IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

LO og 1. mai

LO uten lønnskrav

Mens NHO har kjørt offensivt ut i tariffoppgjøret med null i lønnstillegg, mer fleksibel arbeidstid dvs. kutt i overtidstillegg. Svarer LO ledelsen med å kreve "LO´s medlemmer skal sikres den samme vekst i kjøpekraft som andre ansatte i NHO bedrifter", ellers er LO´s "hovedkrav" lavere pensjonsalder.

linje

Publisert: 01.04.1992

Det er passive og moderate krav. I praksis overlater LO-ledelsen til det som kalles det tekniske beregningsutvalget å fastsette krone tallet. Med passive og moderate krav til et offensivt NHO lover det dårlig for resultatet. Vi kan ikke vente at en så passiv LO-ledelse kan bidra til å styrke folks kjøpekraft i nevneverdig grad.

Mange arbeidere har lært at moderate lønnskrav ikke begrenser arbeidsledigheten. Tvert om har det vært moderate oppgjør parallellt med en vekst i arbeidsledigheten. Staten og NHO har effektivt klart å legge byrdene for den økonomiske krisa på arbeiderklassen, uten at LO ledelsen har hatt noen svar.

Den største delen av lønnsveksten det siste tiåret har arbeidere tatt ut gjennom lokale forhandlinger. LO-ledelsen har heller sett det som sin oppgave å begrense lønnsveksten i lokale forhandlinger enn å bruke de kreftene arbeidere i hele LO har til å forbedre sin kjøpekraft. Resultatet av denne moderasjonslinja har bare betydd å svekke LO som organisasjon. Sentrale oppgjør må igjen få betydning for arbeideres lønninger.

Å forbedre den avtalefesta pensjons ordninga er viktige krav, men lønnskrav er det viktigste etter en årrekke med moderasjon.

Godt utgangspunkt for 1.mai

«Ja til internasjonal solidaritet - Nei til et kapitalstyrt EF» ble vedtatt som EF-parole for 1.maitoget på Oslo Samorgs møte 24. mars.

Det er en elendig parole. Den kan tolkes til å bety hva som helst - hvilket er hele poenget med den. Å splitte 1. mai-arrangementet i to pga. denne parolen vil likevel være direkte reaksjonært.

Nå vil det heldigvis ikke bli en splittelse med to konkurrerende tog i Oslo i år. Sekteristene er for svake, og folk har altfor positive erfaringer fra de to siste åra med ett tog.

Særlig ifjor var 1.mai en suksess, nettopp for EF-motstandere. Togene over hele landet hadde dårlige hovedparoler på EF, men ble dominert av motstandernes egne paroler og slagord. En av EF-kampens største svakheter har vært at den ikke er istand til å mobilisere arbeiderklassen.

1. mai er en glimrende anledning til å gjøre noe med det - men da må EF-motstanderne gå sammen med de vi vil mobilisere, ikke isolere oss fra dem.

Oslo Samorg har faktisk vedtatt en glimrende anti-rasistisk parole: «Kamp mot all rasisme - Stopp nazistene». Akkurat som kampen mot EF, kan kampen mot rasisme bare føres effektivt dersom vi står samlet.

Alternativet som styret først hadde foreslått var: «Ja til et fargerikt felleskap - Snu ryggen til rasismen». Disse to parolene står for to hovedlinjer i den antirasistiske kampen. Den ene er parola til de som vil konfrontere organiserte rasister, den andre til de som vil la dem være i fred.

At Samorg møtet godtok den militante parolen uten motstand, er en seier, og sier mye om at stemningen har dreid i retning av å møte nazister og fascister på gata.

Alle forsøk på splittelser i forhold til Samorgs arrangement må avvises. Sosialister må ikke være redde for å "skitne seg til" ved å være i nærheten av Arbeiderpartipamper og arrangementer med elendige paroler. Vår plass på 1.mai er sammen med resten av arbeiderklassen - bare da kan vi avsløre ledernes råtne politikk, og komme med konkrete alternativer til den.

Parolene er de mest militante på mange år, det er all grunn til at årets feiring kan samle enda fler enn ifjor. Sosialister må aktiv forsøke å mobilisere flest mulig til maidagen.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.