IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

IST om Hellas:

Nei til avtalen!

ISTs uttalelse om folkeavstemningen i Hellas, utlyst av regjeringen Tsipras til 05.07.2015.

linje

Publisert: 30.06.2015

1. Syrizas seier i det greske valget 25. januar var en seier for venstresiden og arbeiderbevegelsen - ikke bare i Hellas, men i hele Europa. Det markerte et gjennombrudd i kampen mot kuttpolitikken, som de vestlige herskerklasser har reagert med på den globale økonomiske krisen (etter at det umiddelbare sjokket over finans-krasjet i 2008 var overstått).

2. I de følgende fem månedene har Alexis Tsipras regjering arbeidet for å oppnå et kompromiss med de dominerende kreftene i EU, som kunne gi hjelp til det greske folk mot nedskjæringene, og redusere gjeldsbyrden de arbeider under. Tsipras og hans allierte fulgte dette målet, selv etter at de ble tvunget til å gi etter den 20. februar, da det ble skinnende klart at Eurogruppen av eurosonens finansministere, og bak dem den tyske regjeringen, var innstilt på å påføre et ydmykende nederlag for Syriza.

3. Forrige uke måtte den Syriza-ledede regjeringen omsider innse at de fulgte et umulig mål. Eurogruppen og de såkalte «institusjonene» (EU-kommisjonen, den europeiske sentralbanken og IMF) fortsatte å kreve enda mer grusomme nedskjæringer - pensjonskutt, moms-stigning, og «arbeidsmarkedsreformer» - og nektet å gi gjeldslette.

4. Tsipras reagerte 26. juni med å utlyse folkeavstemning søndag 5. juli om disse forslagene. Dette er en seier for venstresiden og arbeiderbevegelsen i Hellas, som har presset regjeringen til å avvise EUs diktater. Det har blitt hilst velkommen på venstresiden ellers i Europa.

5. Eurogruppen og dens allierte har reagert med raseri. Hele logikken bak EU-konstruksjonen har vært å sentralisere makt i institusjoner som ikke står til ansvar for folkelige avstemninger. Flere traktater har lidd nederlag i nasjonale folkeavstemninger. Nå har det greske folket vunnet en sjanse til å avsi sin dom over kuttpolitikken. ECB prøver å skremme dem til underkastelse ved å stoppe forsyningen til greske banker. Aldri har EUs udemokratiske karakter vært mer åpenlys.

6. Vi står sammen med våre kamerater i greske Sosialistisk Arbeiderparti (SEK) og deres allierte i Antikapitalistisk Front (Antarsya) om å oppfordre til å stemme Nei ved folkeavstemningen. En avvisning av Eurogruppens forslag vil styrke kampen mot kuttpolitikk i Hellas og resten av Europa.

7. Vi oppfordrer anti-kapitalister og sosialister overalt til å vise solidaritet med de greske massenes kamp, i ord, og om mulig, i handling. Deres kamp er også vår kamp!

Koordineringsgruppen for den Internasjonale Sosialistiske Tendens

29.06.2015


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.