IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Motstanden mot Irak-krigen for et år siden og motstanden i dag

DAGEN BLE avsluttet med en plenumsdebatt mellom Erling Borgen, journalist og forfatter, Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag, Ingrid Fiskaa, leder i SU og Heidi Sørensen, stortingsrepresentant SV.

linje

Publisert: 19.02.2004

Turid Lilleheie startet med å si at hun var imponert over ungdommen 15. februar i fjor. Hun ville prøve å få til at fagbevegelsen i Norge ville bidra med støtte til fagbevegelsen i Irak.

Hun lovte også å kontakte LO ledelsen for å diskutere hvordan LO i Norge kan engasjere seg både lokalt med mobilisering til 20 mars og internasjonalt.

- Jeg ringer LO ledelsen imorgen, sa hun.

- Jeg kjenner at krafta fra ifjor forsatt er her. Jeg var i Sidney hvor det var en kjempedemonstrasjon. Det var ikke en selvfølge at Norge sa nei til å være med på invasjonen. Det var et resultat av demonstrasjonen. Vår hovedoppgave nå er å se frammover.

- Den krafta som blei skapt på Youngstorget ifjor er her enda, sa Heidi Sørensen fra SV.

Krigen mot "krigen mot terror"

- Vi har all grunn til å være stolte etter 15. februar ifjor. Krafta er ikke borte. Det var Norgeshistoriens største demo, mot USA og USAs råkjør mot FN.

- Forsvarsminister Devold sier at Norge ikke har sendt militære styrker, at det bare er humanitært. Før hadde vi "komiske Ali", den irakiske utenriksministeren. Nå har vi fått "komiske Devold", sa Ingrid Fiskaa.

- Det er store demoer mot krigen hver dag i Irak. Men vi har også en krig mot "krigen mot terror" vi må føre her hjemme. Men vår krig er en krig mot de sterkestes rett.

- Vi må føre en krig mot innstramninger i asylpolitikken, mot at "grunnløse" asylsøkere sendes ut i ekspressfart. Vi må også krige mot at vi får forbud mot hijab.

Dette dreier seg om innstramninger i ytringsfriheten og organisasjonsfriheten og diskusjonen kan gi inntrykk av at kvinnefrigjøring er et vestlig fenomen.

- Vi må krige mot overvåking og registrering av utenlandske studenter i Norge!

- Vi må ha en fredsbevegelse som tar opp kampen for demokratiet. - Det vi har vært med på har vært framveksten av en "freds-super-bevegelse". Det er vi som driver den virkelige kampen mot fundamentalisme, sa Erling Borgen.

- Jeg var i Mumbai og der fikk jeg virkelig føle at jeg var en del av en verdensomspennende bevegelse. Folk fra hele verden var enige om at kampen mot terrorisme er kampen mot USA.

- 20.000 - 50.000 mennesker er drept i Irak-krigen.1000 barn dør eller blir skadet hver dag av splintbomber.

- Den største trusselen her i Norge er vår egen regjering. Vi må fortsette å puste dem i nakken!

- Henry Kissinger må fratas fredsprisen han fikk her i Norge. Det er starta en kampanje mot han, og han kan ikke reise noen steder uten frykt for å bli stilt for en domstol for sine forbrytelser i Vietnam. Vi må gjøre det samme med Bush og Blair. De må straffes. De bør bli tiltalt i en internasjonal domstol!

I debatten etterpå foreslo Grete Haldorsen en internasjonal streik mot krigen i Irak.

- Kampen i Irak og Palestina er også en og samme sak, sa hun. Uten USA ville ikke Israel ha klart seg. - Muren de bygger er så lang som fra Oslo til Bergen. Det er en skam!

Susan Lyden oppfordret SV til å stille krav til den norske regjering. - De har løyet for oss. Petersen vil gå av i det stille fordi det går dårlig for Bush og Blair.

- Fagbevegelsen må engasjere seg i Irak, fortsatte hun. Her i Norge kan NTL, som organiserer de fleste universitetsansatte, sørge for at ingen organiserte blir med på overvåkning av utenlandstudenter!

Hun oppfordret også alle til å gå i 8 mars tog, hvor en av parolene er: "Stopp okkupasjonen - Hent soldatene hjem!

Henda vekk fra Irak, Statoil !

Ingrid Fiskaa fra SU oppsummerte debatten med å si at vi må fokusere på fire punkter:

- Vi må fokusere på den militære okkupasjonen og hva som egentlig foregår. Det er et nyliberalistisk eksperiment! Vi må si til norske selskaper som for eksempel Statoil:

"Henda vekk fra Irak!"

- Vi må vekke opp igjen en brei fredsbevegelse i Norge. Vi må få i gang grunnplansaktiviteten igjen. Fredsforumet er en god start.

- Vi må sette fokus på Norge og vår egen regjering. Norske soldater skal hjem!

- Vi må kreve demokrati! Det klarte vi 15. februar og vi kan klare det igjen!

Neste Fredsforum skal være onsdag 3. mars kl. 18, Cafè Mono, Pløensgate


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.