IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Hent soldatene hjem!

Norge har vært i krig i afghanistan i snart 10 år. I begynnelsen av krigen ble det snakket mye om at grunnen til at norske soldater var i landet, var for å forsvare kvinners rettigheter og for å lage demokrati. Men landet har verken blitt mer demokratisk eller et bedre sted å være for kvinner.

linje

Publisert: 17.09.2010

I fjor vedtok det afghanske parlamentet en ny familielov som lar en mann nekte sin kvinne mat om hun ikke vil ha sex med han. Noen måneder seinere kom det fram at det hadde vært massivt valgfusk under presidentvalget. (Afghanistan er også rangert som verdens nest mest korrupte land av Transparency.) Et tredje argument for hvorfor norske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan er riktig og nødvendig, er bekjempelsen av Taliban og terrorisme.

Det blir da en motsigelse at forskere har påpekt at Norges innblanding i denne krigen øker sannsynligheten for terrorangrep på norsk jord. Kristian Berg Harpviken, ved Institutt for fredsforskning (Prio) sier til Dagsavisen 21. august: ”Afghanistan-krigen har ikke vært et bidrag til redusert terrorfare, verken i Norge eller andre steder.” Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i samme avis det motsatte. Nemlig at Afganistan ikke lenger er et fristed for terrorister, som under Taliban, og at krigen har vært med å redusere faren for internasjonal terror.

Til sammen har 2010 utenlandske soldater mistet livet i Afghanistan. Foreløpig har ni norske soldater blitt drept. Det finnes ingen tall på hvor mange Afghanere som har blitt drept. Men de sivile dødstallene har økt med 30 prosent så langt i år. (Dagsavisen 11. august.) Særlig kvinner og barn er utsatt.

Sannheten

I det siste har sannheten om hva som faktisk skjer i Afghanistan kommet mer og mer opp i dagen. Norge har hatt en tradisjon for å profilere seg som fredsnasjon. Og norske myndigheter vil ikke bruke ordet krig om oppdraget norske soldater deltar i. Den danske suksessdokumentaren Armadillo, om danske soldater i Afghanistan, skildrer derimot en virkelighet som vanskelig kan knyttes til noe annet enn ordet krig. Journalisten Aslak Nore i Dagsnytt 18, 25. august, hevder at virkeligheten til norske soldater ikke kan sammenlignes med de danskes. Nå har boka: ”Med mandat til å drepe”, skrevet av norske anonyme soldater kommet ut. Det viser seg at den virkeligheten som skildres der, kanskje ikke er så veldig forskjellig fra virkeligheten til de danske soldatene. De norske soldatene avslører i følge anmeldere at Norge er med i en skitten og blodig krig. Det skrives blant annet om drap på en barnesoldat. For noen uker siden ble det kjent at USA går ut av Irak. De forlater et land de vært med å legge i ruiner. Men det vil vel være å overdrive å si at de forlater landet helt. Det vil fremdeles være 56 000 amerikanske soldater i landet. Obama-administrasjonen lovet å trekke soldatene ut av Irak for i stedet å trappe opp krigen i Afghanistan. Men det har også blitt sagt at USA skal trekke seg ut av Afganistan i juli neste år. Det som er sikkert er at USA svekkes stadig raskere på grunn av den økonomiske krisa. Men som stormakt har landet en strategisk interesse av å bli i Afghanistan. Afghanistan ligger strategisk plassert i forhold til Iran og sentral Asia. Om Norge trakk seg ut, ville det føre til færre kamphandlinger og at færre liv gikk tapt. Om Norge trakk seg ut, ville det gjøre det tydelig at Norge ikke tror på noen militær løsning i Afghanistan. Dette ville igjen legge press på Nato som igjen kunne fått smitteefekt til andre Nato-land. Dette ville gjøre det vanskeligere for USA å nå sine geopolitiske målsetninger i Afghanistan. Situasjonen i Afghanistan blir bare verre og verre. Krigen er meningsløs. Det beste er å trekke seg ut nå.

Motivene for hvorfor Norge må være i Afghanistan har vært vikarierende. Så det som er klart er at myndigheter og regjering ljuger for oss om grunnene de måtte ha for å være der. Norge må ut nå! Vi kan være med å påvirke opinionen med å være aktive i oppbyggingen av demonstrasjonen 7. oktober. Trekk soldatene ut! Hent soldatene hjem!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.