IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ny bok:

Kan marxismen forklare kvinneundertrykking?

Mange har vel hørt utrykket: ”Kvinner er fra Venus og menn er fra Mars”. Tittelen er tatt fra en bok, skrevet av John Gray for ca 10år siden. Boka ble en bestseller. Den tok utgangspunkt i menn er født til å være aggressive, rasjonelle og opptatt av konkuranse.

linje

Publisert: 18.03.2008

Kvinner er født omsorgsfulle, intuitive, følsomme osv. Dette er biologisk betinget, hevdes det. Men stemmer dette? Kvinner er ikke nødvendigvis myke og følsomme av natur. Menn er ikke nødvendigvis krigerske. Å si at aggresjon og krig er naturlig for unge menn, er en fornærmelse. Hva da med Condoleezza Rice?

Synet på hvordan menn og kvinner er gjenspeiler hvordan ideene i samfunnet er. Marx sa at de herskende ideene er de herskende klassers ideer. I dag blir vi påtvunget disse gjennom, TV, aviser, filmer og ellers på nettet. Hver dag blir vi pumpet fulle av informasjon. Judith Orr forklarer i sin bok ”Sexism and the System” hvordan ideer kan forandre seg også under kapitalismen. Og at dette handler om klassekamp. Kvinner og menn er mer enn bare passive objekter i historien. Men hvordan utfordrer vi de herskende ideer?

For å forstå roten til kvinneundertrykking, skriver Judith Orr, er det en bok som er spesielt viktig. Det er ”Familien og privateiendommens opprinnelse” av Fredrick Engels. Boka er fremdeles aktuell og viser at i størstedelen av menneskets historie har det ikke eksistert kvinneundertrykking. Kvinneundertrykking kom samtidig med opprettelse av stater og privateiendom. Boka er like relevant for oss i dag, selv om den ble skrevet i 1884.

Familien har gått igjennom mange forandringer over tusenvis av år. Marx selv, var sikker på at familien ville forsvinne i løpet av den russiske revolusjonen.. Dette fordi at samfunnet da gikk gjennom store forandringer.

Men den borgerlige familien bestod som før, og ble et forbilde for resten av samfunnet. Den gang som nå ble det sett på som noe positivt og være en del av, eller å ha vært en del av en familie. Kapitalistene da som nå tjente på at arbeiderne hadde et sted de kunne lade opp batteriene før neste arbeidsdag og ale opp nye arbeidere.

Boka til Judith Orr er en liten hendig bok på 60 sider og lett og lese selv om den er på engelsk.

I skrivende stund er det begynnelsen av mars. Den tyske revolusjonære Clara Zetkin skrev mye om kvinnefrigjøring og var den som først foreslo å etablere 8. mars som kvinnenes internasjonale dag, i 1910. På denne datoen, to år tidligere, hadde kvinnelige arbeidere i New York protestert for å få bedre arbeidsforhold og kvinnelig stemmerett. Kampvillige kvinner finnes også i dag. Det er ikke lengre siden enn 2006 at den største kvinnestreiken i Storbritannia fant sted. Det var en streik som gjaldt pensjonsrettigheter. Kanskje får vi se en sånn streik om noen måneder her i Norge også? Les boka og forbered dere!

Judith Orr: Sexism and the System (A Rebel’s Guide to Women’s Liberation)


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.