IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Ut på nett:

90 år siden Oktoberrevolusjonen

rosta_1920.jpg

pilSovjetisk propagandaplakat fra 1920 (1) Foto: Ingen

I november er det 90 år siden den russiske Oktoberrevolusjonen, som førte til opprettelsen av verdens første, kortvarige arbeiderstat. Det er fremdeles grunn til å la seg inspirere av det som skjedde den gangen. Gnisten har satt sammen en meny av lyd-, video- og tekst-lenker som på ulike vis feirer begivenheten.

linje

Publisert: 27.10.2007

Én av de beste beskrivelsene av revolusjonen finner vi i Leo Trotskis monumentale Historien om den russiske revolusjon. Den finnes ikke i norsk oversettelse, men er tilgjengelig på engelsk på Marxists Internet Archive. Trotskis kortere hefte om erfaringene fra Oktober finnes på norsk her. På Marxists Internet Archive er det i anledning 90-årsjubileet en egen ressursside med originalkilder fra og om revolusjonen.

Regissøren Sergei Eisensteins film om revolusjonen, Oktober fra 1927, kan lastes ned i sin helhet her. På YouTube finnes flere kortere montasjer fra filmen:

Arbeiderrådene

Revolusjonen var kulminasjonen av en voldsom massebevegelse. Revolusjonære arbeidere organiserte seg i sovjeter eller arbeiderråd - demokratiske organer som den etter-revolusjonære staten skulle baseres på. Den amerikanske journalisten John Reed skildrer i artikkelen Sovjetene i aksjon fra 1918 hvordan rådene fungerte. Dette er også temaet for Alex Callinicos' artikkel om Rådsmakt.

Det teoretiske grunnlaget for den nye sosialistiske samfunnsorganisasjonen beskrives av Lenin i Staten og revolusjonen fra 1917. Her kan du se og høre Lenin tale!

Ikke noe kupp

Det er vanlig å hevde at Oktoberrevolusjonen var et kupp. Mark Steel svarer på kritikken i dette foredraget.

Mange har et bilde av bolsjevikpartiet som en liten klikk med skjeggete, eldre menn. I realiteten var de fleste av bolsjevikene svært unge, med en gjennomsnittsalder på 16-17 år. Mange hadde sluttet seg til partiet da de var 13-14 år. En god del av de viktigste lederne hadde vært aktive i revolusjonen i 1905, men selv disse var ikke eldre enn i slutten av 20-årene eller begynnelsen av 30-årene. I løpet av revolusjonsåret 1917 vokste bolsjevikpartiet til et masseparti med flere hundre tusen aktive medlemmer.

Myten om den udemokratiske Lenin som forløper for stalinismen behandles med forskjellig utgangspunkt av Kevin Murphy i Can we write the history of the Russian revolution?, Paul Blackledge i What was done (en anmeldelse av Lars Lihs bok om Lenins "Hva må gjøres") og i et foredrag av John Molyneux, Did Lenin lead to Stalin? Den norske kommunisten Olav Scheflos vesle bok om Lenin fra 1928 kan også anbefales.

Internasjonal revolusjon

Oktoberrevolusjonens være eller ikke være hvilte på én forutsetning: internasjonal revolusjon. Derfor ble Den kommunistiske (tredje) internasjonale etablert i 1919, med deltagelse fra blant annet det norske Arbeiderpartiet. Socialist Worker har nylig hatt en artikkelserie om Den kommunistiske internasjonale, skrevet av historikeren John Riddel. Verdt å lese er også Werner Hauges artikkel om Noreg i skuggen av revolusjon, som gir et innblikk i hvordan klassekampen i Norge ble påvirket og inspirert av begivenhetene i Russland.

Det nye samfunnet

Oktoberrevolusjonen ble umiddelbart møtt med intervensjonskrig fra vestmaktene og borgerkrig fra hjemlige reaksjonære. Men midt i krigen, sulten og nøden ble reelle, hittil uhørte reformer gjennomført: Allmenn stemmerett, fri abort, rett til skilsmisse for kvinner og menn, legalisering av homoseksualitet og religionsfrihet, for bare å nevne noen.

Revolusjonen var også en kulturrevolusjon. Kort tid etter revolusjonen turnerte et agitprop-tog rundt i russiske byer, lastet med kunstere og skuespillere som satte opp enkle stykker og propaganderte for det nye samfunnet. Toget hadde en trykkepresse om bord, slik at man kunne trykke plakater og kaste ut av togvinduene når toget passerte gjennom en landsby.

Revolusjonens nederlag

Den russiske revolusjonens nederlag i løpet av 1920-tallet skjedde som et resultat av at det ikke lyktes å spre revolusjonen til resten av Europa, og at en ny klasse, det stalinistiske byråkratet, kom til makten på ryggen av rådsmakten og det gamle bolsjevikpartiet. Chris Harman skriver om denne kontrarevolusjonen i artikkelen Den russiske revolusjonens nederlag. Om Stalins rolle forteller Dragan Plavsic i foredraget Stalin - gravedigger of the revolution.


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.