IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Irak ut av Kuwait?

Hvorfor reiser vi ikke kravet: “Irak ut av Kuwait”? Var ikke også Iraks invasjon et overgrep vi må være imot? Vi blir beskyldt for å være ukonsekvente anti-imperialister fordi vi bare sier USA ut, og ikke krever Irak ut også.

linje

Publisert: 01.03.1991

Men å koble Iraks invasjon til USAs krig er høl i hue. Gulfkrigen har like lite med frigjøringen av Kuwait å gjøre som Vietnamkrigen dreide seg om å bekjempe kommunismen.

Dengang som nå handler krigen om USAs rett til å gripe inn hvor som helst der det skjer noe USA ikke liker. Dette blir mer og mer opplagt for hver dag som går. To ganger har Saddam Hussein tilbudt seg å trekke seg ut, men Bush og gutta er ikke interessert.

De vil knuse Iraks militærapparat fullstendig, pulverisere Baath-partiet og hakke Hussein i småbiter. USA må bevise at de fortsatt kan bekle stillinga som verdenssnut, at de fortsatt både kan og vil mose enhver som ypper seg, at de ikke godtar noe som helst forsøk på oppsetsighet. Å si “Irak ut av Kuwait!” er - enten en ønsker det eller ikke - å koble USAs krig for undertrykkelse sammen med kamp for frigjøring, m.a.o. en enorm innrømmelse overfor USA. Nå når Irak har tapt slaget om Kuwait, og Schwarzkopf dundrer inn i Irak, er “Irak ut” direkte latterlig. “USA ut av Irak!” er det kravet som må stilles.

Nasjonal sjølråderett kan aldri være et løsrevet prinsipp. Sosialister støtter kampen for nasjonal sjølråderett når denne kampen fører til en svekking av imperialismen. Det vil si at vi må vurdere hvert tilfelle konkret, og ikke bare slavisk gjenta “prinsippet” om nasjonal sjølråderett.

Kampen for Israels rett til sjølbestemmelse svekker ikke imperialismen, men bygger tvert imot opp under den. Derfor støtter heller ikke sosialister Israels sjølråderett. Det samme gjelder for en kravet om Kuwaits sjølråderett idag - det kan bare fungere som en støtte til USAs imperialistiske krig. Slagordet “Irak ut” er slagordet til Israel og Tyrkia. Hvor blir det da av sjølråderetten for kurdere og palestinere?

Irak invaderte Kuwait fordi de hadde bruk for oljekildene der. Det var en imperialistisk handling, men den blei uinteressant med en gang USA blanda seg inn. USA og Irak kan ikke sammenlignes, Irak har bare og kan bare skaffe seg kontroll over deler av sine nærområder, mens USA har kontroll over store deler av verden og er en garantist for at det imperialistiske systemet består.

Derfor er det umulig å være konsekvent anti-imperialist uten å være for USAs nederlag. “Irak ut av Kuwait!” er idag et krigsrop. “Irak ut” er det kampropet Bush samler sine lydriker under, kampropet som blir brukt til å rettferdiggjøre en hver perversitet og grusomhet som blir retta mot befolkninga i Irak. Kampropet som skal overdøve stønninga fra alle dem som har fått føle USAs jerngrep, som skal få folk til å glemme at titusener blir blir slakta med dem mest jævelige våpna.

Iraks invasjon av Kuwait kom jævelig beleilig for Bush. Invasjonen gav ham en enestående sjanse til å få folk i USA til å glemme at arbeidsløsheta stiger for hver dag og at krisa ligger og lurer rett rundt hjørnet, ved å få dem til å identifisere seg med det strålende USA som går seierrikt fram på alle fronter, og den sterke mann som leder det hele med fast hånd.

Vi vil ha en antikrigsbevegelse som samler alle som er mot krigen, en bevegelse som er så brei som mulig, uten at den ekskluderer folk til venstre eller høyre. Parola “Stopp krigen!” samler både folk som vil ha med “Irak ut” parola, og folk som er uenige.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.