IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

IST:

Om den nye krigen i midtøsten

Den Internasjonale Sosialistiske tendensens posisjon til den nye krigen i Midtøsten.

linje

Publisert: 07.10.2014

USA, i ledelse for en "koalisjon av villige" NATO-stater og arabiske regimer, har lansert en ny krig i Midtøsten. Barack Obama og andre vestlige ledere forsikrer oss om at denne er forskjellig fra George W. Bushs militære eventyr. Målet er ganske enkelt «å svekke og til slutt å ødelegge» grupperingen kjent under forskjellige navn som den islamske staten, ISIS, og ISIL. Mediene er fulle av rapporter om grusomhetene denne grupperingen begår.

Men faktisk er bombe-offensiven mot ISIS en videreføring av Bush sin "krig mot terror". ISIS dukket opp i kaoset som ble forårsaket av den amerikanske invasjonen av Irak. De har videre blomstret takket være en sekterisk borgerkrig, igangsatt av regimet til Bashar al-Assad for å ødelegge den syriske revolusjon - en borgerkrig som også har blitt matet av Washingtons trofaste allierte i Saudi-Arabia og andre golfstater. Også det korrupte og brutale sekteriske regimet under Nouri al-Maliki, som USA støttet for re-stabilisere Irak, provoserte frem en økende misnøye i den sunnimuslimske minoriteten som ISIS utnyttet til å gripe Fallujah og Mosul.

Begrunnelsene som brukes for kampanjen mot ISIS – deres "middelalderske" ideologi og brutale metoder – er de samme som ble brukt om al-Qaida for å rettferdiggjøre invasjonen av Afghanistan og Irak. Det er sant at ISIS ideologi er reaksjonær og at metodene deres er avskyelige, spesielt retta mot sjiamuslimer og kristne, noe som saboterer utviklingen av en samlet bevegelse mot de vestlige imperialistmaktene og deres lokale allierte.

Men den USA-ledede kampanjen vil bare bygge opp støtte for ISIS, slik at jihadistene kan presentere seg som de virkelige kjemperne mot imperialismen. De som stod bak krigene som herjet Afghanistan og Irak kan ikke tiltros å ville forsvare folk, som kurderne i det nordlige Syria, som er truet av ISIS. Dette er ikke en "humanitær krig", men en krig for å opprettholde vestlig kapitalismes dominans over Midtøsten og å videreføre den reaksjonære politiske ordenen som den støttes på.

Det er et alternativ til begge sider i denne krigen. I 2011 viste de arabiske massene at de kunne bygge folkelige revolusjoner mot korrupte og brutale diktaturer - i Tunisia, Egypt og Syria. Virkelig endring kom nedenfra og fjernet Ben Ali i Tunisia og Mubarak i Egypt uten hjelp av USA, som faktisk støttet begge disse tyrannene. Kontrarevolusjonene som har forsøkt å tørke ut disse folkereisningene har skapt forhold for reaksjonære krefter i mange forskjellige former - USA, Israel, Assad-regimet, Saudi-Arabia, Isis - har vært i stand til å gjenvinne initiativet. Men vi er sikre på at nye revolusjonære omveltninger vil drive disse kreftene tilbake. I mellomtiden lover vi å mobilisere mot den nye krigen, og mot alle katastrofer som vil følge i kjølvannet.

Koordineringa av Den Internasjonale Sosialistiske Tendensen

7 oktober 2014


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.