IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Krigen om handel med diamanter

"KOH-I-NOOR!" eller "Mountain of Light", skal den persiske erobreren Nadir Shah ha sagt da han endelig fikk kloa i diamanten den indiske mogulen hadde gjemt i turbanen. Diamanten som nå befinner seg i Tower of London, ble sagt å være så enestående at den som eide den ville regjere verden.

linje

Publisert: 23.06.2004

The Queen of England regjerer ikke over verden, men boka til Matthew Hart beskriver en business hvor penger og makt er de viktigste elementene.

I 1836 dro nederlendere fra Sør-Afrikas sørkyst nordover. De jagde de svarte og etablerte seg på farmer. Diamanter ble funnet uten at det skapte furore. Ikke før en diamant ble solgt til hertuginnen av Dudley for 25 000 pund, ble det proklamert fra et parlamentsmedlem at det var på denne grunn Sør-Afrikas framtid skulle bygges. Da eksploderte det, og på ett år fant 50 000 veien til Sør-Afrika på jakt etter rikdom.

De Beers

Sør-Afrikanske De Beers, verdens største diamantselskap, ble stiftet i 1880. De Beers har en enestående posisjon slik at de en hver tid kan kontrollere prisen på de kostbare stenene. Hart forteller hvordan andre land og selskaper mer eller mindre frivillig ble kjøpt opp av De Beers.

Da det ble funnet diamanter i Sibir, lyktes.De Beers i å overtale Sovjet til å knytte seg til kartellet. Men etter Sharpeville-massakren i1960, hvor 69 svarte demonstranter ble drept, syntes Sovjet det var pinlig å bli sett i sammenheng med et selskap drevet av en hvit milliardær.

Nye funn og et stadig tøffere marked drev stadig De Beers og andre selskaper på evig jakt etter nye funnsteder. Men De Beers satt framdeles i førersetet og som det blir sagt i boka, ble Afrika sett på som deres eiendom.

Diamantkriger

Allerede på 1950 tallet ble De Beers klar over at det ble kjøpt diamanter i Sierra Leone som ble smuglet til Liberia. Samme konflikten har vi idag . På ett år, mellom1996 og 1997, ble det solgt ulovlige diamanter verdt en milliard dollar fra Liberia. I 1996 solgte landet 82 ganger mer enn hva de faktisk produserer av diamanter.

Verdensbanken sier at krigene ikke bare blir finansiert gjennom diamanthandel, men at diamantene også er selve motivet for å gå til krig.

Rapporten som Global Witness la fram i1998 om de blodige diamantkrigene, skapte uro i miljøet. Hva om forbrukerne boikottet kjøp av diamanter? De Beers hevder at de ikke selger "ulovlige" diamanter lengre, men som Hart sier kan de umulig ha kontroll over hvor alle diamantene kommer fra.

Diamonds are forever

På en konferanse for folk innafor bransjen ble det sagt at diamanter handler om grådighet og forfengelighet. Heldigvis, sa taleren, hadde mennesket rikelig av begge deler så de gikk en strålende framtid i møte.

Hvorfor er diamanter så ettertraktet? Hart forsøker å svare på dette og sier det handler om mer enn grådighet og forfengelighet.

De Beers, som står for 80% av salget av uslipte diamanter, bruker 200 millioner dollar i året på reklame. Etter den vellykkede reklamekampanjen ved overgangen til det nye millenium økte de salget med 44%. 85% av alle amerikanske kvinner eier en diamant og de fleste har fått smykket av en mann. Dette spiller De Beers bevisst på. "Er hun ikke verdt et par månedslønner?" het det i en annonse.

Boka gir rystende bilde av hvor rå handelen med diamanter er. Alt annet blir glemt i jakten på rikdom. Som da Tokyo Sexwale, tidligere ANC-politiker, startet opp som den første svarte diamanthandler og satt i møte med en av Sør-Afrikas rikeste familier. En av hans assistenter kommenterte: "Advokatene til disse folka laget apartheidlovene, og nå satt de i møte med en av de som smadret dem."

Monica Nkechi Okpe

Matthew Hart:
Diamond - The history of a cold-blooded love affair
Fourth Estate 2003


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.