IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

1. mai vs. 17. mai

rodtflagg.jpg

"Når vi også i år heiser det røde flagget, er det nettopp fordi vi vet at det er den internasjonale arbeiderbevegelses symbol, at det bare er i samarbeid med og med støtte av den internasjonale arbeiderklasse at vi kan skape sosialismen i Norge," skriver Jeanette Olsen i denne artikkelen. Det sosialistiske tidsskriftet Oktober trykte artikkelen i sitt 1. mai-nummer i 1937.

linje

Publisert: 24.04.2008

Den umiddelbare bakgrunnen var at Arbeiderpartiet, som var blitt regjeringsparti, dette året for godt gav opp sin motstand mot å feire den borgerlige nasjonaldagen.

***

"Arbeiderne er ikke lenger i opposisjon," skrev Tranmæl i oktober i fjor. Dette synspunkt er gjort gjeldende på mer enn én måte. Det er antagelig derfor arbeiderne ved tariffrevisjonen nå ble halvveis tvunget av sine politiske og faglige ledere til å vedta et meglingsforslag som faktisk betød at en senkning av arbeidernes levemåte var anerkjent midt i en økonomisk oppgangstid for industrien.

Det var det samme synspunktet Tranmæl gjorde gjeldende da det i år skulle tas standpunkt til festligholdelsen av 17. mai:

"Arbeiderklassen er iferd med å gjenerobre landet sitt, og da får også de nasjonale symboler en ny tone og en virkelig mening" (Arbeiderbladet 10/4-37).

Det er samme linjen DNAs sentralstyre følger når de gir enkelte partiavdelinger fullmakt til å la seg representere i 17. mai-komitéene rundt i landet, og stiller det fritt for dem å bruke det nasjonale flagget ved 1. mai-demonstrasjonene. Tranmæl er allerede begynt å skjelle Høyre huden full fordi de har forflatet "nasjonaldagen vår".

Er det helt glemt hva som har gjort 17. mai til borgerskapets spesielle frihetsdag og ikke f. eks. 7. juni? 17. mai 1814 var dagen for den grunnloven som skapte mulighetene for fri utvikling av det borgerlig-kapitalistiske samfunn i Norge. Det er den dagen Aftenposten frykter for at Torp skal holde festtalen i Oslo. Det er ikke uten grunn. "Det er ikke noe plutselig omslag, men en naturlig utvikling man står overfor!" skriver Tranmæl. Omslaget kommer sammen med at lederne i arbeiderbevegelsen er nådd til høye stillinger (f. eks. ministertaburetten) i det borgerlige samfunn, og nå vil de ha oss til å overta ansvaret for samarbeidet med borgerskapet.

La oss svare: For oss er ikke 1. mai bare "en fest- og demonstrasjonsdag", men en demonstrasjon i kampen mot borgerskapet og det nåværende samfunn. 17. mai og det norske flagg er nasjonale symboler, det vil si de er symboler for en borgerlig frigjørelse, ikke for arbeiderklassen. Det røde flagget er ikke ubrukelig for oss "fordi det er det internasjonale symbol for arbeiderklassen," som Tranmæl skriver, - tvertimot, når vi også i år heiser det røde flagget, er det nettopp fordi vi vet at det er den internasjonale arbeiderbevegelses symbol, at det bare er i samarbeid med og med støtte av den internasjonale arbeiderklasse at vi kan skape sosialismen i Norge.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.