IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ny-kapitalistisk ordbok

Vegard Velle ser på nyvinninger i språket...

linje

Publisert: 28.04.2008

Force protection: Livvakt- og eskortetjeneste. Er hva livvaktfirmaet Ronin inntil nylig (da nyheten nådde offentligheten) lærte opp norske soldater i.

Ronin: Herreløse samuraier i det føydale Japan.

Afghanisering: Er ifølge Jonas Gahr Støre et viktig stikkord for den norske innsatsen i Afghanistan. Støre mener "vi må gjøre vårt beste for å sette oss inn i afghanernes egne perspektiver. Vi må forsøke å se utfordringene fra Kabul og ikke fra Oslo." Ordet er beslektet med et begrep fra Vietnam-krigen, såkalt vietnamisering. USA skulle vietnamisere Vietnam, fra Washington. Denne gangen er det Norges tur til å afghanisere Afghanistan fra Oslo.

Blodbad: Er ifølge Trygve Hegnar "et økonomisk krakk eller noe som ligner mistenkelig på et krakk". Blodbad er det samme som at rike investorer taper penger. Verken Hegnar eller noen andre investorer har noensinne brukt begrepet i forbindelse med okkupasjonen i Irak, hvor over en millioner mennesker er drept.

Et eventyr: I perioden mellom februar 2003 og utgangen av 2007 gikk det bare oppover på Oslo Børs, og aksjeeierne kunne glede seg over en femdobling av verdiene. Et eventyr, ifølge Hegnar.

Waterboarding: Direkte oversatt til norsk: vaskebrett. Høres udramatisk ut, men henspeiler på en livsfarlig torturteknikk som simulerer drukning. Samtidig som munnen dekkes, helles det vann over ansiktet til fangen som forhørslederne håper å presse for opplysninger. Brukt på Guantanamo.

Quick reaction force: Hurtig hurtigutrykningsstyrke. Natos system for å komme andre Nato-soldater til unnsetning i Afghanistan. Kvikk fiks på militært vis.

Resesjon: Økonomisk krise, finanskrise, boligkrise, stagnasjon, krakk, depresjon, deflasjon, konjunkturnedgang, økonomisk nedgang, hard landing, nedkjøling, blodbad.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.