IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Bok

Innsikter fra innsiden

AV OG TIL slipper herskerklassen katta ut av sekken, og bøkene, Against All Enemies av Richard Clarke og Plan of Attack av Bob Woodward, har ført til en helvetes politisk krangel innenfor Bush-administrasjonen.

linje

Publisert: 02.06.2004

Dette er delvis fordi de avslører hvordan Bush-administrasjonen var fast bestemt på å bruke angrepene den 11. september 2001 til å rettferdiggjøre en krig uansett mangelen på bevis som forbinder Saddam Hussein til flykaprerne, men også delvis fordi, som særlig Clarke viser, at Bush og klikken rundt ham fullstendig ignorerte muligheten for et angrep i første omgang, og advarslene som kom fra folk i regjeringen.

Clarkes bok begynner i rasende fart. Det er som å bli kastet inn i en eller annen actionfilm eller politisk triller. Clarke ble utnevnt til sjef for avdelingen mot terrorisme av Clinton-administrasjonen i mai 1998. Han fortsatte i sin stilling da Bush ble valgt. Da flyene krasjet inn i World Trade Center, var han derfor en av dem som hadde ansvaret for regjeringens reaksjon.

Så fra begynnelsen befinner vi oss i det Hvite Hus når de kritiske omstendighetene finner sted. Det er en atmosfære av fullstendig panikk, frykt og paranoia som smelter sammen - hva skal man gjøre med presidenten og hvor skal man skjule ham, hvor mange flere angrep vil det bli, vil det bli brukt kjemiske våpen, skal de viktigste byene evakueres - kort sagt, hva i helvete er det som skjer?

Clarke går så over til å bruke resten av boka til å forsøke å få klarhet når det gjelder den såkalte "krigen mot terror". Her har han en klar dagsorden - først å avdekke det faktum at Bush-administrasjonen var bestemt på å bruke angrepet til å invadere Irak uansett bevis eller ikke bevis. Han husker særlig møtet rett etter 11. september der Bush, Rumsfeld og Wolfowitz alle innstendig ber ham om å finne bevis på at Saddam var ansvarlig. Han husker at Bush sier til ham: "Sjekk om Saddam gjorde dette. Sjekk om det på en eller annen måte finnes forbindelser til ham."

Jeg ble igjen nesten målløs, kunne ikke tro hva jeg hørte...."Men herr president, Al Qaida gjorde dette". "Jeg vet det, jeg vet det (sa Bush), men se etter om Saddam var involvert. Jeg vil vite om enhver forbindelse....sjekk Irak, Saddam," sa presidenten og forlot oss."

At Bush-administrasjonen hadde en plan om å invadere Irak like etter at de kom til makta, blir støttet av Bob Woodward. Denne historien hevder at Blair visste om dette til tross for at han benektet det overfor den britiske befolkningen.

Woodwards fortelling er også særlig uheldig for Blair fordi den avslører at Bush tilbød det alternativet at USA kunne gå til krig uten britiske soldater. Han avslører også at Bush-administrasjonen trodde at Blair-regjeringen ville falle på grunn av antikrigsstemningen i landet.

Men Clarke har en noe annen dagsorden. Han har tydelig vært involvert i flere kamper mellom ulike etterretningskontorer og sikkerhetstjenester som har ansvar for å hindre angrep på USA.

Derfor får vi en hel mengde detaljer om forskjellige møter, treningsbolker, uenigheter og forhandlinger som finner sted mellom disse avdelingene. Det er på dette punktet at boka begynner å bli kjedelig.

Ja, den gir litt innsikt i den fullstendige paranoiaen som som gjennomsyrer den amerikanske regjeringen, men også deres totalt manglende evne til å forstå hvorfor USA er så upopulær blant store deler av verdens befolkning.

Men ha det klart for dere, Clarke er en ekkel fyr. Han er veldig stolt av det faktum at han var en av de som innstendig ba regjeringen angripe Sudan og Afghanistan, og han er skuffet over at regjeringen avslo å høre på hans råd om å angripe flere mål.

Men han er på sitt mest interessante og avslørende på slutten av boka når han prøver å forstå hvorfor USA ble angrepet: "Da kolleger i det Hvite Hus innstendig ba om råd om hva de skulle lese for å forstå problemet etter 11. september, ba jeg dem i stedet om å få tak i en gammel svarthvitt film, The Battle of Algiers. I filmen banker ledelsen for kontoret mot terrorisme opp "alle kjente terroristsjefer" og ledere (lyder kjent?), men taper krigen mot terroristene fordi de ikke tar tak i de ideologiske strømningene. Etter at de kjente terroristlederne var arrestert, gikk tida, og nye, ukjente terrorister dukket opp. Vi vil sannsynligvis møte den samme situasjonen igjen med Al Qaida."

Virkelig kloke ord fra en på den andre siden.

Peter Morgan

Richard Clarke:
Against All Enemies
Simon and Schuster

Bob Woodward:
Plan of Attack
Simon and Schuster


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.