IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Fredsforum

Ett år etter de globale protestene mot Irak-krigen, hva nå?

OMLAG SEKSTI personer møtte fram for å delta på det første fredsforumet som ble arrangert i Oslo søndag 15. februar. Seminaret ble innledet med John Pilgers siste film om Irak.

linje

Publisert: 19.02.2004

Etter filmen var det korte innledninger og debatter. NRK- reporter i Midtøsten, Lars Sigurd Sunnanå var først ute. Han startet med å si at han nekter å tro at den amerikanske og britiske etterretningen har vært så dårlig som det nå fremstilles som.

- De måtte finne seg et påskudd for å sikre seg kontroll over Irak.

- Dette er det store bedraget, fortsatte han. Men hvorfor?

Hans teori var at nabolandet Saudi-Arabia er midt i en intens og brutal maktkamp.

- Spenningen er dramatisk. Samtidig sitter landet på en av de største olje og gass - reservene i verden. Det er også irakernes tragedie at landet flyter på olje.

På spørsmål om hva slags framtid Irak har nå sier Sunnanå at han tror det blir vanskelig å få et levedyktig demokrati i Irak i nærmeste framtid.

- Kan man få et demokrati til å vokse fram av så mye hevn og råskap som har utviklet seg på grunn av kriger og underrtykking?

- Alt er mye verre nå enn under Saddam!

Neste innleder var Mohammed Al Samarai, politisk aktivist i SV. Han er selv flyktning fra Irak. Han var opptatt av at vestlige media og okkupantene i Irak forsøker å få til splittelser innad i Irak.

- Hvorfor er man så opptatt av denne inndelingen i "Shia" og "Sunni" muslimer? Dette er bevisst splitt og hersk taktikk. Under Saddam var vi ikke opptatt av om folk var det ene eller andre. Okkupantene ønsker å bruke islam for å skremme. Amerikanerne bruker dette som unskyldning for å støtte Shia-muslimene.

- Når det gjelder sosiale forhold for irakere, er de mye verre nå enn under Saddam. Kvinner har fått mindre frihet. Okkupantene bruker makt mot kvinner og andre grupper.

- Irak er rik på olje. Men det er ikke bensin til vanlige folk. Det er lange køer og bensinen er dyr. Arbeidsledigheten er enorm. Det er ikke nok mat.

- Hele Irak er lagt ut på anbud. Og hva skjer med Iraks kultur- skatter? De blir ikke tatt vare på. Det er forbud mot fagorganisering. Flere irakere sitter fengslet nå enn under Saddam. Hver dag blir noen drept og ydmyket av okkupantene. Folk er glad for at vi er kvitt Saddam Hussein, ja. Men til hvilken pris? Det finnes ikke noe frihet i Irak nå, bare okkupasjon.

- Bush har spesielt takket den norske regjering for støtten til krigen. Men norske soldater ble sendt uten å gi beskjed til Stortinget!

Etter innledningene var det åpen talerstol.

Lesley Campus fra Filippinene, for tiden turist i Oslo, begynte med å si at på Filippinene hadde folk lang erfaring med USA sin "War on terror". Han oppfordret kristne og muslimer om å stå sammen mot krig og sluttet med å si:

"På Filippinene håper vi å få til en stor og fin demonstrasjon mot okkupasjonen i Irak 20. mars".

En dame sa at vi nordmenn må ta et oppgjør med myten om at "De kan jo ikke klare seg selv der nede." Og at vi i Norge måtte ta et oppgjør med den norske rasismen og arven etter kolonitiden.

Torgeir fra SV satte fingeren på at løgnene bak krigen nå er grundig avslørt.

Det har blitt verre for irakerne. Det er pressesensur, mange er fengsla uten lov og dom. Materielt har folk fått det verre.

- Vi hengte en tung stein rundt halsen på utenriksminister Petersen gjennom å være 60 000 i gatene for et år siden. Og vi ser daglige demonstrasjoner og stor motstand mot okkupasjonen blant folk i Irak. Presset vokser i USA.

- Vi må sørge for at 20. mars blir en stor og fin markering mot krigen i Irak.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.