IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Støtt de undertryktes kamper i Syria og Irak!

Nei til imperialistisk krig!

Nei til imperialistisk krig. Støtt de undertryktes kamper i Syria og Irak.

linje

Publisert: 02.10.2014

Nei til imperialistisk krig!

Krigen som den norske regjeringen med andre vestlige regjeringer er med på i Irak og Syria (som ikke kan skilles) er ingenting annet enn en ny, imperialistisk krig for regional innflytelse og kontroll med olje. Under dekke av internasjonalt ansvar til beskyttelse for befolkninger og forsvar mot terror er dette en krig i forlengelsen av USAs gulfkriger og den fatale okkupasjonen av Irak, som folkeflertallet sa et klart nei til i 2003. Krigen kommer også i forlengelse av tilbakeslagene mot de arabiske revolusjonene og kampene for frigjøring i hele regionen.

Okkupasjonen av Irak ble en krise for USAs imperialistiske prosjekter, tiltrakk seg Al Qaida og utløste en sekterisk borgerkrig (som til okkupantenes fordel splittet motstand). Det resulterende Maliki-regimet, med sterke bånd til den islamske republikken Iran, støtta seg på sjia-militser som har begått omfattende overgrep mot sunni-samfunn. Folkelige opprør i kjølvannet av den arabiske våren ble slått ned i 2013. Nedbrytningen av samfunnet i Irak er bakgrunnen for ISIL/« den islamske staten».

I tillegg føyer denne krigen seg til Assad-regimets terror mot syrisk befolkning og spekulasjonen i reaksjonære, sekteriske krefter i Syria. Assad-regimet har knust åpen opposisjon og terrorisert samfunn (etter sekteriske skillelinjer) med påfølgende bombing og fordrivelser av millioner. Bare siden januar 2014 har 90 % av Aleppos østkant blitt avfolket. Assad-regimets vanvittige krig, aktivt støtta av Russland, Iran og Hizbollah, er den grunnleggende årsaken til at Syria ble åpent for reaksjonære intervensjoner (fra USAs allierte) og at ISIL kunne danne baser i Syria. Vestlig etterretning har på tross av retorikk om «støtte til opposisjonen» jobbet tett opp mot krefter i regimet og hatt kontakt via dets allierte i Iran og Irak, og Assad-regimets talsmenn har ved flere uttalelser stilt seg bak USAs bombing. Minister for «nasjonal forsoning», Ali Haidar, antyder like godt at Russland og Iran kan tilslutte seg toktene over Syria (Rudaw.net 28.september).

Den islamske staten sjokkerer verden med groteske propaganda-videoer og truer befolkninger. Men USAs krig er ikke en humanitær aksjon. Under de innledende toktene i Syria (fra 23. september) ble det ikke prioritert noen form for effektiv støtte til kurdiske YPG-styrker (med allierte) og forsvaret av Kobane, hvorfra 160.000 sivile har flyktet. Derimot har flere sivile mål i andre syriske provinser blitt rammet. Blant annet har USA bombet et kornsilo-anlegg i Manbij, som gir mat til hundretusener (arbeiderne på anlegget har til og med forsvart siloene mot ISIL-kontroll).

Med eller uten FN-mandat er det forkastelig at den norske regjeringen går inn i en ny imperialistisk krig for USA og på side med en allianse av reaksjonære arabiske regimer som har stått i spissen for tilbakeslag og kontra-revolusjonære plott siden den arabiske våren og revolusjonene i 2011. Dette er en krig som binder Norge til imperialisme og undertrykking, anført av USA og Saudi Arabia på den ene siden, krysset med operasjoner og innflytelse fra Iran og Russland (i Irak) på den andre siden. Ingen imperialistisk krig har til nå gjort mer enn å spre vold og terror. Med nok en imperialistisk krig vil krefter som ISIL i beste fall transformeres og gjenoppstå i nye former, mens den folkelige (og militante) motstanden vi har sett mot ISIL i Syria og kamper mot undertrykkende regimer og reaksjonære krefter vil kunne undergraves.

Nei til en ny imperialistisk gulfkrig. Nei til norsk deltakelse.

Internasjonale Sosialister.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.