IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ingen selvstendighet for Irak

Alle tropper ut av Irak

COLIN POWELL innrømmer nå at snakket om overtakelsen i Irak som skal foregå 30. juni, er en bløff.

linje

Publisert: 02.06.2004

I midten av mai uttalte han at irakiske generaler og den nye forsvarsministeren vil plassere sine tropper "under ledelsen til en multinasjonal kommandør, som vil være amerikansk." USA vil også ha mer tid på seg til å finne ut hvem som skal bli iraks nye president.

Det USA-opprettede styringsrådet har annonsert et møte første uka i juni hvor det skal avgjøres hvem som skal bli Iraks nye president. De to hovedkanditatene er Ghazi al-Yawar og Adnan Pachachi. Begge er såkalt moderate sunnimuslimer og eksilirakere med sterke bånd til Washington.

Men selv om en ny president skal utnevnes er det ikke snakk om en fullstendig overtakelse av makta i Irak i nærmeste framtid. Powells undersekretær, Marc Grossman har uttalt at: "Jeg vil heller si at det det er snakk om begrenset myndighet."

Tony Blair og Jack Straws uttalelser om at det 30. juni vil skje: "en overgang til et demokratisk representativt Irak", blir nå gjort til skamme.

Etter Saddam Husseins fall har Irak tjent 18 milliarder dollar. USA ønsker fortsatt kontroll over disse pengene. John Negroponte, organisatoren av dødsskvadroner i Sentral-Amerika på 80-tallet, skal overta som guvernør i Irak 30. juni. Han sier at USA fortsatt vil ha kontroll over oljepengene.

USA vil sørge for fortsatt å ha kontroll over sånne ting som TV- stasjoner, aviser, telefonselskaper osv. Den nye irakiske regjeringa vil få liten eller ingen kontroll over væpnede styrker. De har ingen kontroll over landets lover eller rettsystem.

Krigen fortsetter

Mer enn 5 500 irakere har blitt drept siden 1. mai i fjor. Det var da Bush erklærte de store kamphandlingene for over. Okkupasjonsmakta rapporterer daglig om

egne tap, men vet ikke hvor mange sivile irakere som er drept. Nærmere 1000 amerikanske soldater er døde i Irak siden krigen begynte i mars i fjor. Over 100

soldater fra andre land er rapportert døde.

Amerikanske soldater plyndrer penger, smykker og verdigjenstander fra sivile Irakere. I tillegg til dokumentert tortur i Abu Ghgraib fengselet og andre fengsler,

blir irakere daglig slått, sparka og plaget av allierte soldater. Over 20 saker er nå under etterforskning. Noen mener at dette er enkeltilfeller, mens andre igjen

mener at omfanget av plyndring og vold er mye større. Men vanlige irakere tørr ikke å anmelde slike forhold til okkupasjonsmakta.

Tusenvis i fengsler som Abu Ghraib

Nesten 10 000 blir holdt fengsla rundt omkring i verden p.g.a. Bush sin såkalte krig mot terror. Noen av disse amerikansk drevne fangeleirene vet knapt nok

medlemmer i den amerikanske kongressen om hvor befinner seg. Fra Afghanistan til Cuba og fangeleire i USA, ingen vet om fangene der blir torturert som

fangene i Abu Ghraib-fengselet.

Norsk ja til Nato i Irak

Utenriksminister Jan Petersen er positiv til at Nato øker sitt engasjement i Irak, ifølge Aftenposten.

- Jeg mener at det er riktig at Nato bekrefter sitt engasjement i Irak, sier han. Men han understreker at NATO også har forpliktet seg i Afghanistan.

Den britiske regjeringa kommer til å sende 370 soldater til til Sør Irak. Storbritannia får da ca. 8 900 soldater i landet.

Norge produserer mest våpen i verden i forhold til folketall. Norge eksporterte i fjor våpen for 3 milliarder kroner. Etter invasjonen av Irak har Norge økt våpen

eksporten med ca. 40 %.- 50% i året. Det vil si at den norske staten er blant de største våpeneksportører i verden.

Var det noen som snakket om Norge som en fredsnasjon?

Irakere krever å få selvstyre

For noen uker siden holdt Irakiske Demokrater mot Okkupasjon et møte i London. En av talerne, Mohammed Al Musawi fra Shia Islamsk Verdens liga. Her følger noen utdrag av hva han sa.

" Fra begynnelsen av ønsket flertallet av irakere at okkupasjonsstyrkene skulle erklære en dato for når de skulle trekke seg ut. Slagordet til okkupantene var "Frihet og Demokrati".

"For noen dager siden var jeg i Irak. Du kan se hvor skuffet folk er. Selv de som hadde noen forhåpninger. Mitt forrige besøk var for seks måneder siden. Da så folk mer optimistisk på framtida enn i dag."

"Hvor er 'Friheten og Demokratiet?' De vil ikke at folk skal stemme. De vil ha et styresett som tjener amerikanske interesser. De vil ikke ha et demokrati som gir stemme til irakere som ønsker uavhengighet."

"Under invasjonen ble alle departementer plyndret. Ikke en amerikansk soldat forsvarte dem. Unntaket var oljedepartementet som var bevoktet. Har de kommet bare for å sikre sine egne interesser, nemlig olje?"

"Regjeringen er i hendene på Bremer og hans assistenter. Det finnes basis tjenester, ingen helsetjenester, ingen elektrisitet. Vi vil ikke at USA skal forme en regjering etter deres egne ønsker og behov. Vi vil ikke at overgangsregjeringen fra 30. juni skal selge unna alle irakiske eiendeler. Det er også viktig for oss å ha et valgsystem som gir alle irakere rettigheter. Det er mange forskjellige språk, forskjellige trossystem. Alle burde få sine rettigheter, uavhengig av religion. Vi vil ha et demokratisk system som gir alle irakere sin emme."

Bildene som startet krigen

Piers Morgan fikk sparken som redaktør i Daily Mirror fordi han fortalte sannheten om britiske soldater i Irak. Han fortalte om tortur av irakiske fanger, men kan ha brukt falske bilder for å vise det.

Men redaktører som viste falske foto og skrev løgner som liksom skulle begrunne krigen mot Irak, sitter fremdeles trygt i stolene sine. Til tross for at begrunnelsene for å starte krigen har vist seg å ikke holde stikk. Det har ikke blitt funnet masseødleggelsesvåpen i Irak. Det ble vist bilder av fabrikker som skulle produsere masseødleggelsesvåpen. Disse bildene var falske!

Hadde det bare blitt brukt like mye energi på å tilbakevise bildene av våpenfabrikker i Irak før krigen som bildene i Daily Mirror.

Okkupasjonen har gjort livet til vanlige irakere vanskeligere. De blir nektet demokrati og frihet. Alle utenlandske tropper må ut. Irakere må få styre sjøl.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.