IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Leder

Vestens bomber skaper ikke demokrati

linje

Publisert: 28.03.2011

Det som har skjedd i Midtøsten har gjort det tydelig for millioner at revolusjoner og opprør nedenfra er en realitet også i dag. Folk lar seg inspirere fra Afrika til Wisconsin og studentbevegelsen i Storbritannia. Mange ønsker seg, forlanger og til og med ser at det er mulig med regime skifte.

Samtidig fortsetter marerittet i Japan etter jordskjelvet og atomreaktorulykken. Mer enn 20 000 er bekrefta døde eller savna i Japan. Dette er den største katastrofen der etter andre verdenskrig. Det er enorme ødeleggelser. Tusenvis er stua sammen i evakueringssentre. Det er ikke nok mat, klær, brensel, medisin eller tilfredsstillende sanitære forhold. I motsetning til hva mytene sier om japanere, er mange forbanna på regjeringen. De tror ikke på myndighetene og at de gjør alt de kan for befolkningen. Mange japanere føler at de blir ofra, til fordel for japansk økonomi. Sånn fungerer kapitalismen. Den har alltid satt profitt foran menneskelige hensyn.

Sånn fungerer også ”den norske” kapitalismen. ”Norge uten skrupler” var overskriften i Dagsavisen 22. mars. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at regjeringen ikke vil oppfordre norsk næringsliv til å la være å tjene penger i diktaturer som Libya. Statoil har vært i Libya i snart 20 år og er partner på to oljefelt der. Den norske staten eier 67 prosent i Statoil. Statoil sitt kontor i Libya har vært stengt siden 21. februar. Statoil må presses videre til å stoppe all virksomhet i Libya til Gaddafi er fjernet.

Nylig vedtok FNs sikkerhetsråd Resolusjon 1973. Den åpner for bruk av alle midler for å beskytte sivile i Libya mot overgrep (unntatt okkupasjon.) ”De bomber som noen galninger, også mot sivile mål”, sa menneskerettighetsaktivisten Karima på telefon fra Tripoli til Klassekampen 21. mars. Norge har sendt av gårde seks F16 fly for å være med på på dette. Alle partiene på stortinget støtter beslutningen regjeringa har tatt. Gahr Støre sa på Dagsnytt Atten 22.mars at – Dette er en operasjon som skal beskytte sivile, ikke fjerne Gaddafi. 3 minutter seinere sa han at – Vi er tilhengere av at Gaddafi fjernes.

Norges støtte til bombinga av Libya har skapt splid innad i SV. SU og internasjonal leder Ivar Johansen er ikke fornøyd med regjeringas beslutning. Forsvarsminister Grete Faremo har anslått at deltakelsen i denne militære operasjonen vil koste Norge mer enn 70 millioner kroner.

Det er god grunn til å være skeptisk til USA, Storbritannia, Frankrikes og nå Norges ”humanitære” intensjoner. Flyforbudssoner skapte ikke fred i Irak. 12 år med sanksjoner førte til humanitær katastrofe. Militær invasjon i 2003 gjorde det ikke bedre. Milosevic beholdt makta selv om Serbia ble bomba i 71 dager. Massene i Egypt fjerna Mubarak, ikke vestens bomber. Folk i Tunisia fikk fjerna Ben Ali. Myten om at demokrati ikke er mulig i araberverdenen er knust. Millioner av egyptere har oppdaget at de kan styre sine kvartaler og arbeidsplasser selv. Demonstrantene på Tahrir-plassen har bevist at det finnes politiske alternativer.

Rosa Luxemburg sa at valget menneskeheten står ovenfor er sosialisme eller barbari. Hun sa også at den sosialistiske revolusjonen vil være et resultat av arbeiderklassens spontane handlinger. Og som vi har sett, revolusjon er ikke noe dødt fenomen.

Obama får kritikk fra både høyre og venstre for å ha trukket USA inn i enda en krig. Norske styrker i Libya er i skrivende stund under militær kommando av USA. – Denne situasjonen har skapt flere spørsmål enn svar, sa Grete Faremo til Dagsnytt 18 (23.03). – Handlingen var ikke perfekt, men å ikke handle var uakseptabelt, sa Gahr Støre om angrepet på Libya (Dagsnytt 18, 23.03).

Kloke ord fra de som styrer Norge. Det er et ordtak som sier:” Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.” Vi sier :”Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør!” Raketter, jagerfly, spesialstyrker og massakrer skaper ikke demokrati. Norge må trekke seg ut av denne krigen. Hent F16 flyene og de norske soldatene hjem!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.