IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Ukritisk om Castro

FIDEL Castro framstilles som en sympatisk bestefar i filmen "Comandante". Vi følger han på sitt arbeidskontor, på kafe, på kunstmuseum og tiljublet av elever på en internasjonal skole. Når bilen med Castro ankommer, jubler studentene og roper "Fidel, Fidel".

linje

Publisert: 01.12.2003

Selv om skolescenen muligens er planlagt på forhånd, er det liten tvil om at unge fra andre fattige land i Latin-Amerika har fått hjelp til gratis utdanning på Cuba, noe de ikke ville fått i hjemlandet sitt. En student bosatt i USA, er også intervjuet for å vise at kubansk politikk er å vise velvilje overfor vanlige amerikanere.

Filmen følger Castro fra den viktige revolusjonen mot diktatoren Batistas regime, som var rike amerikaneres lekegrind og kasinobule. Kubanere flest fikk ingenting, og Castro prøver stadig å opprettholde støtten han rettmessig mottok på grunn av omveltningen.

Det nevnes, men dessverre ikke særlig dybtgående og analyserende, Cubas solidaritet med folket i Angola mot invasjonen til det rasistiske apartheidstyret i Sør-Afrika.

Kanskje mer oppsiktsvekkende, kommer det fram hvordan Castro ikke ønsket raketter levert fra Sovjetunionen under Cuba-krisen. Castro antyder at Moskva var mer opptatt av sine egne interesser, selv om dette gjorde et angrep fra USA mot øystaten mer sannsynlig. Sovjet var heller ikke villig til å presse USA til å oppgi Guantanamo-basen, som nå brukes som Bush sin interneringsleir. Problemet var at Cuba på dette tidspunktet var økoniomisk og ideologisk avhengig av giganten i øst.

Det er flere sidespark til USAs imperialisme og jakten etter naturressurser. Filmen har mange gode politiske poenger, som jeg er enig i. Men den ukritiske holdningen til regime, er problematisk. For eksempel når Castro svarer på et spørsmål om overvåkingspoliti på gatene, at Oliver Stone sitt filmteam "har sett syner", er det trist at Stone lar være å være mer granskende. Men vi kan se med egne øyne at " spesielle personer " står vakt for å hindre at kubanerne foretar seg noe uønsket.

Castro slipper også alt for billig, når han påstår at homofile ikke forfølges. Den som har sett den flotte filmen "Jordbær og Sjokolade" vet at sannheten er annerledes. Om det er sant at fanger ikke tortureres, er også tvilsomt. Det er likevel befriende å få et annet bilde enn den demoniserende vinklingen fra USA, selv om det er liten grunn til å anta at Cuba er vesenforskjellig fra Sovjet. Østblokkens kollaps har i tillegg ført til en drastisk forverring av levestandarden, mens eliten og rike turister omkranses av luksus.

Hadde Stone vært sosialist, burde han konfrontert Castro på mangelen på arbeiderdemokrati også.

Thorleif Berthelsen

Comandante
Regi: Oliver Stone


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.