IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Det kurdiske nyttåret ble et blodbad

Kuppet i Tyrkia i 1980, som veltet den siste demokratisk valgte regjeringa, var organisert av CIA og hadde klare fascistiske trekk. Tyrkia var i en kaotisk situasjon, bevæpna fascistbander slåss mot en aktiv venstreside. Venstresida ble til slutt knekt av terroren. Regimets sjøltillit var på topp da ledende medlemmer i DISK, en uavhengig fagorganisasjon, ble dømt til lange fengselsstraffer.

linje

Publisert: 01.04.1992

De som har holdt ut lengst i kampen mot regimet har vært kurderne. Det kurdiske arbeiderpartiet, PKK, har drevet geriljakampen mot regimet i Ankara. Regimets undertrykking har vært beinhard, det er forbudt å snakke kurdisk, det finnes ingen aviser på språket.

Under Vestens krig mot Irak var det tendenser til oppmyking mellom Özal-regimet og kurderne. Det kurdiske småborgerskap og gryende borgerskap ante en mulighet for å kunne få større innflytelse og muligheter i hele Tyrkia.

Stormaktenes garanti

Men Ankara har igjen strammet inn grepet, og refser Syria fordi de ikke fordriver kurdiske gerilja fra Libanon. Så kom nyttårsmassakren.

Regimet erklærer kurderne enda mere krig. Sult og militære angrep fra Tyrkia dreper tusener av kurdere i grenselandet mellom Irak og Tyrkia, i de områdene som mr. Major i London kalte for trygge.

PKK er en nasjonal frigjøringsbevegelse. De slåss for nasjonal frigjøring fra Tyrkia, og er ganske effektive i kampen mot en den en million mann sterke NATO-hæren.

Ordbruken er nasjonal frigjøring, ikke klassekamp. Men som andre frigjøringsbevegelser appellerer de til arbeiderklassen, og mange ungdommer stikker av og slår seg sammen med geriljaen før NATO-hæren henter dem.

Tyrkisk venstreside har med rette sett på disse folka som gode kjempere. Men en aksjon til støtte for kurderne der flere sivile ble drept i en vanlig buss i Istanbul, var et katastrofal feilgrep fra Dev-Sol. Dev-Sol er en venstrepopulistisk bevegelse sterkt påvirka av geriljatanker. En slik aksjon frastøter forståelig nok folk flest. Selv å bombe regjeringsbygninger mobiliserer fint lite.

Geriljakrigens spor

Fienden kan aldri slås gjennom geriljakamp. Tyrkia får enorm støtte fra vesten og har et formidabelt militærapparat. Når røyken driver vekk etter bombeattentatene, kommer det alltid nye Özal-er og Demirel-er fram og fyller de dreptes plass.

PKKs strategi er feil, men det er ingen tvil om hvem de virkelige terroristene er.

Forsvar kurderne

Den norske staten er ikke fornøyd med bare å sende våpen til det brutale tyrkiske regimet. Nå har Norge selv begynt å fengsle og trakassere kurderne. 42 kurdere, en bare 14 år gammel, ble arrestert etter en demonstrasjon ved den tyrkiske ambassaden.

De fleste av aktivistene ble varetektsfengsla i fire uker. Justisministeren Gjesteby forsvarer politiet, og godtar til og med at andre fanger slipper ut for å få plass til kurderne. Deres "forbrytelse" var å knuse en del inventar i ambassaden.

Den virkelige forbrytelsen pågår i Kurdistan. Tyrkiske myndigheter drepte 55 personer under den kurdiske nyttårsfeiring. De opptrapper sin undertrykking av kurderne med minst like mye brutalitet som Saddam Husseins Irak. Responsen fra vesten, ett år etter at de gikk til krig for "å sikre demokratiet", kunne ikke ha vært mer hyklerisk.

Vestmaktene kan godta hva som helst fra en viktig alliert i en strategisk nøkkelposisjon. Tyrkias president Özal måtte gi noen innrømmelser under gulfkrigen for å tekkes opinionen. Vi husker at krigen ble satt i gang nettopp for å "frigjøre" det okkuperte Kuwait. Krisa i Irak ga kurdene forhåpninger som ble bygd opp under av hyklerske vestlige ledere.

Regimet skal nå sørge for at tanker om nasjonal frigjøring bli banket ut av kurderne. Undertrykkingen som kurderne møter i dag er den verste på mange år. Bombeangrep på forsvarsløse sivile er ikke uvanlig.

Å ha vært involvert i motstandsbevegelsen er det samme som å få dødstraff. I likhet med palestinerne er kurderne spredt i alle retninger. Det skulle bare mangler at mange av dem vil fortsette kampen mot undertrykking i de land de har måttet flykte til.

Tyrkias ambassade i Oslo er kjent for sin lojalitet mot militærregimet i hjemlandet, og har spionert på eksilmiljøet helt siden kuppet i 1980. Det er ganske naturlig med en aksjon mot Özal-regimets reir i Oslo.

For den norske offentlighet er ambassaden-aksjonen bevis på at de har med farlige terrorister å gjøre. På spørsmålet om han hadde tatt opp situasjonen i Kurdistan med ambassadøren, svarte utenriksministeren Stoltenberg at det ikke var passende. Norge vil sikre seg plass i klubben som prøver å opprette den nye verdensorden.

Høyresida går selvfølgelig ikke glipp av en anledning til å piske opp rasisme. Hagen var kjapt ute og krevde at kurderne måtte utvises. I Sverige ble kurderne forsøkt gjort til syndebukk i Palme-saken. Det hysteriske forsvaret av terror-regimet i Tyrkia kan føre til en lignende trakassering i Norge.

Kurderne har all grunn til å drive kamp mot sine undertrykkere. De har også rett til å være politisk aktive, og særlig når de befinner seg i land som aktivt støtter opp om den undertrykking. De vil har grunn til det så lenge den vestlige verden samtykker i den brutale undertrykkinga av det kurdiske folket.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.