IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Massemotstand mot USA

USA OG Storbritannias imperialistiske krig og den påfølgende okkupasjonen av Irak har naturlig nok ført til motstand. Som sosialister er vi for at USA taper og trekker seg ut av Irak. Motstandskampen tar ulike former - fra væpnet kamp til massemotstand.

linje

Publisert: 08.01.2004

Den væpnede kampen er en helt legitim form for motstand, men det finnes bedre strategier enn geriljakamp og selvmordsbombing. Dette er en form for elitisme og "ovenfra"-kamp som ikke er særlig effektiv. Den væpnede kampen spiller også rett i hendene på islamistene. Det vil kunne framstå som støtte til en av frontene i landet. Splittelsen blant motstandskreftene innad i Irak er tydelig. Kurderne vil ha egen stat i nord, og det er også innbyrdes motsetninger blant shia-muslimene.

Hvilken strategi som er best egnet til å drive amerikanerne ut av Irak er et politisk og ikke et etisk spørsmål. Geriljakamp er ingen ny strategi, og det er ikke spesielt for Irak. Når det gjelder selvmordsbombing, kan det med større rett sies at det er noe nytt. Vi kan selvsagt ha forståelse for at desperate mennesker tyr til slike metoder, men verken geriljakrig mot militære mål eller selvmordsbombing er strategier som vil klare å bekjempe USA-imperialismen.

Motsetningen går ikke mellom væpnet kamp mot militære mål og selvmordsbombere, den går mellom væpnet motstand og massemotstand. Arbeiderklassens metoder må tas i bruk i Irak, og de tas i bruk. Amerikanske soldater har da også gjort sitt for å bekjempe dannelsen av en uavhengig fagbevegelse i landet. Blant annet angrepet på hovedkontoret til den irakiske fagforeningsføderasjonen (IFTU) 6. desember.

Arbeiderklassen i de arabiske land har stolte tradisjoner, og det finnes mange eksempler på arbeiderklassemotstand i Midtøsten. Argumentet om at siden irakerne ikke har F-16 fly, så må de ty til geriljakrig eller bomber, er farlig. Det må jo da bety at sosialisme er umulig. Geriljasoldater og selvmordsbombere er reformister, de er "reformister med gevær".

USA vil ikke innføre demokrati i Irak. Det er ikke derfor de angrep landet. Et valg i Irak nå ville ikke gi et resultat som USA ønsker, og derfor er de heller ikke interessert i at irakerne selv skal velge sine ledere på fritt grunnlag. At Bush planlegger å overlate styringen av landet til irakere, betyr ikke frie valg, det betyr å finne en gruppe mennesker som USA kan kontrollere som ikke legger hindringer i veien for Bush' privatiseringsprosjekt. Å argumentere for USAs demokratiske hensikter, er å argumentere for den hvite manns byrde.

USA tapte Vietnam-krigen på grunn av motstanden i Vietnam, både den væpnede motstanden til FNL og amerikanske soldaters opprør mot sine egne offiserer. Men også på grunn av antikrigsbevegelsen i USA og andre land.

Hvis ikke USA møter organisert motstand i Irak, vil det også svekke antikrigsbevegelsen. I Norge er det akkurat som i Irak splittelser i krigsmotstanden. Det er ingen grunn til at dette skal stå i veien for slagkraftig mobilisering mot USA og Storbritannias - og Norges - okkupasjon av Irak. Riktignok har deler av antikrigsbevegelsen i Norge lagt seg sjøl ned etter at okkupasjonen startet. Det er beklagelig, men vi andre må gjøre vårt for å tvinge okkupasjonsmaktene ut. Også de norske soldatene.

"Hent Soldatene Hjem"-kampanjen starter nå mobiliseringen til demonstrasjon på den internasjonale protestdagen mot okkupasjonen av Irak, den 20. mars. Bli med!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.