IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Lærerikt om antifascistisk kamp

THE RESISTABLE Rise of Benito Mussolini skisserer det politiske landskapet i Italia i perioden før 1. verdenskrig og til midten av 1920.

linje

Publisert: 08.01.2004

På slutten av krigen var Italia på kokepunktet. På tross av enorm profittøkning for industrien fikk arbeidere sparken og soldater kom hjem til arbeidsløshet.

Med dette som bakteppe får vi et innblikk i hvordan fascismen og den anti-fascistiske organisasjonen Arditi del Popolo vokste fram.

Bienno Rosso

De to røde årene betydde enorm vekst for PSI (Sosialistpartiet). Boka forteller også om de fantastiske okkupasjonene av fabrikker.

Tragisk nok endte okkupasjonene i kompromiss, noe som resulterte i at mange av arbeiderne ble desillusjonerte og satt igjen med et sosialistparti som ikke var i stand til å ta til seg den revolusjonære steminga som faktisk var tilstede.

Mussolini kommenterte på dette tidspunktet at sosialistene ikke var i stand til "profitere på den revolusjonære situasjonen slik at historien ikke gjentok seg". Istedenfor ble det han, Mussolini, som tjente på de mislykkede okkupasjonene.

For mens venstresida diskuterte hva som hadde gått galt, hadde herskerklassen sett hva militante arbeidere var i stand til å gjøre, og de måtte stoppes.

I mars 1919 møttes Mussolini og fascistbevegelsen, og ikke lenge etter kom de første angrepene på sosialister.

I juli 1921 ble verdens første anti-fascistiske organisasjonen Arditi del Popolo, ADP, stiftet. De var svært militante og ønsket en organisasjon som fysisk skulle stå imot de fascistiske angrepene.

ADP mobiliserte blant upolitiserte som stod utenfor de sosialistiske og anarkistiske partiene, og de vokste raskt med om lag 20 000 medlemmer sommeren 1921.

På tross av sin korte levetid vant ADP viktige seire mot fascistene, blant annet i byen Sarzana.

Tom Behan kritiserer venstresida for ikke å jobbe sammen med ADP og ikke forstå hvor viktig en massebevegelse mot fascismen var.

Etter det mislykkede angrepet på Sarzana, hvor 18 fascister ble drept og de resterende sendt ut av byen, endret Mussolini stil. Han ønsket å unngå flere pinlige nederlag, og samme kveld fikk han flertall i fascistpartiet om å inngå en "fredsavtale" med PSI, det italienske sosialistpartiet.

Med avtalen avskrev PSI et hvert kjennskap til ADP og isolerte dem ytterligere.

Enkeltmedlemmer hos både PSI og i kommunistpartiet PCI var uenige og arbeidet sammen med ADP.

Det er åpenbart at ADP representerte et alternativ til PSI og PCIs utilstrekkelighet som mange på grunnplanet ønsket å være en del av. Men som Behan sier: "det tragiske er at kommunistene og sosialistene aldri kunne samles til en enhetsfront mot fascistenes angrep".

Boka viser hvor viktig militant motstand og bred mobilisering mot fascisme er, på tvers av parti eller organisasjons bakgrunn.

For alle anti-fascister og anti-kapitalister er dette lærerik lesning.

Monica Okpe

Tom Behan: The resistable rise of Benito Mussolini, Bookmarks 2003


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.