IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Terroristangrepet i Spania

Betalte med blod for Aznars krig mot Irak

"INGEN KRIG, ingen krig! ropte folkemengden da lederen for Sosialistpartiet, Zapatero, talte etter at valgresultatet var klart i Madrid søndag 14. mars.

linje

Publisert: 18.03.2004

Dette skjedde da sjokkresultatet ved valget i Spania fjernet José Maria Aznars høyreparti, PP, fra makta.

Aznar var en av de europeiske lederne som sterkt støttet krigen mot Irak, og for et år siden ble han fotografert sammen med Bush og Blair på Azorene da de erklærte krigen.

Til tross for at 90 prosent av det spanske folket var imot krigen, sendte Aznar soldater til Irak. Det er nå 1300 spanske soldater i landet.

PP trodde de kunne slippe unna med å legge skylda for bombene i Madrid på den baskiske gruppa ETA og dermed få flere stemmer i valget.

Men ettersom nyhetene begynte å sive inn lørdag kveld om at ETA ikke hadde noe med bombeattentatene å gjøre, ble det store demonstrasjoner.

Folk var rasende på regjeringas løgner og sinte fordi vanlige mennesker i Spania betalte prisen for regjeringas støtte til krigen.

I hovedstaden Madrid var tusener på gata hele natta.

Folk følte seg lurt, og bomeattentatene satte spørsmålet om krigen øverst på dagsorden.

Sosialistpartiet nevnte krigen i sin valgkamp, men ikke særlig høyt. Den påtroppende statsministeren fra Sosialistpartiet, José Luis Rodriguez Zapatero, sier nå at han vil trekke de spanske soldatene ut av Irak hvis ikke FN har overtatt styringen av landet innen utgangen av juni.

På lørdag var stemningen krystallklar. Ropet var: "Vi betaler i blod på grunn av alliansen med Bush og Blair i Irak".

Noen få timer senere strømmet folk over hele Spania til valglokalene for å stemme løgnerne og krigshisserne ut av regjeringskontorene.

En ting er at bombeterroren ikke hadde noe med ETA å gjøre, de som ble drept av den kom fra en fattig forstad hvis innbyggere har fått føle regjeringens politikk på kroppen.

De som brukte togene var kroppsarbeidere på korttidskontrakter og immigrantarbeidere fra Nord-Afrika og Øst-Europa som reiser til lavtlønnsjobber i byens sentrum.

Som en renholdsarbeider fra Ecuador fortalte, "De var arbeidere, immigranter som passet sine egne saker. Ikke politikere, men hardt arbeidende mennesker, underklassen.

Men i Madrids gater var det mange som kjente igjen forbindelsen mellom grusomhetene fra krigen mot Irak og grusomhetene i sin egen by.

Antonio Rojo, en sørgende over en av ofrene, Carlos Tortosa Garcia, insisterte, "Dette er Bush og Blair sin feil. Det er det på grunn av vårt engasjement i Irak. Aznar er gutten som pusser skoa til Bush".

Øyevitnerapport fra Madrid

FØRST, KLOKKA seks om kvelden på lørdag, var det bare omtrent 100 av oss på en protest som ble mobilisert gjennom telefon, e-mail og fra munn til munn. Politiet ønsket å få oss vekk fra gata. De begynte å spørre etter identitetskort. Men vi var snart 500, og de forandret sin taktikk.

De fortalte oss at demonstrasjonen var ulovlig fordi det var en dag for refleksjon før valget, og det var forbudt å drive politikk denne dagen.

Vi spurte om ikke det som innenriksministeren sa på TV ikke var politikk. Titusen mennesker, kanskje flere, sluttet seg til oss. Politiet prøvde å blokkere oss inne, men vi var for mange til at de kunne arrestere oss.

Folk ropte "Vår død, deres krig". "Dette er prisen for olje, de i regjeringspalasset bor ikke i fattige forsteder. Løgnere, bombene i Irak eksploderer i Madrid. Vi sier det igjen: Nei til krig, ikke utnytt de døde, og kom dere ut"

Folk leverte håndskrevne beskjeder rundt til folk der det sto at det var "demonstrasjon ved midnatt ved Puerta de Sol. Kopier denne og send den videre".

I en elektrisk atmosfære begynte tusener av mennesker å bevege seg gjennom gatene i retning Puerta de Sol klokka 23.30. Det var mange mennesker som ventet på å slutte seg til da vi startet, kanskje 15 000.

Folk ropte: "Alle er ikke her, det mangler200 mennesker", idet de refererte til torsdagens døde.

Puerta de Sol, det historiske sentrum i Madrid, var fullt av mennesker. Det var flere minutters stillhet for ofrene, og så marsjerte vi igjen, mot Atocha-stasjonen hvor bombene gikk av.

På denne tida, klokka 01, visste alle at Al Qaida hadde påtatt seg ansvaret for bombene.

Madrid sto helt stille under demonstrasjonen. Folk applauderte fra balkongene sine og slo på kasseroller og stekepanner.

Alle var oppglødd og ville ikke slutte å rope mot Aznar og regjeringa.

Fra Atocha gikk vi til parlamentsbygningen som var omringet av politibiler og rekker med opprørspoliti. Vi gikk så tilbake til Atocha hvor vi avsluttet klokka 04.

Regjeringa har sagt at demonstrasjonen var ulovlig og at det vil bli tatt rettslige skritt. Regjeringas krig i Irak var i allefall ulovlig.

Nå kan vi si: "Antikrigsbevegelsen 1, PP-partiet 0"


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.