IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Krigen mot terror fra innsiden

I DISSE tider med krig og terror snart ti år etter at russiske styrker rykket inn i Tsjetsjenia, er Livvakt i helvete av Siri Lill Mannes en aktuell bok.

linje

Publisert: 18.03.2004

Mannes, som har hovedfag i historie om Tsjetsjenia og er journalist i TV2, har skrevet et viktig dokument. Hun forteller en livvakts historie. Aleksandr Voda, som mye av denne boken handler om, skildrer den såkalte krigen mot terror fra innsiden. Samtidig blir vi kjent med Tsjetsjenias historie.

Denne krigens røtter går flere hundre år tilbake. Russerne har kalt tsjetsjenerne banditter like lenge som de har villet ta landet. Britene fant olje i Tsjetsjenia i 1823. Siden da har det blitt henta ut enorme mengder olje. Likevel er landet en liten og fattig nasjon på ca. 1 million mennesker på et område 1/3 av Danmarks.

I boka møter vi flere tsjetsjenske vitner til terroren, terroren mot det tsjetsjenske folket. Gisseldramaet på en teaterscene i Moskva blir også kommentert. En gruppe maskerte kvinner og menn tok alle i salen som gisler. Men hvordan kunne den påståtte lederen Barajev klare å organisere en så stor operasjon uten at politi og sikkerhetsstyrker visste det?

Ryktene gikk om at de russiske myndighetene var innblandet. Men hva hadde sikkerhetsstyrkene (FSB) å tjene på en slik aksjon? Siri Lill Mannes sier det slik:

"Først og fremst beviste gisseldramaet at tsjetsjenske terrorister truet Russland. Aksjonen økte den dalende støtten for krigen hjemme. Samtidig gav den Putin sympati og forståelse i utlandet, som fikk se hvilke fiender russerne slet med i det ville Kaukasus. Ekstreme islamister fantes ikke bare i Afghanisatan. Et mer slående bevis på terrortrusselen fra Tsjetsjenia enn angrepet på uskyldige teatergjengere i hjertet av Moskva kunne man neppe finne. Over tre år etter bombene i Moskva fantes det fortsatt ingen bevis som tyder på at tsjetsjenere stod bak bombene."

Aleksandr kaller den såkalte krigen mot terror for et stort bedrageri. For første gang har en betrodd russisk soldat talt president Putin midt imot.

Les denne boka!

Randi Færevik

Siri Lill Mannes: Livvakt i helvete - Aleksandr og krigen i Tsjesjenia. Kagge Forlag AS 2003


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.