IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Slutt på pusekatting, Jan Petersen?

For to år sida forsikra Jan Petersen at han ikke ville ’pusekatte’ med ’terrorstater’ som Iran, Irak og Nord-Korea. Vi påpekte i denne spalta at til det var vår utenriksminister altfor opptatt av å pusekatte med en annen terrorstat, nemlig Israel.

linje

Publisert: 22.04.2004

Vi påpekte paradokset i at utspillet kom få dager etter at Israel hadde bomba Gaza-kontoret til en norsk FN-diplomat, Terje Rød-Larsen. Selv ikke dette var nok til en norsk fordømmelse av Israels mange bestialiteter.

Men nå har det altså skjedd. En norsk minister har fordømt en israelsk handling – drapet på Hamas-lederen Abdul-Aziz Rantissi. Er det slutt på pusekattpolitikken med Israel?

Neppe. Svaret må ses i sammenheng med det politiske svaret som norske politikerne klamrer seg til i sin Midtøsten-politikk – i essens den samme som Bush foreslår. Men fordømmelsen av drapet er en politisk nødvendighet der Bush har satt sine allierte i en – skal vi si ’kattepine’.

For øyeblikket virker det som om Bush – spurvehjernen, som Irans mektige mann Rafsanjani en gang kalte han – har tenkt å brenne broene til alle venner så nær som til Israel og Storbritannia, og tvinge selv konservative politikere i Europa til å moderere støtten til Irak og Palestina-politikken i redsel for et opprør ala Spania.

Det er vanskelig å overdrive hvor arrogant og stupid Bush' siste utspill i konflikten mellom Israel og palestinerne var, da Israels statsminister Ariel Sharon besøkte han i Washington nylig.

Bush presterte å si at man ikke kunne forvente at Israel skulle trekke seg tilbake fra store deler av Vestbredden, fordi de mange israelske bosetningene der har gjort at ’forholdene på bakken har endra seg’. Bosetningene og okkupasjonen er ulovlig i henhold til folkeretten.

Bush er åpenbart så dum at han ikke la merke til at han dermed anvendte en logikk som legitimerer enhver aggressiv kolonialisme – bare en sender noen nybyggere til et land man invaderer og okkuperer, vil forholdene endre seg slik at kolonimakta får beholde stedet.

Den klare støtten Bush ga til Sharon ble tolka med umiddelbar virkning i Israel: Grønt lys til enda en henrettelse av en Hamas-leder, og den ytterste ydmykelse av palestinerne. Men drapet på Rantissi ble møtt med internasjonal fordømmelse, og nå vil flere land følge Spania i å trekke troppene ut av Irak. Til og med Bondevik har fått skjelven, selv om utenrikskomiteens leder Torbjørn Jagland (Ap) vil gå ett skritt lenger og begrunne norsk tilbaketrekning fra Irak som en protest mot Bush sin Israel-politikk.

En ting er hykleriet i at Jagland og utenriksminister Jan Petersen er ’rystet’ over Israels utenomrettslige henrettelser av Hamas-lederne. Amerikanerne har jo, med norsk politisk støtte, gjort dette til offisiell politikk i krigen mot terror – der de utlover dusør og de reneste fatwaer i en ’dead or alive’-jakt på alle de utpeker som terrorister, fra Bin Laden til shia-lederen Muqtada al-Sadr i Irak.

Poenget som langt sjeldnere kommer fram er at kritikken av Bush er overfladisk og at den løsningen som norske politikere, inkludert Jagland, deler med Bush, er ideen om en tostatsløsning i Midøsten. De ønsker å opprette en palestinsk stat i deler av det territoriet som i dag heter Vestbredden og Gaza og som er okkupert av Israel, der millioner av palestinere bor trangt og de fleste i dypeste fattigdom.

Da Oslo-prosessen ble kjent i 1993, var det tanken om en framtidig palestinsk stat ved siden av Israel som var det bærende elementet. Sterke krefter i begge leire var motstandere av en slik tostatsløsning, men et midlertidig kompromiss var likevel mulig. Arafat fikk bygge opp sin palestinske selvstyremyndighet i disse områdene, pluss i noen andre byer på Vestbredden. Israelske politikere kunne vinne tid, og hale ut forhandlingene, mens de fortsatte nybyggingen og befestningen av Vestbredden og Gaza.

Oslo-prosessen er nå steindød, det samme er ’veikart for fred’-planen som også bygde på ideen om opprettelsen av en palestinsk stat i lommer av det okkuperte området. I ettertid er det tydelig at israelske politikere har gjort alt for å sabotere. De ønsker ikke en palestinsk stat, heller ikke å innlemme hele den palestinske befolkningen i Israel.

Israel ser i praksis ut til å ha forfulgt en permanent ikke-løsning: Palestinerne skulle innhegnes i ’reservater’, i områder som har dårligere forhold enn de sør-afrikanske ’bantustans’ hadde. Tida siden 1993 har med all mulig tydelighet demonstrert at en tostatsløsning i beste fall vil bety israelsk ydmykelse av et vingeklippa reservat – og er garantert å bety mer bråk og ufred.

En politikk for en tostatsløsning vil for evig bli forkvakla av Israel – en stat hvis fundament er å aldri avgi land, aldri la 2-3 millioner flyktninger få returnere, og aldri gi stemmerett til den voksende palestinske befolkningen.

Så lenge ikke norske politikere kommer opp med et alternativ – for eksempel en palestinsk stat med like rettigheter for jøder og palestinere – vil de snart falle tilbake i sedvanlig ’pusekatting’ med Israels statsterrorister. Standpunktet dikteres av egen tostatspolitikk.

Aslak Orre


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.