IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Terra-saken:

Finansnæringens skrekkvelde

Terra-saken har skapt mye hodebry og frustrasjon og vil fremdeles være gjenstand for diskusjon. Ikke før tidligst i 2009 vil den få et slags endelikt gjennom bostyrets konklusjoner om det økonomiske oppgjøret.

linje

Publisert: 20.01.2008

Mange flere spøkelser vil nok ramle ut av skapet etter denne artikkelen er kommet på trykk, men det vi vet er at åtte kommuner har gått med på avtaler som har betydd utdeling av over 800 millioner kroner til spekulanter. ”Alle” er nå enig om at dette er skandaløst, men hvordan kunne det skje?

I 2002 tillot daværende statsråd Erna Solberg i Kommunal- og Regionaldepartementet at kommuner kunne ta opp større lån med sikkerhet i framtidige kraftinntekter. Relativt velstående kraftkommuner som Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal i Nordland, Bremanger i Sogn og Fjordane, Kvinesdal i Vest-Agder, Vik i Sogn og Fjordane og Haugesund i Rogaland har benyttet seg av denne muligheten til å investere kontanter i verdipapirer, i dette tilfellet det nå kriserammede, amerikanske boligmarkedet, i håp om avkastning på lånte penger.

Kapitalismen knebler

Selv om Høyres kommunalpolitiske talsperson Bent Høie påstår at det aldri var meningen pengene skulle brukes på høyrisikoplasseringer, var det akkurat det som skjedde.

Solbergs liberalisering var ikke en direkte invitasjon til rovdrift fra Terra Securities, men en utvidelse av New Public Management-tankegang (NPM) i kommunal sektor. I stedet for at kommunen driver seg selv, er det nå normalisert å la eksterne aktører i det private næringsliv overta.

Konsekvensen er kutt i timillionsklassen i tjenestene i de berørte kommunene. Også de ansatte har grunn til å være urolige. Narvik må ta opp lån for å betale desemberlønningene.

Enkeltpersoner har absolutt skyld for håpløse avgjørelser, men det triste er at nesten hele det politiske spekteret, inkludert SV har vært med på spekulasjonskarusellen. Med andre ord handler Terra-saken om hvordan kapitalismen knebler eller målbinder alle som ønsker eller foretrekker å administrere den, deriblant tidligere ordfører i Rana, Inge Myrvoll fra SV.

Anmeldelse

Leder i Rødt, Torstein Dahle har anmeldt Terra for bedrageri på grunn av hemmelighold og villedende informasjon for å skjule omfattende tap. Kursfallet i ”tilbudet” fra Terra; såkalte Collateral Debt Obligations, har vært dramatisk siden 2006 uten at kommunene fikk vite noe. Mens tilsynelatende intetanende og godtroende, noen vil si hjernedøde kommuner fortsatte å pøse inn midler og ”garantier”, vakler Citibank på stupet. Denne banken, som er en av USAs største, har altså videresolgt elendiggjorte huseieres gjeld; selvsagt totalt forkastelig, men likevel så vanlig.

En lærepenge?

Noen har da advart mot hasardspillet. Landssamanslutninga for Vasskraftkommunar rådet om å holde Terra Securities og deres forundringspakker på avstand. Men verken Tore Hagebakken (Ap) eller SVs Rolf Reikvam i kommunalkomitèen på Stortinget vil fjerne Solbergs markedsomfavnelse. Reikvam håper bare kommunene ”har fått en lærepenge”. Mange har nok det, men for hvor lenge klarer man å holde igjen for fristelsen? Hva med de som ikke har investert eller tapt ennå; er ikke de fremdeles overmodig? Også kommuner med dårlig råd kan bli desperat nok når staten knytter igjen pengesekken.

Det vil alltid dukke opp nye sjarmerende og overbevisende svindlere, les rådgivere og meglere som sikler etter kommunale kroner. Terra-saken viser at disse opererer i de trauste sparebankene; hva er for eksempel ”Spar x – BRIC 40 II” er. Dette vidunderet ligger på Sparebanken Vest sine internettsider. Det er ikke deres produkt. De bare selger det videre.

Ingen vet hvem, og ingen vil vite hvem som har ansvar for lureriet. Regjeringen må sørge for at dette ikke er tillatt!

Opprør mot New Public Management

Siden 90-tallet har det vært en kraftig dreining i hele offentlig sektor mot rasjonalisering og oppsplitting. Vi har sett hvordan foretaksmodeller og utskillelse av virksomhet har skapt et direktørskikt som tenker kortsiktig og ikke er underlagt demokratisk kontroll.

Ledelsen på sykehusene er et velbrukt eksempel på den nye økonomiske styringsmodellen, eller mangel på styring, som er i ferd med å ødelegge offentlig eiendom og befolkningens ve og vel.

Et annen variant av NPM er en bestiller – utførerideologi, som innebærer at kommunen kjøper og selger av seg selv. I Bergen har det ført til at foretaket Bydrift har tapt millioner til Samferdselsetaten på grunn av et idiotisk internt anbudssystem. I stedet for fornuftig ressursbruk driver foretaket og fakturerer hvert minste lille gjøremål. Nå protesteres det mot meningsløshet og sløsing av ressurser.

Økonomene Norvald Monsen fra NHH og Sverre Høgheim fra Høgskulen i Sogn og Fjordane vil ha opprør mot NPM og gambling med folks penger og velferd (Bergen Tidende, 14/12/07).

De vil ha reversert organiseringen som har ført til misbruk av fellesskapets midler. Man kan ikke være mer enig. Deres løsning er gjeninnføring av tradisjonell offentlig økonomistyring. Jeg synes det er et godt krav, som vil kunne mobilisere innbyggere i hele Kommune-Norge.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.