige land og politikere blir også grundig gjennomgått og avslørt; De manglende båndene mellom Saddam og terrorisme. De ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpnene. USAs stadige løftebrudd og regelrette forræderi mot irakiske opposisjonelle.

Det er lite nytt i dette. Likevel gir den grundige og systematiske gjennomgangen en helt annen forståelse av omfanget, og fungerer dermed til å åpne øynene, selv for oss som syntes vi visste mye av dette fra før.

Dette er likevel ikke bokas hovedpoeng. Thune, som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, forsøker å forklare hvorfor USA gikk til krig mot Irak, selv om krigen ikke var en del av, men tvert imot et tilsynelatende brudd med den nylig erklærte krigen mot terror.

I en fascinerende historisk gjennomgang, tar "Krigsdansen" oss med bak kulissene i FN, det irakiske regimet og de nykonservative gruppene som nå styrer USAs utenrikspolitikk.

Og det er særlig i de nykonservatives tankegods svaret på hvorfor krig mot Irak finnes.

En rekke av de mest sentrale nåværende utenrikspolitikerne i USA, er på forskjellige vis knyttet til Project for the New American Century (PNAC).

PNACs mål har vært å finne svar på hva USAs rolle skulle være i verden etter slutten på den kalde krigen, og å få gjennomført sine idéer som amerikansk politikk.

De kom fram til at USA må bruke sin militære makt til å avskrekke alle mulige framtidige rivaler, både globalt og regionalt. Dersom det er nødvendig må USA gå til krig for å forebygge at en stat i framtida kan bli en rival.

Disse idéene kom til makta da Bush junior ble president. Visepresident Dick Cheney, viseforsvarsminister Paul Wolfowitz, og ikke minst forsvarsminister Donald Rumsfeld er alle PNAC-folk.

At akkurat Irak pekte seg ut som krigsmål, forklarer Thune med landets sentrale plassering i Midtøsten, og oljerikdommen, sammen med den over ti år gamle uløste maktkampen mellom USA og det irakiske regimet siden forrige gulfkrig i 1991.

Ut fra denne tankegangen var det helt naturlig for Rumsfeld på et møte i Det Nasjonale Sikkerhetsrådet, 12. september, 2001 å stille spørsmålet: "Hvorfor skulle vi ikke også ta Irak, ikke bare al-Qaida?"

I motsetning til alle løgnene, har ikke dette perspektivet vært så mye framme i den norske debatten om krigen - ihvertfall ikke i mediene.

"Krigsdansen" er derfor en viktig bok, som plasserer spørsmålet om USAs kriger der det hører hjemme; intet mindre enn en reorganisering av USAs imperialistiske prosjekt for å dominere verden.

Simen Tutvedt

Henrik Thune
"Krigsdansen"
Cappelen forlag


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.