IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kairo-konferansen

Delegatene i Kairo anbefaler fornyet motstand

13 og 14. DESEMBER diskuterte den andre Kairo-Konferansen Mot Kapitalistisk Globalisering og Amerikansk Hegemoni hvordan man best kan støtte de irakiske og palestinske motstandsbevegelsene, og hvordan man kan utfordre USAs maktsøken.

linje

Publisert: 08.01.2004

Da nyhetene kom om at Saddam Hussein var tatt, bekreftet delegatene sin støtte til den irakiske motstandsbevegelsen som vil fortsette å kjempe mot USAs okkupasjon.

Hamdeen Sabahy, et egyptisk parlamentsmedlem, sa: "Motstanden i Irak er ikke basert på Saddam Hussein. Den vil fortsette etter Saddam Hussein. Den er der fordi det er en okkupasjon. Så lenge det er en amerikansk okkupasjon vil det være motstand".

Over 1000 mennesker var på konferansen, hovedsakelig fra Egypt. Den var mye større enn i fjor da 400 mennesker deltok. Aktivister fra hele det arabiske området og mange flere land, reiste til Kairo. Rundt 100 fra Storbritannia.

Venstresidegrupper, arabiske nasjonalistgrupper og det Muslimske Brorskap organiserte konferansen. Den ble støttet av en rekke fagforeninger, og mange unge egyptere var til stede.

Konferansen sprang ut av den store anti-krigsbevegelsen som demonstrerte i Egypt i mars. Rundt 50 000 mennesker tok til gatene i Kairo den 20. mars, dagen da krigen mot Irak brøt ut. Det egyptiske politiet slo bevegelsen vekk fra gatene. Men det var fremdeles en sterk vilje til å yte motstand mot USAs angrep og okkupasjon av Irak.

Det er også stemning for fundamental forandring i selve Egypt. President Hosni Mubarak følte seg ikke sterk nok til å undertrykke Kairo-konferansen. Til tross for et stort politioppbud utenfor, ble konferansen gjennomført uten at staten prøvde å stoppe den.

I åpningsmøtet mottok John Rees fra Stop the War Coalition i Storbritannia masse applaus da han sa:

"Vi hindret George Bush i å lansere sin gjenvalgs-kampanje i London forrige måned. Hundretusener av vanlige mennesker strømmet ut i gatene. Folk har kommet fra Storbritannia i solidaritet med dere. Det er ikke bare fordi vi sympatiserer med deres kamp, og den i Irak og Palestina. Vi kommer fordi deres kamp er vår kamp, deres fiende vår fiende. Det siste året har vi skapt en internasjonal massebevegelse. Vi vil ikke la profittens og våpnenes styre ødelegge vår verden. Bare vanlige mennesker kan stoppe de politiske elitene".

Sona'Allh Ibrahim, en berømt egyptisk forfatter som nylig avviste å motta en stor pris i protest mot den egyptiske regjeringen, talte også på konferansen. Han sa:

"Min generasjon ble oppdradd med drømmen om internasjonal solidaritet, felles nasjonal kamp mot sionisme og rasisme. Det var ofre i kampen, nederlag overfor den amerikansk-israelske alliansen. Men min generasjon er heldig. Vi ser uttrykkene for en ny internasjonalisme, født i kampen mot det amerikanske imperiet".

Andre talere på hovedmøtet inkluderte tidligere parlamentsmedlem Tony Benn, tidligere FNs humanitære koordinator for Irak, Dennis Halliday, Salma Yaqoob fra Storbritannia og tidligere amerikansk justisminister Ramsey Clark.

- Vi ønsker en verden uten Bush, Blair, Sharon og Mubarak

En egyptisk sosialistisk aktivist, Ahmed Nabil Al Hilale, fortalte konferansen: "Det er en global bevegelse som utvikler seg mot krig, imperialisme og aggresjon".

"Vi har etablert den egyptiske grenen av kampen mot kapitalismen. Internasjonaliseringen av kapitalismen kan bare møtes med internasjonaliseringen av kampen. Vår kamp synes ujevn. Men den er ikke desperat. Mye energi kommer ut i konfrontasjon. Folkets motstand er sterkere enn fienden. Når mørket øker betyr det at daggryet er i ferd med å komme til syne".

Kamal Khalil fra gruppa Revolusjonære Sosialister skapte en elektrisk atmosfære i salen da han tok til orde for å gå imot USA og slåss for å styrte det egyptiske regimet. Han sa:

"Jeg snakker på vegne av tusener av egyptere som var på Tahrir-plassen 20. mars. De sang mot den imperialistiske aggresjonen, men de sang også mot den egyptiske staten og Mubarak-regimet. Vi ønsker en verden uten Bush, Blair, Sharon og Mubarak. La oss knytte kampen mot imperialismen til kampen mot diktatur og undertrykking. Når amerikanernes fingre brenner i Irak og Palestina, vil fingrene til Egypts diktator også brenne".

Stemmer fra konferansen

"Det er veldig viktig for bevegelsen i Egypt å knyttes til den internasjonale anti-krigsbevegelsen"

Deena, journalist

"Jeg er palestiner. Jeg føler at alle menneskers lidelse i verden er vår sak".

Bashar Omar, student ved MUST-universitetet i Kairo

"Noen få av oss har kommet fra Libanon for å si hvordan vi kan danne ei ny venstreside i de arabiske land"

Bassem Chit, Al Yasari (venstre) Gruppa

Sterk erklæring

Konferansen utstedte den andre Kairo-erklæringa som oppfordrer til opposisjon mot kapitalistisk globalisering og amerikansk makt.

Den anbefaler støtte til den irakiske motstanden mot USAs okkupasjon og den palestinske intifadaen mot israelsk okkupasjon.

Erklæringen tilkjennegir sin støtte til å bygge en forent internasjonal bevegelse som står mot imperialisme og kapitalisme.

Konferansen var enig om å etablere en komité for å fortsette kampanjen i de kommende uker og måneder.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.