IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

En valgkamp mot de rike og grådige

Dersom Høyre og Frp vinner stortingsvalget vil de gi familien til Rimi-Hagen en skattegave på 100 millioner kroner i året. Enda mer får den kyniske kapitalisten Kjell Inge Røkke, som får 110 millioner i årlige skatteletter. Med en høyreside ved roret blir skattekuttene for de 33 rikeste 806 millioner kroner.

linje

Publisert: 01.09.2009

Årets valgkamp må rette seg mot de rike og grådige. Mot de økende klasseforskjellene. Mot et samfunn hvor noen få styrtrike uhemmet og kynisk får grabbe til seg penger fra fellesskapet.

Av dette følger at Frp må bekjempes. Og selvsagt Høyre. Men nytt av året er at milliardærene omfavner Frp. Partiet anses av stadig flere styrtrike som det best egnede for å forsvare deres interesser.

I juni satte de rike i gang en kronerulling for Frp. Initiativtagerne var BMW-forhandleren Egil Stenshagen, aksjemegler Jan Eiler Fleischer og aksjemegler Ole Jacob Figenbaum.

“Få opp lommeboka, feiginger!”, skrev inkassomilliardær Øystein Stray Spetalen i en e-post til vennene sine, mens aksjemegler Stein Hansen erklærte: «Våkn opp er ordet som gjelder nå! Vi ender opp i et land hvor det som gjelder er å være uføretrygdet eller medlem av Taliban!».

De som har blitt milliardærer under regimene til Arbeiderpartiet og Høyre hopper over til FrP. For med FrP er det enda mer å hente. Så langt har de derfor gitt Frp sju millioner kroner til valgkampen.

Investorene, aksjemeglerne og rederne lar seg ikke skremme av erklæringene om at Fremskrittspartiet er "det nye arbeiderpartiet". Finansfolka stoler på Siv Jensen. De vet hva de får, hvor deres klasseinteresser og deres solidaritet ligger.

Den ligger hos partiet som vil gjøre de rike rikere. Som vil angripe fellesskapet og velferdsstaten. Som vil ramme fagbevegelsen, streikeretten, arbeidsmiljøloven, normalarbeidsdagen, stillingsvernet, avtalefestet pensjon, sykelønnsordningen og de kollektive forhandlingsrettighetene.

Solidariteten til de rike ligger hos partiet som vil sette hvit opp mot svart, kristen opp mot muslim og innfødt opp mot innvandrer. De vet at splitt og hersk tjener deres interesser. Rasisme får folk flest til å bekjempe hverandre fremfor å rette hatet oppover mot de virkelige snylterne, kapitalistene som lever godt av andres slit.

Frp er samtidig det eneste partiet som åpent fornekter klimakrisen, og som derfor er mot endringer i dagens klimautslipp. Mer privatbilisme, mer oljeboring og mindre miljøreguleringer - det er det menneskefiendtlige budskapet fra Frp.

For Hagen-familien er det en god investering å sponse FrP med 2 millioner til valgkampen. Da blir han kvitt formuesskatten og arveavgiften. Det er millionærene som betaler 93 prosent av all formuesskatt i 2009. Å fjerne formuesskatten betyr at de hundre rikeste i Norge vil få en gjennomsnittlig skattelette hver på nærmere 10 millioner kr av de borgerlige.

Faktisk er formueskatten i Norge latterlig lav, på ynkelige 1,1 prosent av formuen. Den burde være mye høyere. At Steinrik Hagen og andre rikinger valfarter til Frp på grunn av dette patetiske avdraget viser hvor lite villige de er til å forandre seg. Skulle noen av dem være antirasister, mot fattigdom eller mot den globale oppvarmingen, er dette likevel mindre viktig for dem enn formuene deres. De vil heller se mer rasisme og muslimhets, mer krig, et farligere klima og flere fattige enn en bitteliten økning i skatteleggingen.

Faktum er, som professor og skatteekspert Terje Hansen fremhever: Norge er et skatteparadis. Skattereformen av 2004 gjorde det enda lettere enn før å være kapitalist i Norge. Og dermed får du den paradoksale situasjonen at kyniske redere som Kristian Siem og John Fredriksen, som i sin tid flagget flåten ut av landet for å slippe å betale skatt, nå vimpler skipene hjem igjen. Fordi de betaler så å si ingen skatt her.

Vi er derfor helt enige med SU-leder Mali Steiro Tronsmoen: "Vi tilbyr oss å betale flybilletten ut av landet. Vi synes det helt greit, og klarer oss uten den egoisme og sytekulturen Hagen har bidratt med. Det er ikke han som skaper verdier: det er det arbeidsfolkene i bedriftene som gjør."

Som Tronsmoen påpeker er det arbeiderne som skaper verdiene som skaper formuene til de bemidlede. Arbeiderne er dermed også de som burde bestemme demokratisk over disse verdiene. Bestemme hvordan produksjonen skal gjennomføres og verden skal organiseres. Uheldigvis er kapitalismen organisert helt motsatt. Det er de rike, som ikke produserer noe, som bestemmer.

Derfor har det aldri før vært flere milliardærer i Norge enn i dag. Samtidig synker ikke antallet fattige. Til nyttår avvikles til og med husleiereguleringsloven, den siste delen av offenlig reguering og sosial styring på boligmarkedet. Dermed står bolighaiene fritt til å ta markedsleie for sine leiligheter.

Enda flere vil dermed få det tøffere økonomisk. Det gjelder spesielt enslige forsørgere, innvandrere, unge og minstepensjonister. I den sistnevnte gruppen vil det være folk som har bodd i leiligheten de har leid gjennom et langt liv, og som vil bli kastet på gata, ut i uvissheten.

Den nåværende regjeringen er ikke kapitalistenes førstevalg, siden den samtidig med å forsvare landets konkurranseevne også delvis forsvarer arbeidernes interesser. Kapitalistene ønsker seg derfor en koalisjonsregjering av Frp og Høyre. Men de kan samtidig fint leve videre med dagens regjering. Med SVs Kristin Halvorsen ved roret har regjeringen brukt minimalt av oljepengene, sprøytet hundrevis av tiltaksmilliarder i de fra før velfylte velvene til bankene og sørget for at de rike i Norge aldri før har vært rikere. Samtidig har de gjort ytterst lite for å bøte på situasjonen for de fattige. Dessuten sørget regjeringen i fjorårets lønnsoppgjør for en kraftig svekkelse av avtalefestet pensjon (AFP-ordningen).

Dette bør ikke gå upåaktet hen i valget til høsten. Enten dagens regjering fortsetter eller høyresiden tar over, trenger den et sterkest mulig korrektiv fra venstre. Den trenger en radikal venstreside som ikke tåler så inderlig vel den urett som ikke rammer dem selv.

Partiet Rødt er for å skattelegge de rike så det svir. Det er for kraftig økte overføringer fra statskassa til kommunene. For at sosialhjelpssatsene blir kraftig oppjustert. For at vi oppretter et sosialt boligmarked igjen. Og for å opprette titusener av grønne arbeidsplasser som kan erstatte arbeidsplassene i den forurensende oljeindustrien.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space
space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.