IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Okkupasjonen av Irak fortsetter

OM NOEN få dager, den 30. juni, vil den amerikanske administrasjonen i Irak legge ned seg selv og "overføre makta" til en irakisk interim-regjering som er utnevnt av USA. Men den nye sjefen i Irak vil ikke være Iraks interim-statsminister eller president, men USAs kommende ambassadør i Bagdad, John Negroponte.

linje

Publisert: 23.06.2004

FN-resolusjonen som gir Irak "suverenitet", men legitimerer fortsatt okkupasjon, ble enstemmig vedtatt. USA og Storbritannia som har snekret sammen resolusjonen er storfornøyd. George W. Bush uttalte, ifølge BBC, at det var en "stor seier" for Irak.

Iraks interim-utenriksminister, Hoshyar Zebari, uttalte at "betydningen av denne resolusjonen for oss, for irakerne, virkelig betyr å ta vekk begrepet okkupasjon".

Må bli enige

Men okkupasjonen vil fortsette. Ser vi på hva resolusjonen faktisk sier, går det fram at den multinasjonale styrken som er under ledelse av en amerikansk offiser må bli enige med den irakiske interim-regjeringa når det gjelder "sensitive offensive operasjoner". Hva som skjer hvis de ikke blir enige, står det ingenting om. Det går også fram av resolusjonen at den multinasjonale styrken gis "autoritet til å ta alle nødvendige midler i bruk for å bidra til opprettholdelsen av sikkerhet og stabilitet i Irak."

Dette betyr at okkupantmaktene har full kontroll over sikkerhetssituasjonen. Det eneste som er forskjellig er at det okkupantinnsatte styringsrådet blir erstattet av en okkupantinnsatt interim-regjering.

FN-resolusjonen sier også at den irakiske interim-regjeringa har rett til å be de utenlandske troppene forlate landet når som helst.

Men interim-regjeringa som til forveksling likner det okkupantinnsatte styringsrådet som nå avvikles, har ingen planer i den retning. "Utenriksminister" Zebari er, ifølge Dagens Nyheter, veldig klar på det punktet.

- Vi behøver disse styrkene. Det er et irakisk behov snarere enn et amerikansk. Konsekvensene av tilbaketrekking skulle bli katastrofale. Det skulle skape et vakum, og vi irakere er ikke klare til å fylle det.

"Statsminister" fra eksil

Ministrene i interim-regjeringa er utpekt av USA i "forståelse" med FN. Valget falt på Iyad Allawi, leder av eksilgruppa Iraqi National Accord (INA). Det var forøvrig denne gruppa som kom med påstanden om at Saddam kunne avfyre masseødeleggelsesvåpen innen 45 minutter.

Allawi er tidligere medlem av Saddams Baath-parti. Han har vært i eksil i mange år og jobbet for britisk etterretning på 70-tallet og senere CIA.

Interim-regjeringa har ingen legitimitet i det irakiske folket og motstanden vil fortsette. Derfor trenger den nye "regjeringa" støtte fra USAs militærmakt, nå forkledd som den multinasjonale styrken.

Trenger hjelp

Bush og Blair håper nå at flere stater vil melde seg til den multinasjonale styrken. Men de bør ikke glede seg for tidlig. Som Toby Dodge fra universitetet i Warwick, en kritiker av den amerikanske og britiske politikken i Irak, sier til BBC: "Jeg synes ikke vi har nådd en ny fase med denne resolusjonen. Det er ingen multilateralisme her. Frankrike og Russland gjør fremdeles ingenting. De har bare nikket."

Frankrike, Russland og Kina stemte altså for FN-resolusjonen, men de vil neppe sende soldater for å rydde opp i den situasjonen som Bush og Blair har skapt. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, har uttalt at USAs håp er at ikke flere land forlater okkupasjonsstyrkene.

Intet utstillingsvindu

Konsekvensene av et USA-nederlag i Irak er med George W. Bush ord "utenkelige", rapporterte Financial Times i begynnelsen av juni. Fouad Ajami, en arabisk støttespiller for de nykonservative i Washington, uttalte at "Irak ikke ville bli noe amerikansk utstillingsvindu i den arabisk-muslimske verden."

Den amerikanske planen har sannsynligvis minimale muligheter til å lykkes. I Sør-Vietnam varte det USA-støttede regimet bare noen måneder etter at de amerikanske troppene trakk seg ut. Imperialistisk okkupasjon avler alltid motstand, og i Irak har man også erfaringer fra motstandskampen mot den britiske okkupasjonen som startet under 1. verdenskrig.

Dette betyr selvfølgelig ikke at USA simpelthen vil ta til fornuft og trekke seg ut. Det vil ikke skje før motstanden i Irak og hjemme i USA er så stor at Bush (eller kanskje John Kerry) blir tvunget til trekke troppene ut.

FN-resolusjonen nevner ingenting om kurdisk selvstyre, og kurderlederne Barzani og Talabani skrev da også brev til Bush like før resolusjonen ble vedtatt. Der truet de med brudd med myndighetene i Bagdad dersom ikke kurdisk selvstyre ble innbakt i resolusjonen.

USAs plan

I JANUAR 2005 skal det etter planen være valg på en grunnlovsgivende forsamling. Denne forsamlingen skal velge en overgangsregjering.

Denne overgangsregjeringa skal utarbeide en grunnlov og på grunnlag av denne skal det holdes valg senest i desember 2005. Derfor kan en virkelig regjering kan være på plass tidligst 31. desember 2005.

Da skal etter planen okkupantenes "oppdrag" være fullført.

Den USA-ledede multinasjonale styrken har mandat til å bli i Irak til slutten av januar 2006. Men det betyr ikke at det nødvendigvis vil skje.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.