IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Nok snakk

Det er fortsatt mange hull i kunnskapen om klimaet, om hva som forsterker og eller motvirker klimaendringene og om hvordan alle faktorene virker sammen. Forskerne har ulike metoder og ulike fokus, men alle er samstemte om en ting – vi vet nok til å handle! Elin Volder Rutle, miljøpolitisk talskvinne i Rødt

linje

Publisert: 27.12.2009

Jeg er på vei hjem etter to dager på konferanse med Norges fremste klimaforskere, alle samlet i regi av forskningsprogrammet NORKLIMA. Alle svar om klimaet er ikke på plass, men jaggu vet vi ganske mye allerede. Vi vet at temperaturen stiger og at dette i stor grad er menneskeskapt, men vi mangler fortsatt forholdstallet mellom naturlige variasjoner og de menneskeskapte endringene. Vi vet hvilke klimagasser som er de sterkeste og at størstedelen av økningen av CO2, metan og andre klimagasser i atmosfæren skyldes at vi brenner fossile brennstoff som aldri før. Vi vet også at utslippene av klimagasser er høyere enn de høyeste anslagene fra rapporten fra FNs klimapanel i 2007.

Villere, varmere og våtere er noen stikkord når det gjelder konsekvenser. Mer energi i atmosfæren tas ut gjennom flere stormer, mange med dramatiske konsekvenser. Nedbørsmønstrene endres, tørke blir vanligere og vanligere. 30% av verdens dyre- og plantearter trues av klimaendringer. Hvis ikke utslippene reduseres har vi snart skapt en selvforsterkende prosess der utslipp fra hav og tundra forsterker våre egne. I permafrosten finnes klimagasser tilsvarende 100 år med menneskeskapte utslipp.

Hvis vi ikke kutter i våre utslipp nå, får vi en verden vi ikke kan kjenne igjen. Mange hundretalls millioner vil bli drevet på flukt av stigende havnivå, landbruket vil trues av mer ekstremvær, og CO2 fører til at havet blir så surt at fisken dør. De lidelsene sult og fattigdom skaper i dagens verden kan bli nesten ingenting mot det vi kan se i en varmere verden. Vi vet nok til å handle.

Moral, teknologi og marked

I dag blir vi stilt overfor tre løsninger på klimakrisa. Den ene løsningen handler om personlig moral – det handler om at du må slutte å fly, du må spise mindre biff og skru av lyset når du går ut av et rom. For all del, dette er gode tiltak, men det løser ikke situasjonen med at kapitalismen driver rovdrift på den eneste kloden vi har.

Den andre løsninga er de teknologiske kvikk-fiks-løsningene som skal gjøre at vi kan fortsette å leve som før, mens teknologien fjerner utslippene. Selvfølgelig kan teknologi redusere utslipp. Det er bare det at teknologien som skal fjerne utslippene ikke finnes enda. Og det er mange utslipp som ikke kommer til å la seg rense før det er for sent, kanskje aldri.

Den tredje løsninga vi får presentert er en markedsløsning, klimakvoter. Forskere er enige om at klimakvoter, særlig fra den grønne utviklingsmekanismen (CDM) ikke fører til reduserte utslipp. Samtidig er både kjøper og selger interessert i fremstille det som om kvotekjøp fungerer.

Moral, teknologi og marked løser ikke klimakrisa. Det krever at vi legger om fra en økonomi basert på profitt og en energiforsyning basert på fossile brennstoff. Det krever politiske løsninger og endrede samfunnsstrukturer. Klimakrisen, sammen med den globale matvarekrisen med over 1 milliard sultende mennesker og den økonomiske krisen er alle symptomer på kapitalismen. Kapitalismen er avhengig av ubegrenset vekst, men vi har bare en klode med begrensede ressurser. Systemet er problemet, men veien mot sosialisme er lang og tar tid.

Vi kan ikke vente – tiltakene må komme nå

Vi er ved kanten av stupet. Utslippskutt er mulig også innenfor rammene av dagens system, selv om det ikke rokker ved roten til problemet. Samtidig skal vi ikke glemme at det å sette grenser for kapitalistisk vekst peker i retning av et annet samfunn.

Det finnes ikke ett tiltak som kan løse klimakrisen. Skal vi gå i retning av total omlegging trenger vi mange tiltak. Noen av de viktigste handler om å gjøre oss mindre avhengige av fossile brennstoff, økonomisk, energimessig og i transportsektoren. Størstedelen av norske utslipp kommer fra petroleumsvirksomheten og det er her de største kuttene må komme. Samtidig vet vi at denne endringen ikke kommer fra de politikerne vi har i dag, i maktas korridorer er det maktens stemmer som høres. Og i Norge er oljeindustrien blant de aller mektigste stemmene.

Fossilfri framtid

De eneste som kan overvinne oljeindustrien er en samlet folkebevegelse som legger makt bak krava. En folkebevegelse kan mobiliseres på frykt for det som kommer, men den blir ikke kraftfull før den har bedre alternativer å slåss for. Rødt vil i tida fremover jobbe sammen med aktører i fagbevegelse og miljøbevegelse for å komme med en konkret og kunnskapsbasert visjon for Norge etter olja.

Dette arbeidet har så langt har resultert i dokumentet Rødts plan for en fossilfri fremtid – industripolitisk offensiv for å møte klimautfordringen. Arbeidet videre har noen klare retningslinjer. For det første må vi bry oss om problemene folk i Norge har her og nå, for eksempel behovet for å ha trygge arbeidsplasser. For det andre må vi bry oss om den globale urettferdigheten klimakrisa er et av de tydeligste eksemplene på og jobbe for reduserte klimagassutslipp i nord. Det er våre allierte, verdens fattigste arbeidere og bønder, som allerede nå rammes hardt av de klimaendringene vi har skapt. For det tredje er det vanlige folk som sitter på løsningene. Det finnes veldig mye kunnskap blant miljøaktivister, arbeidere, fagforeningsaktivister og fiskere. Vi trenger å få med oss vanlige folk for å skape visjoner om et samfunn vi alle vil leve i. Og vi trenger de samme menneskene for å lage de konkrete løsningene og tiltakene som gjør det mulig.

Endringer som har skapt en bedre hverdag for vanlige folk kommer ikke av seg selv. Fagbevegelsen har vært den viktigste aktøren for sosiale forbedringer så langt, og det kommer den til å fortsette å være. Når vi sammen lager løsningene og presser dem frem går vi også i retning av større folkestyre og vekk fra markedsliberalisme og kapitalisme. Vi vet nok til å handle!


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.