IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Legitimerer USAs røvertokt

OKKUPASJONEN av Irak har enstemmig blitt legitimert av FNs sikkerhetsråd. En okkupasjon basert på løgner. Dette er en gavepakke også til den norske regjeringa og Jan Petersen som igjen kan snakke om "FN-sporet". Men de virkelige årsakene til krigen og okkupasjonen er USAs behov for å ivareta sine imperialistiske interesser.

linje

Publisert: 24.06.2004

Bush og Blair serverte flere begrunnelser for hvorfor det var nødvendig å gå til krig mot Irak. En av dem, og kanskje den viktigste (beregnet på FN), var påstanden om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen som truet både Iraks naboland og USA og Storbritannia. Hans Blix og våpeninspektørene fant ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak. Men det var likevel dette "FN-sporet" som i stor grad bidro til å legitimere "verdenssamfunnets" positive holdning til de løgnene Bush og Blair serverte. Vår utenriksminister Jan Petersen var svært imponert over Colin Powells multimediashow i FN.

Løgnene om Saddams påståtte forbindelse til Al Qaida og demokrati-argumentet var også en del av pakka, men det var ikke disse påstandene som ble gjenstand for FN-behandling.

En av løgnene som særlig Tony Blair forsøkte å selge, var påstanden om at Saddam kunne avfyre masseødeleggelsesvåpen innen 45 minutter. Kilden til denne løgnaktige påstanden var visstnok Iyad Allawi, mannen som om få dager blir "statsminister" i Irak.

USAs imperialistiske interesser

I ukene før krigen brøt ut var deler av norsk presse, blant annet Dagsavisen, flinke til å avsløre hva USAs krigshissing egentlig dreiet seg om. 60 000 marsjerte i Oslos gater fordi de sa nei til en krig som utelukkende hadde til hensikt å ivareta USAs maktinteresser.

Alle avsløringene som har kommet senere og de bestialske krigshandlingene i et okkupert Irak med tortur, massakrer og ødelegging av bolighus etter israelsk mønster, er en klar illustrasjon på at USAs okkupasjon ikke handler om frigjøring.

Stratfor, et amerikansk konsulentbyrå for sikkerhetsspørsmål, uttrykte Bush-administrasjonens tankemønster noen uker før krigen brøt ut i 2003: "Å invadere Irak er i USAs nasjonale interesse uansett om Saddam Hussein har et eneste masseødeleggelsesvåpen eller ikke."

Olje er en viktig del av forklaringen på hvorfor USA gikk til krig, men det må ses i en større sammenheng. Bush-administrasjonen skisserte en ny nasjonal sikkerhetsstrategi i 2002. Det sentrale var at USA skulle bruke sin militærmakt, ikke bare for å avskrekke potensielle motstandere, men også for å utradere trusler før de blir alvorlige.

Forebyggende krig

Den nasjonale sikkerhetsstrategien sier det slik: "Selv om USA alltid vil jobbe for å sikre støtte fra det internasjonale samfunn, vil vi ikke nøle med å handle alene om nødvendig, for å utøve vår rett til selvbestemmelse ved å handle forebyggende".

Det var ikke småkjeltringer som Saddam Hussein eller regimet i Nord-Korea som Bush-administrasjonen anså som en fare, det var mer likeverdige og potensielt konkurrerende land som Japan, Tyskland, Russland. Men kanskje spesielt Kina.

En vellykket erobring av Irak, tenkte Bush og hans rådgivere, ville være en beskjed til potensielle "konkurrerende likemenn" om ikke å utfordre USAs makt.

Like etter at Bush overtok presidentembedet, fikk visepresident Dick Cheney ansvaret for en gjennomgang av USAs energibehov. Gjennomgangen viste at importen av olje måtte økes kraftig, og USA ville bli mer økonomisk avhengig av ustabile regioner som Sentral-Asia, Latin-Amerika og Midtøsten. Derfor har USA, etter 11. september 2001, opprettet flere militærbaser, særlig i Sentral-Asia.

Olje

Irak har verdens nest største oljereserver etter Saudi-Arabia.

Etter at forbindelsene mellom USA og Saudi-Arabia har blitt dårligere, har Irak blitt viktigere som oljekilde. Ved å få kontroll over Irak og olja, ville USA etterhvert få kontroll over hele Midtøsten, var tankegangen til arkitektene bak Bush-doktrinen. Demokrati var et nøkkelord. Irak skulle være utstillingsvinduet for demokrati og markedsøkonomi i regionen.

Den amerikanske skribenten Alexander Cockburn skrev i nyhetsbrevet CounterPunch i januar i år om forbindelsen mellom krigen i Irak og olje: "Det handlet ikke om masseødeleggelsesvåpen. Det handlet ikke om Saddam Husseins mulige forbindelser til Osama bin Laden. Det handlet om å stjele Iraks olje, på den samme måten som Storbritannia stjal den for et trekvart århundre siden".

Krigen har intensivert krisa i Saudi-Arabia der det allerede er voksende bitterhet på grunn av den økende kløfta mellom rike og fattige. Og et mareritt for verdens herskere er et terroristangrep som virkelig forstyrrer flyten av olje fra landet.

Michael Klare fra den franske avisa Le Monde Diplomatique oppsummerer Bush-gjengens strategi når han sier: "En energipolitikk som har som mål å tillate USA å sikre tilgang på oljereserver i kronisk ustabile regioner, er bare realistisk i den grad USA er i stand til å rette sin militærmakt mot disse regionene."


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.