IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Intervju med israelsk militærnekter

Direkte aksjon mot apartheid-muren

DET ER ikke bare den israelske fredsbevegelsen som hadde en massiv demonstrasjon i begynnelsen av mai, som protesterer mot Israels politikk. Det finnes også mer radikal motstand.

linje

Publisert: 02.06.2004

En slik aktivist er Ariel Levin som er militærnekter. Vi traff ham på Blitz i midten av mai der han fortalte om erfaringene med ikke-voldelige aksjoner mot byggingen av muren.

Levin som var invitert til Norge av sivilarbeiderne og magasinet Balder, viste videoer fra motstanden mot byggingen av den 640 km lange muren.

Den 21 år gamle militærnekteren som er med i en anarkistisk organisasjon, forteller at han satt to måneder i fengsel for tre år siden for sin politiske overbevisning. Det eneste myndighetene godtar som nektingsgrunnlag, er medisinske og mentale grunner. For menn varer militærtjenesten i tre år, fra 18 til 21 år. For kvinner er tjenestetida to år.

Men den israelske staten har bestemt seg for å statuere et eksempel ved å gi fem aktivister mye lengre straffer for militærnekting.

- De blir brukt som syndebukker og fikk først et og et halvt år i militærfengsel og deretter et år i sivilt fengsel, sier Levin.

Den første videoen som blir vist er fra en ikke-voldelig aksjon den 26. desember i fjor. Demonstrantene, både palestinere og israelere, forsøker å komme seg fram til gravemaskinene ved Masha-leiren. De forsøker å rive ned et gjerde som okkupantene har satt opp, men israelske soldater holder dem tilbake. "Okkupasjon er terrorisme" står det på et av demonstrantenes bannere.

- De israelske soldatene hentet ikke ambulanse til sårede demonstranter, kommenterer Levin og forteller at fem demonstranter hittil er blitt drept i deres aksjoner.

Som vi snart skal få se i de andre videoene, bruker de israleske soldatene både gummikuler og skarp ammunisjon mot de som demonstrerer mot byggingen av muren.

Samarbeidet mellom palestinere og israelske aktivister har, ifølge Levin, foregått lenge, men særlig etter at leiren ved Masha ble satt opp fra april til august, har det vært en sterk vekst i den palestinske motstanden.

Den neste videoen viser direkte aksjoner fra mars i år, blant annet fra et sted nordvest for Jerusalem der de forsøker å hindre israelske bulldozere i å gjøre jobben sin.

Med tåregassgranater, batonger, gummikuler og skarpe skudd holder de israelske soldatene folk på god avstand.

Ariel Levin drar til Vestbredden omtrent et par ganger i uka. Han bor 30 km fra Tel Aviv, ikke langt fra Qalqilia, den palestinske byen som har blitt spesielt sterkt rammet av muren.

Levin tror ikke på noen tostatsløsning.

- Det bor 1,5 millioner palestinere inne i Israel, og en tostatsløsning kan ikke være en endelig løsning. Vi samarbeider med palestinske kommunister og vanlige palestinere. Men ikke med Hamas.

Den israelske staten gjør sitt for å undertrykke Levin og hans aktivistvenner.

- På vei til en demonstrasjon 23. februar fulgte agenter fra den israelske sikkerhetstjenesten etter oss. Vi måtte snu og 15 personer ble arrestert og satt fengslet i 24 timer. De visste alt om oss, for eksempel at jeg hadde vært en tur i Spania.

Militærnektere ses på som utskudd i Israel, forklarer Ariel Levin. Men likevel, han har flere venner som er for å nekte militæret.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.