IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

fallujah.jpg

Sadr city og Fallujah: en amerikansk "frigjøring"

DE SISTE ukene har vi sett et kraftig opprør mot okkupasjonsstyrkene i Irak. Rahul Mahajan og Naomi Klein har fulgt amerikanernes grusomme hevn på nært hold i Fallujah og Sadr city i Bagdad.

linje

Publisert: 22.04.2004

Naomi Klein skriver i Los Angeles Times fra Bagdad 9. april at USA og deres lakeier ikke engang har klart å få trafikklysene til å virke eller sørge for grunnleggende sikkerhet for innbyggerne. Så i Sadr City (det gamle Saddam city) kan Moqtada al-Sadrs milits ses engasjert i slike nedbrytende aktiviteter som å dirigere trafikken og holde vakt utenfor fabrikker.

Når 30. juni og overgangen til "irakisk kontroll" nærmer seg, klarer amerikanerne å gjøre Moqtada al-Sadr, som var i mindretall blant shialederne, til den store fienden. Klein forteller hva dette betyr for amerikanernes framferd i den fattige shiamuslimske bydelen Sadr city.

På Al Thawra-sykehuset snakker hun med ambulansesjåføren Raad Daier som har fått en kule i underlivet, et av 12 skudd som han sier ble avfyrt mot ambulansen fra amerikanske soldater i en Humvee-jeep.

Ifølge representanter for sykehuset hadde ambulansesjåføren med seg seks irakere som var såret av amerikanske soldater i bilen, deriblant en gravid kvinne som hadde blitt skutt i magen og mistet barnet.

På skjærtorsdag så Klein en kopi av Koranen med et kulehull i. Den lå i ruinene av det som hadde vært hovedkvarteret til al-Sadr i Sadr city. Tanks hadde, ifølge vitner, revet ned veggene på senteret etter at to raketter hadde ødelagt taket.

Geistlige på Sadr-hovedkvarteret fortalte at amerikanske soldater hadde gått inn i bygningen og ødelagt bilder av Storayatollah Ali Sistani. Shiamuslimene fikk selvfølgelig med seg at amerikanske soldater noen timer tidligere hadde bombet en sunni-moské i Fallujah.

At shiaer og sunnier nå forener seg mot en felles fiende kunne en se i moskéene i Sadr city på skjærtorsdag. Tusener av shiaer sto i kø for å gi blod til sårede sunnier som ble skadet i angrepene på Fallujah.

Fallujah

I en artikkel publisert på ZNet skriver Rahul Mahajan om sine opplevelser fra den sunnimuslimske byen 11. april.

Han viser til rapporter som sier at noe sånt som 500-600 mennesker hadde blitt drept, inkludert et anslag på 200 kvinner og over 100 barn. Det er ingen kvinner blant mujahedeen (motstandskjempere) så alle de nevnte er ikke-stridende. Mange av mennene som ble såret sa at de bare gikk omkring ved forretningen sin da de ble truffet.

"Da angrepet på Fallujah startet, ble elektrisitetsverket bombet. Elektrisitet blir gitt av generatorer og vanligvis reservert for steder med viktige funksjoner. Det er fire sykehus som nå er åpne i Fallujah. Dette inkluderer det ene vi besøkte, som bare var en mindre akuttklinikk."

Mahajan møtte Makki al-Nazzal, en mann som har bodd i Fallujah hele livet. Al-Nazzal arbeider for en humanitær organisasjon, Intersos, og hadde blitt presset til å være direktør for sykehuset. Alle legene som arbeidet dag og natt fikk minimalt med søvn.

Al-Nazzah var fra seg av raseri over amerikanernes aksjoner, skriver Mahajan og spør ham om det ok å bruke hans fulle navn. "Det er ok, alt er ok nå. La bastardene gjøre hva de vil", svarer al-Nazzal.

Med "våpenhvilen" ble den tunge bombingen mer sjelden. De viktigste angrepsmåtene, skriver Mahajan, var tungt artilleri og mange snikskyttere. Al-Nazzal fortalte om ambulanser som ble truffet av snikskyttere, og kvinner og barn som ble skutt. "Jeg har vært en tosk i 47 år. Jeg brukte å tro på den europeiske og amerikanske sivilisasjonen", sier Al-Nazzal da han beskriver redselen som beleiringen av Fallujah har ført til.

"I de fire timene vi var på den lille klinikken, så vi kanskje et titall sårede bli brakt inn. Blant dem var en ung 18-årig kvinne som var skutt i hodet. Hun fikk et anfall og frådet ved munnen da de bar henne inn. Legene trodde ikke at hun ville overleve natta", skriver Mahajan.

En av de mer latterlige påstandene til Bush-administrasjonen er at Mujahedeen er en liten gruppe med isolerte "ekstremister" som flertallet i Fallujah tar avstand fra. "Ingenting kan være lengre fra sannheten", understreker Mahajan. "De er medlemmer av lokalsamfunnet og har dets fulle støtte".

Al-Nazzal fortalte Mahajan at under invasjonen, avslo folket i Fallujah å gjøre motstand fordi Saddam ba dem om det.

"Ingenting hadde vært lettere enn å oppnå tillit fra folket i Fallujah hvis ikke amerikanerne hadde vært så brutale. Nå har man nådd et vendepunkt. Fallujah kan ikke "reddes" fra sine mujahedeen med mindre byen blir ødelagt," avslutter Mahajan.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.