IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Sterkt om Norges rolle i Holocaust

DE FLESTE av de norske jødene som ble drept i konsentrasjonsleirene framstår i ettertida bare som navn på minnesmerker. I boka "Kathe, alltid vært i Norge" gir Espen Søbye liv til en av dem, 15 år gamle Kathe Lasnik.

linje

Publisert: 08.01.2004

Nærmere halvparten av de 1800 norske jødene ble sendt til nazistenes konsentrasjonsleire. Bare 30 kom tilbake i live.

Søbye satte igang med biografien fordi det eneste tegn på at hun hadde levd var utslettelsen: "Var det det eneste som hadde skjedd i livet hennes? Jeg synes det var forferdelig at hun skulle huskes bare fordi hun var et offer."

Gjennom intervjuer og detektivarbeid i arkiver følger han Kathes familie fra foreldrene kommer som flyktninger til Norge fra Tsarens Russland i 1908 til deportasjonen og utryddelsen i 1942. Vi blir kjent med familien og med det jødiske miljøet i hovedstaden.

Anti-semittisme var ikke en ukjent strømning i Russland og Europa i denne perioden. Beskrivelsen av holdningene til jødene i første del av forrige århundre viser at det som idag kalles "innvandringsdebatt" ikke akkurat er så ny. Grosserer Feinberg sa til Dagbladet i 1911:

"Har De merket, at det naar en jøde har begaat noget umoralsk, altid sterkt pointeres, at han er jøde, og har De lagt merke til, at naar en jøde har indlagt sig fortjenester, at det da altid forties, at han er jøde."

"En invasjon av jøder"

50 000 flyktet fra Tyskland bare i 1933. Norske myndigheter ville ikke slippe inn tyske jøder på flukt fra nazistene. I et notat i Utenriksdepartementet het det: "En invasjon av jøder må vi jo nemlig frabe oss. (Selv om vi i våre hjerter har all mulig sympati med dem.)"

Under okkupasjonen måtte alle jøder fylle ut "Spørreskjema for jøder i Norge".

Under spørsmålet "Når kom De til Norge?" svarer Kathe "Alltid vært i Norge". Kanskje hadde hun håp om at det skulle hjelpe å svare på denne måten, men det gjorde det ikke.

Ti dager etter at skjemaet var utfylt ble hun og mer enn 500 andre norske jøder sendt med troppetransportskipet Donau. Knut Rød i Statspolitiet i Oslo ledet aksjonen. 1. desember 1942 ble Kathe drept i Auschwitz-Birkenau.

De som hadde deltatt i deportasjonen forsøkte seg på en rekke unnskyldninger for å slippe straff, for noen hjalp det også.

Etter krigen hevdet Sigfried Nylander, som hadde utformet spørreskjemaet, at "Det statistiske arbeid ble utført rent faglig og jeg tok ingen del i det politiske arbeid, var ikke med i noen komité eller utvalg, beregninger og statistikk ble kun utført etter innsendte eller innhentede oppgaver."

Da statistikken i sin tid oppstod var det nettopp som et styringsredskap for staten.

Advokat Haakon Høst, som var bobestyrer for familien Lasnik og 40 andre jødiske familiers beslaglagte eiendeler, hevdet at de ansatte i Likvidasjonsstyret for inndratte jødiske formuer hadde forsvart norske interesser mot tyskerne. Han mente de fortjente honnør og ikke siktelse etter krigen.

Kynisk profesjonalisme

Knut Rød sa han bare hadde ordnet "rent polititeknisk med arrestasjonen av jødene". Han ble frikjent for landssvik i lagmannsretten.

Begrunnelsen var at han hadde bistått fienden "utelukkende i den hensikt å kamuflere sitt særdeles viktige arbeid for motstandsbevegelsen og Hjemmefronten". Dommeren var den ledende motstandsmannen Erik Solem.

Det har aldri blitt vist hvilket "særdeles viktig arbeid" Rød gjorde som kunne rettferdiggjøre å sende hundrevis av jøder i døden.

Hvordan kunne dette skje? Søbye svarer at "Jødeaksjonene ble så effektive fordi de som kunne ha ytet motstand deltok. Knut Rød gjorde det fordi det var bedre at profesjonelle gjorde det enn at det ble overlatt til Hirden, Hjemmefrontens folk deltok for å kamuflere det de mente var viktigere motstandsarbeid."

Historien om Kathes liv er spennende lesning. Dette er ei viktig bok om et skammens kapittel i norsk historie. Boka bryter ned det ensidige bildet av den heroiske norske motstanden. Anbefales på det sterkeste!

Jon W. Sandven

Espen Søbye: "Kathe, alltid vært i Norge". Oktober forlag


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.