IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

- Jeg trodde ikke Norge var sånn

Sameer kom til Norge for 2 ½ år siden. Han kommer fra Jenin på Vestbredden i Palestina. Der har han fremdeles kona si og fire barn. Han er utdannet landbruksingeniør og er medlem i Norsk Transportarbeiderforbund.

linje

Publisert: 15.04.2011

Først publisert i tidsskriftet Internasjonal Sosialisme 30.3.2011

- Jeg dro til Norge fordi jeg ikke orket den politiske undertrykkinga der. Jeg ønsket meg et bedre liv, sier Sameer til Internasjonal Sosialisme. - Mitt håp var at jeg skulle få asyl og at familien skulle komme etter. Nå har det gått 2 ½ år og jeg venter på å få komme tilbake. Der trengte jeg aldri å sulte eller bekymre meg for at jeg hadde tak over hodet i hvert fall, sier han.

Rett før jul i fjor fikk Sameer avslag på søknaden om asyl og fikk en frist for utreise. Han mener selv dette er veldig rart, da han mener han som politisk flyktning har krav på asyl her. - Jeg trodde Norge var et demokrati som tok vare på mennesker som trengte det.

Mens han venta på at søknaden om asyl ble behandla, jobba han i vikar- byrået Plint. Der har han blitt underbetalt og det viser seg at han og flere andre har krav på etterbetaling fra i fjor høst etter krav fra Transportarbeiderforbundet hvor han er medlem. Etter betalinga venter han fremdeles på.

Alvorlig sjuk

I desember i fjor, omtrent samtidig som avslaget på asyl kom, ble Sameer alvorlig sjuk og sjukmeldt. Han har siden da, brukt over 10 000 kroner på lege og medisiner. Han har ikke fått sjukepenger eller andre trygdeytelser. Han har ikke krav på frikort. Han har ikke krav på noen form for økonomisk hjelp, ikke til mat, ikke til medisiner. I følge NAV har han heller ikke krav på hjelp til husleie eller et sted å bo. På spørsmål fra Sameer, til saksbehandleren på NAV, om hva han skal leve av, svarer saksbehandleren med et skuldertrekk. - Det er ikke mitt problem.

Sameer var i arbeid nesten hele fjoråret. Han betalte over hundre tusen i skatt. Han mener han skal ha igjen penger på skatten. Skattekontoret sier at han ikke får tilbake pengene før han reiser tilbake til Palestina. - Du får dem på konto når du er tilbake der, sier de. - Ring når du er der. Samer vil tilbake nå. Han er sliten av Norge. Men han kan ikke dra tilbake uten papirer. Politiet har dem. Han vil også ha skattepengene den norske staten skylder han. Han har selv opparbeida seg stor gjeld blant venner og kamerater for å kunne overleve her i Norge.

- Jeg er sliten, sier Sameer. - Jeg vil hjem. Jeg trodde ikke Norge var sånn. Men i skrivende stund har politiet enda ikke gjort klar reisedokumentene hans. Han venter fremdeles.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.