IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Israels terrorist

ISRAELS statsminister Ariel Sharon organiserte likvideringen av den palestinske Hamas-lederen Sheik Ahmed Yassin. Den amerikanske regjeringa har nektet å fordømme mordet.

linje

Publisert: 01.04.2004

Condoleezza Rice, Bush sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, sa: "La oss huske at Hamas er en terroristorganisasjon, og at Sheik Yassin har vært involvert i terroristplanlegging".

Hamas er et svar på tiår med terrorisme utført av israelske regjeringer. Hamas vokste ut fra den palestinske kampen mot denne undertrykkinga. Organisasjonen ble etablert i løpet av den første palestinske intifadaen som startet i 1987. Hamas har vunnet massestøtte blant palestinere på grunn av sin militante motstand mot den israelske okkupasjonen.

USA, Israel, Storbritannia og Norge fordømmer Hamas som terrorister på grunn av selvmordsbomberne. Israel er det mest militariserte samfunnet i verden. Et samfunn USA har støttet og støtter med helikoptere, tanks og F-16 jagerfly. Palestinerne lever i et av verdens mest ødelagte og fattige samfunn.

Det er denne ulikheten og fortvilte desperasjonen som driver unge menn og kvinner til å bli selvmordsbombere.

Opptrapping

Israels mord på Yassin var en opptrapping av forsøkene på å ydmyke palestinerne. Staten Israel har drept over 150 palestinske ledere siden den andre Intifadaen startet i september 2000.

Det kommer nok til å bli flere drap på Hamas-ledere framover. I dagene etter drapet på Yassin har representanter for den israelske regjeringa uttalt at hele Hamas-ledelsen står på israelernes dødsliste.

Hamas har sverget hevn, og ledere som Abdel Aziz al-Rantassi og Khaled Mashaal har uttalt at Ariel Sharon selv vil bli målet for neste angrep. "Vanlige" selvmordsangrep har ikke førsteprioritet denne gangen.

Likvideringspolitikken som også holdt på å ramme al-Rantissi for noen måneder siden, vitner om at Sharon og den israelske regjeringa søker en "endelig" løsning der palestinerne skal tvinges til underkastelse og godta en ydmykende "fred" på Israels premisser. Byggingen av muren inne på palestinsk område peker i samme retning.

USA er Israels viktigste støttespiller, og Sharons opptrappede undertrykkings- og likvideringspolitikk føres i ly av Bush sin "krig mot terror".

Vi skal også huske at mange av dagens høyrerepublikanere i Bush- administrasjonen støtter Israel uten betingelser i langt større grad enn tidligere konservative amerikanske politikere. Høyresiderepublikanere deler ofte motvilligheten mot fredsprosessen i Midtøsten som Likud-ledere som Ariel Sharon og Benjamin Netanyahu gir uttrykk for. Richard Perle (en av Bush-folka i Pentagon) forsøkte å bruke sin innflytelse i Israel i et klossete forsøk på å sabotere Camp David-forhandlingene i 2000.

Hvordan Israel erobret Palestina

UNDERTEGNINGEN av delingsplanen for Palestina i november 1947 ble det fikenbladet sionistene trengte for å starte erobringen av landet. Det var en erobring som bygde på terror i stor skala.

De ville jage palestinerne ut av sitt eget land ved å skape et klima av blodsutgytelser og vold slik at en atmosfære av frykt ville feie over landet.

Deir Yassin

Sionistenes terror startet før den israelske statsdannelsen. Den 9. april 1948 gikk soldater fra den fanatiske sionistiske militsen Irgun, kommandert av Menachem Begin, inn i den palestinske landsbyen Deir Yassin. Innbyggerne fikk 15 minutter til å forlate sine hjem før Irgun angrep. På noen få timer i scener som skulle bli gjentatt i Sabra og Shatila 24 år senere, ble mellom 200 og 300 menn, kvinner og barn myrdet med kaldt blod.

Begin selv har beskrevet konsekvensene: "Arabere over hele landet, ledet til å tro ville historier om 'Irgun nedslakting', ble grepet av grenseløs panikk og begynte å flykte for livet. Denne masseflukten utviklet seg til gal, ukontrollerbar panikk....Den politiske og økonomiske betydningen kan neppe overvurderes".

21. april, etter at britiske tropper hadde trukket seg ut av Haifa, kastet sionistene tønner fylt med bensin og dynamitt nedover de trange gatene i det arabiske kvarteret i byen. Resultatet var et inferno av eksplosjoner og flammer. Palestinerne som flyktet fra Haifa hadde en setning på sine skjelvende lepper: "Deir Yassin, Deir Yassin".

Dagen etter at statsminister David Ben-Gurion proklamerte staten Israel 14. mai 1948, invaderte araberstatene. De støttet på den måten opp om de irregulære palestinske troppene, men hadde ingen sjanse mot Israel. Krigen var over ved årsskiftet 1948-49, og våpenhvileforhandlingene startet i januar 1949.

Men konflikten var ikke over, og ett av stridsspørsmålene var om våpenhvilegrensene også skulle ha status som internasjonalt anerkjente grenser. Araberstatene mente nei.

Det som kjennetegnet Israels reaksjonsmønster var at de slo mangedobbelt tilbake dersom araberstatene gjorde noe de ikke likte.

Qibya

Natta mellom 14. og 15. oktober 1953 gikk en kommandoenhet fra den israelske hæren inn i den lille jordanske landsbyen Qibya. De hadde fått ordre om å angripe på grunn av et drap på en israelsk mor og hennes to barn gjennomført av infiltratører som hadde krysset våpenhvilelinja i nærheten av Qibya. Ordren ble gitt av forsvarsminister Pinhas Lavon som visstnok ikke hadde informert verken regjeringa eller den fungerende statsminister, ("duen") Moshe Sharett, skikkelig.

Ordren ble gjennomført av en liten kommandoenhet, Enhet 101, ledet av en aggressiv og ambisiøs ung major ved navn Ariel Sharon. Landsbyen ble redusert til en haug med stein. 45 hus ble blåst i lufta, og 69 sivile (totredjedeler av dem kvinner og barn) ble drept.

Qibya-massakren førte til en storm av internasjonale protester mot Israel, men det ble med det.

Kilder:
John Rose: Israel: The Hijack State - America's Watchdog in the Middle East
Avi Schlaim: On the Iron Wall


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.