IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Gripende dokumentar om romanifolket

"DE HAR stjælt livet mitt, de har stjælt navnet mitt", sier Bjørn Granum i filmen TRADRA. Han skulle egentlig hete Kjell Olav, men ble tatt fra moren da han var nyfødt. Denne gripende dokumentarfilmen handler om romanifolkets kultur og de overgrep de har blitt utsatt for i nyere norsk historie.

linje

Publisert: 18.03.2004

Filmen er både dokumentar, roadmovie og musikal, som anklager staten, kirken, psykiatrien og et fordomsfullt samfunn, og som hedrer musikken, håndverket, friheten, reisingen og kjærligheten i romanifolks liv.

Filmen følger Bjørn i hans søken etter å bli kjent med den kulturen og det livet som ble frarøvet ham.

Staten stjal ham som nyfødt, sendte ham på barnehjem og adopterte ham bort med falske underskrifter. Han vokste opp hos en fosterfamilie uten å vite noe om sine røtter, helt til en dag da et taterfølge banket på døren hans. De spurte etter navnet hans, og en kvinne brøt ut i gråt. Det var hans biologiske mor som hadde lett etter ham i 44 år.

Romanifolket, eller de reisende, som de også kaller seg, har blitt utsatt for grusomme overgrep av den norske stat, som fordømte deres frie levemåte. Til sammen har over 1500 barn blitt fjernet med makt fra sine foreldre.

Nå har Bjørn fått nye slektninger, nye venner og ny kulturell tilhørighet. Vi får være med ham inn i et nytt miljø der han møter sangere og skuespillere med romanibakgrunn, som Karl Sundby, Elias Akselsen og Laila Yrvum. Gjennom sang og musikk blir vi bedre kjent med et folk som har blitt forsøkt utryddet i etterkrigstidas Norge.

Lasse Johansen, best kjent som tidligere vokalist i Ole Ivars, vokste selv opp på landeveien og kjente Bjørns familie. Han jobber nå på Glomdalsmuseet, der de har en utstilling om de reisende, og han kan fortelle mye om tradisjoner og undertrykking.

Romanifolket har tradisjonelt vært håndverkere, handelsfolk og musikere, og har reist rundt med hest og kjerre. De solgte håndlagde kniver og andre håndarbeider til de fastboende norske bøndene og arbeidet på gårdene med maling av hus og reparasjoner.

Staten og kirken aksepterte ikke denne friheten, og gikk inn med ulike metoder for å tvinge de reisende til å bli fastboende og gode kristne. Hele familier ble sendt med tvang til Svanviken arbeidskoloni, som ble drevet av Norsk Misjon Blant Hjemløse. Der skulle de siviliseres og fornorskes gjennom hardt arbeid og plikt.

I tillegg til disse forsøkene på assimilering, ble det også tatt i bruk rasehygieniske metoder.

Mange ble også erklært sinnssyke og internert på Gaustad sinnssykehus og liknende institusjoner. Her ble det utført lobotomering med strikkepinner og hammer, noe som skulle pasifisere "pasientene". 2500 personer, blant dem mange romani, ble lobotomert her i perioden 1941-59.

Overgrep og fordommer dokumenteres i filmen gjennom klipp fra aviser og filmer, men først og fremst gjennom historiene til levende personer.

Åge Aleksandersen synger om taternes liv og om Svanviken. Han vil alltid minne kirkens folk om hvilke grusomme overgrep de har vært med på i vår nære historie, slik at de ikke skal være så "skinnhellige", som han selv sier det.

Bjørn søkte staten om billighetserstatning for sitt frarøvede liv, men fikk avslag. På sin reise finner han imidlertid familie, identitet og kjærlighet.

Tater har lenge vært brukt som et skjellsord, men i denne filmen bruker de ordet med stolthet over egen kultur, språk, sang og musikk. TRADRA er en sterk, sjarmerende, fargerik, engasjerende og viktig film, som anbefales på det sterkeste til alle som ønsker å vite mer om en hittil skjult del av norsk historie.

Astrid Stensrud

TRADRA – I går ble jeg tater.
En film om frihetens stolthet og maktens overgrep.
Regi: Karoline Frogner


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.