IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Kapitalisme = krise, krig og kaos

081012_marx2_240px.jpg

pilKarl Marx (1818-183)

Det har vært noen ganske fantastiske reaksjoner på det økonomiske kaoset som rammet verdensmarkedet tidligere denne uka.

linje

Publisert: 20.09.2008

Amerikanske ledere har vært raskt ute med å forsikre oss om at den amerikanske økonomien er sunn og god. Daily Telegraph hevder som én av mange forsvarere av systemet at Lehman Brothers kollaps (LB var den fjerde største investeringsbanken i USA) viser at kapitalismen fungerer som den skal.

Men dette er ikke bare en finanskrise. Og krisa skyldes heller ikke bare manglende regulering.

Dette er en systemkrise - en krise for kapitalismen.

Selv om enkelte selskaper fremdeles kan rapportere om skamløse høye profitter, er det et faktum at profittratene i systemet som helhet aldri har klart å ta igjen det nivået de lå på i 50- og 60-åra.

Dette har i de siste åra vært kamuflert av en spekulasjonsboble. Men da det ble klart at mørke skyer truet i horisonten, bredte panikken seg og finansfolkene trakk seg fra investeringen som tidligere hadde framstått som bunnsolide,

På tross av forsikringene om det motsatte, er det tydelig at panikken nå råder i den amerikanske herskerklassen.

George Bush' regjering har brukt milliarder på å redde finansinstitusjoner som Bear Sterarns og nasjonalisere Freddie Mac og Fannie Mae. De har latt Lehman Brothers gå til helvete fordi de frykter at den amerikanske sentralbanken skal blakke seg.

Den brutale sannheten er at ingen kan vite hvor denne økonomiske krisa fører hen, eller hvilken finansgigant som står for fall i morgen. Det vi imidlertid vet, er at de som står i spissen for systemet vil forsøke å unngå at det er direktørene, banksjefene eller ministrene som må betale regninga.

Men det er disse folkene som har vært ansvarlige for en kasinoøkonomi der noen av de sentrale aktørene nå til slutt har gått bankerott.

Mange forstår at økonomisk kaos fører til politiske kriser som kan antenne konflikter som den ferske krigen i Kaukasus.

Likevel tuter politikere og mediefolk oss ørene fulle av at det ikke finnes noe alternativ til det frie markedet, selv om det altså har skapt dette kaoset.

Vårt svar må være at det finnes et alternativ - sosialisme - basert på planlegging, der arbeiderne avgjør hva som produseres og investeres, og ikke børsmeklerne.

Samtidig må vi puste til enhver glo av motstand, fordi det nå er helt avgjørende at vi unngår å bli belastet for omkostningene ved sjefenes krise.

Vi må kjempe for økte skatter for de rikeste, kraftige kutt i i utgiftene til det militære osv. Dette er første skritt i kampen for en verden der mennesker, og ikke profitter, settes i høysetet.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.