IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Sult og markedsliberalisme i Irak

OVER HALVPARTEN av Iraks befolkning sulter, går det fram av en FN-rapport. Krig, sanksjoner og tørke er årsaken til matmangelen. Da passer det bra med en stortilt privatisering av industrien, mener USA.

linje

Publisert: 02.10.2003

Ifølge rapporten som er utarbeidet av de to FN-organisasjonene Mat- og Landbruksorganisasjonen (FAO) og Verdens Matvareprogram (WFP), trenger omkring 3,5 millioner irakere - sårbare grupper som underernærte barn, gravide kvinner og mødre - tillegg av matrasjoner kommende år. Dette er vurdert til å koste 51 millioner dollar.

Den kroniske underernæringa blant de 25 millioner innbyggerne vil vare ved på tross av at kornhøsten var bedre i år enn i fjor. FN-organisasjonene oppfordrer landet til å sette all oljefortjeneste i det nylig opprettede Utviklingsfondet for Irak som spesielt skal bidra til landbrukssektoren.

Rapporten peker ut tilgang til rent vann og hygiene som det viktigste i etterkrigstidas Irak.

For tida er det tilgang på 70 liter vann per dag for de fem millioner innbyggerne i Bagdad. Det er omkring halvparten av det som var tilfelle før krigen. I byene lenger sør i landet er det langt verre.

Okkupasjonen av Irak også er et gedigent privatiseringsprosjekt. Men nå er det offisielt idet USAs økonomiske planer for landet ble bekjentgjort søndag 21. september.

Alle selskapene i den stort sett statseide irakiske industrien skal legges ut for salg. Bare oljesektoren skal unndras. Skattenivået blir historisk lavt, 15 prosent. Ingen reguleringer verken av eierskapsandeler, av hvor mye profitt som kan tas ut av landet, eller av hvor mange lokalt tilsatte som må brukes.

- Disse planene er katastrofale for Irak. Dette er markedsfundamentalisme som vil frata den nye regjeringen enhver mulighet til å bygge en økonomisk politikk til beste for irakerne, sa den britiske Irak-eksperten Toby Dodge til Dagsavisen.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.