IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Tilbake på Tharir

Revolusjon!

Folk tar igjen til gatene i Egypt. Denne gangen kan hærledelsen stå for fall. Og arbeiderklassen har blitt sterkere!

linje

Publisert: 23.11.2011

Igjen fylles gatene i Egypt av revolusjonær massebevegelse (23.november). Sist var det Mubarak som falt. Nå står Tantawi og hærledelsen for tur. Et stort antall egyptere hadde tillitt til hæren i februar. Nå har tillitten vendt om til raseri. Hærledelsen erkjenner at deres posisjon er alvorlig truet, og svarer med voldsom brutalitet. Men brutaliteten fra sikkerhetsstyrkene de siste dagene har fått enda fler til å komme ut i gatene og gjøre krav på revolusjonen igjen.

“Tharir-revolusjonen” i januar og februar 2011 har inspirert en hel verden, ikke minst til handling! Den gav en bølge av optimisme og fremtidstro i Egypt. Men denne optimismen kom av at det var folket som hadde endret historiens gang. Det har vist seg for stadig fler egyptere at hærledelsen ikke har planer om å la folket fortsette på den måten.

12.000 personer har blitt stilt for militær domstol siden februar. Aktivister blir forsøkt skremt til taushet. Selv om “25.Januar-revolusjonen” satte en støkk i voldsmakta, har den vist brutalitet mot demonstranter jevnlig etter det. Med drapet på 25-30 koptisk kristne demonstranter i oktober gikk det opp for mange at ingenting egentlig har endret seg etter Mubarak. Arbeidere undertrykkes på arbeidsplassene og fattigdom er like utbredt, mens det korrupte galleriet fra det gamle regimet og deres elitekapitalister regjerer under hærens beskyttelse. Den forhatte, ny-liberalistiske politikken, som har sikret en liten klikk av eliter tidligere statseiendom på billigsalg, mens millioner av andre har sunket dypere ned i fattigdom, har vært videreført. Hærledelsens krav på innflytelse over grunnloven provoserer nå alle demokrati-aktivistene fra det første store opprøret mot Mubarak.

Organisasjoner på venstresida og ungdomsbevegelsene startet opprøret på Tharir 25, januar, og har derfor også vært de som i utgangspunktet har kunnet se klarest at Mubaraks fall var begynnelsen, ikke slutten, på revolusjonen. I motsetning til islamistene har de aldri gitt hånda til hæren, men har stått konsekvent for å videreføre revolusjonens krav. Alt i mai var de i stand til å mobilisere hundretusener tilbake på gatene for å verne revolusjonen og for å slåss mot militær domstol og fortsatt undertrykking fra hærledelsen, og for sosiale forbedringer. Dette til tross for at det mektige muslimske brorskapet den gang propaganderte hardt mot dem, og for hærledelsen. I samme periode har bølger av streiker og arbeideraksjoner ført til en voksende militant arbeiderbevegelse. De uavhengige fagforeningene, som gjennom sin føderasjon har vokst til å organisere oppunder en og en halv million arbeidere, har en nøkkelrolle i kampen videre, akkurat som de hadde med sine sterke streiker i opptakten til Mubaraks fall. Arbeiderklassens aksjonsmakt kan velte hærledelsen og føre revolusjonen til nok en avgjørende seier.

Vår solidaritet går til de kjempende massene i Egypt, som her og nå trosser den mest brutale vold fra regimet, og som igjen tar historien i sine egne hender.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.