IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Krigen i Afghanistan:

Hent soldatene hjem!

afganistan_copy1.jpg

pilAfghanistan

Hvis ikke Fredsinitiativet nå kan klare å gå inn for en norsk tilbaketrekking, så når? Skal vi vente til SV igjen kommer i opposisjon og finner seg sjæl? Er det det vi går og venter på?

linje

Publisert: 06.02.2008

Ingrid Fiskaa diskuterer i en kommentar i Klassekampen hvordan fredsbevegelsen kan vise seg fra sin beste side.

Hennes tanker om hvordan vi kan få "ei slagkraftig fredsrørsle" er godt ment, men sløyer brodden til antikrigsbevegelsen og demper presset på regjeringen.

Uklarhetslinja får helt konkrete konsekvenser. Ta det ferske "Opprop for ny Afghanistan-politikk". Oppropet argumenterer for at Norge skal "endre sin strategi og avslutte all offensiv krigføring" i Afghanistan.

Kort tid etter at det blir lansert argumenterer utenriksminister Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og VG for at vi trenger en ny Afghanistan-strategi.

Oppropet har tilsynlatende langt på vei fått gjennomslag i regjeringen. Men betyr det at de norske soldatene skal ut av Afghanistan, slik oppropsorganisatorene Reza Rezaee og Ingrid Fiskaa, formodentlig ønsker?

Nei, det betyr at "operasjonene må koordineres bedre" (Barth Eide), at "den sivile innsatsen må økes kraftig" (VG) og "en integrert sivil-militær strategi, hvor de politiske prosessene forsterkes" (Støre).

Aktørene ovenfor har med andre ord kommet oppropet i møte, men ikke endret en tøddel på den norske krigføringen.

For all del, økt humanitær hjelp er helt klart på sin plass. Men hjelpen løser ikke det grunnleggende problemet: krigen!

Oppropets ullne krav bidrar til to ting: å redde skinnet til regjeringen og styre antikrigsbevegelsen inn i et blindspor. Fredsinitiativet er i seg selv et eksempel på det sistnevnte.

Under fjorårets årsmøte klarte Fiskaa så vidt å hindre (to stemmers overvekt) at Fredsinitiativet vedtok en klar formulering om at Norge skal ut av Afghanistan. Argumentet som reddet dagen var trusselen om at et slikt vedtak ville bidra til å svekke enheten i fredsbevegelsen.

Konsekvensen ble faktisk den motsatte. Et nytt opprop, Hent soldatene hjem, dro med seg organisasjoner og enkeltpersoner som ønsket Norge ut av Afghanistan. I stedet for at Fredsinitiativet styrket seg, ble organisasjonen passivisert, splittet og politisk temmet. Hent soldatene ble initiativet som stilte seg i spissen for en norsk uttrekning.

Også i år argumenterer Fiskaa mot at Fredsinitiativet skal gå inn for at norske soldater skal ut av Afghanistan (årsmøtet er 14. februar). Og det på tross av at opptil halvparten av den norske befolkningen (på enkelte målinger) ønsker soldatene hjem.

I Klassekampen mener hun at "Fredsrørsla bør ha plass til ulike syn på korleis Noreg skal arbeida for fredelege løysingar i Afghanistan – om det er gjennom einsidig norsk tilbaketrekking eller forhandlingar i Nato og FN."

Slike utsagn skremmer ikke akkurat krigsforkjemperne i Nato og Norge. Det er heller et signal om en fredsbevegelse som tåler alt for inderlig vel.

Hvis ikke Fredsinitiativet nå kan klare å gå inn for en norsk tilbaketrekking, så når? Skal vi vente til SV igjen kommer i opposisjon og finner seg sjæl? Er det det vi går og venter på?

Vegard Velle, styremedlem i Fredsinitiativet


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.