IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Knipetangmanøver fra UDI

NOK EN GANG kan det virke som norske myndigheter bruker ulike sider av regelverket om hverandre for å nekte utlendinger de mest basale rettigheter. Endringer i Utlendingsloven forhindrer nemlig utenlandske statsborgere i å søke om mer enn ett oppholdsvedtak av gangen.

linje

Publisert: 08.01.2004

Selv om bestemmelsen høres relativt uskyldig ut, betyr det i praksis en trussel mot rettsikkerheten for mange innvandrere og deres pårørende.

Dzemil Culezi (43) fra Makedonia opplever for tiden en marerittaktig situasjon der han ikke kan søke om midlertidig oppholdstillatelse i forbindelse med en forestående rettsak om samværsrett med sin 5 år gamle sønn, som bor i Norge hos sin mor. Årsaken er at han for tiden har til behandling en søknad om famliegjenforening med sønnen.

Fram til i dag har Culezi og eks-konen hatt delt omsorg for sønnen, men forholdet mellom dem har i det siste vært preget av konflikter. Resultatet for Culezi er at han av moren nektes ethvert samvær med sønnen, selv om han har samværsrett og tidligere har oppfylt alle sine forpliktelser. Ettersom Culezi - for øvrig på et svært bagatellmessig grunnlag - tidligere er utvist fra Norge, er det i praksis umulig for ham å treffe sønnen.

Culezi har fra 2000 bodd og arbeidet i Tyrkia, og har tidligere år hatt sin sønn på feriebesøk i Makedonia og Tyrkia. Men dette opphørte altså når guttens mor nektet ham å reise på ferie, dette til tross for at Culezi vanligvis dekket alle utgifter og aldri tidligere hadde brutt noen avtaler mellom dem.

- Den ekstremt langvarige saksbehandlingstiden er et stort problem med dagens regelverk, sier advokat Kjell Myrland til Sosialistisk Arbeideravis.

- Dette forhindrer i praksis mennesker fra å ivareta grunnleggende rettsprinsipper.

I følge UDI har familiegjenforeningssaker en behandlingstid på utrolige 12 måneder, og per i dag er det i underkant av et halvt år siden søknaden ble levert. I mellomtiden er Dzemil Culezi fratatt enhver lovlig sjanse til å forberede og føre saken sin i Norge, noe som er essensielt for å ha en reell sjanse i retten.

Rettsløse barn

- Jeg er ikke ute etter å få bo i Norge, sier Culezi. Han presiserer at han har jobb, venner og familie i Tyrkia, der han for tiden er bosatt.

- Det eneste jeg ønsker er en rettferdig rettsak, rettferdig for både meg og min sønn. Han har vel rett til å ha en far?

Fra UDI og utlendingsmyndighetene virker det ekstremt hult og på den ene siden tilby utenlandske foreldre å søke om familegjenforening og samvær med sine barn i Norge, for så å sette i verk en lov som i praksis forhindrer dem i å delta i rettssaker her i landet.

I Culezi's tilfelle får dette særlig dramatiske konsekvenser. Ettersom det er snakk om en barnefordelingssak, vil uttalelser fra sakkyndig ha stor betydning. Denne skal møte og vurdere barnet og foreldrene både alene og sammen, helst gjentatte ganger for at en mest mulig velfundert avgjørelse skal kunne finne sted. Det sier seg selv at Dzemil Culezi må ha muligheten til å delta her, hvis han og hans sønn skal ha noen som helst mulighet til å ha kontakt med hverandre.

Det kan altså se ut som det her dreier seg om en konflikt mellom Utlendingsloven og Barneloven, ettersom sistnevnte stadfester barns rett til to foreldre. Skal denne retten kun gjelde for barn med to norske foreldre?

Dzemil Culezi har realistiske forventninger til rettsaken, og er mest av alt innstilt på en utgang som er til barnets beste.

- Selv om jeg skulle bli forhindret fra å lovlig møte i retten, kommer jeg til å være der - jeg vet at politiet da vil kunne arrestere meg og sende meg ut av landet. Det viktigste er at jeg har gjort alt jeg kunne. Hvis sønnen min kommer til meg når han blir voksen og spør "hvor var du?" kan jeg i hvert fall med hånden på hjertet si "jeg kjempet for deg."


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.