IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

NUPI-forsker Henrik Thune om USA og situasjonen i Irak

Irak-krigen har svekket USA som supermakt

- Det vil være en vedvarende motstand fra de gruppene som allerede er etablert så lenge USA er i landet. Irak er blitt slagmark for ulike terrorgruppers kamp mot USA, særlig innenfor den gamle eliten i Irak som er skjøvet tilside av USA er det et sterkt sinne mot amerikanerne.

linje

Publisert: 04.03.2004

Det er Henrik Thune som sier dette og legger til at de fleste irakere er glade for at Saddam Hussein er borte, men at nesten alle er negative til måten USA har gjennomført okkupasjonen på.

- Det er en dyp frustrasjon over amerikanerne.

Han har fulgt med på situasjonen i Irak i mer enn ti år, og ga ifjor ut boka "Krigsdansen" om opptakten til invasjonen av Irak. Thune, som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), besøkte nylig Irak.

- Gjenoppbyggingen av landet går svært sakte. Arbeidsledigheten er på 70 prosent. Elektrisitetsforsyningen er usikker, det mangler sykehusutstyr. Det er utrygt om natta.

- Det er ikke egentlig grunn til å la seg overraske av dette. Det ene overraskende er amerikanernes egne forventninger om en rask gjenoppbygging. Jeg tror amerikanernes selvbilde var at de sloss mot den "onde" Saddam Hussein, og derfor forventet naivt at de ville bli sett på som det gode.

- De trodde alt ville være mye enklere, og manglet rett og slett ikke planer for gjenoppbygging.

- Ettersom krigen skulle skape et nytt Irak, avskaffet de i virkeligheten hele det gamle statsapparatet. Det har ført til at utviklingen i landet i øyeblikket er fullstendig avhengig av USAs tilstedeværelse.

Disse idéene mener Thune den amerikanske administrasjonen har gått bort fra.

- Nå ønsker de å få stabilisert Irak, og komme seg ut. I virkeligheten har de gitt opp Irak som arnested for demokrati i Midtøsten. Fra president Bush får vi for tiden høre at samme hva som kommer fram om feilaktig grunnlag for invasjonen av Irak, så var det riktig å gå til krig, fordi "verden er et bedre sted uten Saddam Hussein".

Thune er uenig.

- Verden er ikke blitt tryggere. Heller ikke sett fra amerikanernes ståsted. Irak har blitt en arena for terrorkrig, et symbol for antiamerikanisme og et rekrutteringssted for terrorgrupper. Men for irakerne skal det godt gjøres at framtiden ikke er lysere nå enn hva det ville ha vært under Saddam Hussein og fortsatt FN-sanksjoner.

Thune mener Irak-krigen har svekket USA som supermakt.

- For et år siden sto USA fram som en uhyre potent supermakt. Nå er de tilbake til virkeligheten, med mesteparten av sin militære kapasitet bundet i Irak.

- Troen på enkle regimeendringskriger er borte. At de vil gå til krig mot Iran, virker nå lite trolig. Det ville være vanskelig for dem å vinne militært. En av grunnene til at de tok Irak, var jo nettop at det var en stat som ikke utgjorde noen alvorlig militær trussel. Fra amerikansk side blir motstanden mot okkupasjonen i Irak avfeid som Saddam loyale og Al-Qaida terrorgrupper uten støtte i befolkningen.

Thune mener bildet er sammensatt. Han sier den militære motstanden ikke er så sterk.

- Men den er effektiv. Den hindrer gjenoppbygging. Dette øker sinnet mot USA.

Ifølge Thune har denne motstanden først og fremst støtte blant Sunni-muslimene i det såkalte Sunni-triangelet. Men nesten alle irakere ønsker USA ut.

- Shia-muslimene har aldri ønsket amerikansk okkupasjon. De

kommer ikke til å bli basis for et proamerikansk regime.

Sitat: Troen på enkle regimeendringskriger er borte. At de vil gå til krig mot Iran, virker nå lite trolig.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.