IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

Film

Blood diamond: På tide Vesten holder fingrene av fatet

2829_film_blood_diamond_wallpaper3_1280x960.jpg

Vi er i Sierra Leone. Året er 1999 og Solomon, spilt av Djimon Hounsou lever fredfullt som fisker sammen med sin familie. Dagen når opprørsmilitsen Revolutionary United Front (RUF) entrer landsbyen i drapsrus, skal komme til å forandre på alt.

linje

Publisert: 10.05.2007

Barnesoldater med maskingevær skyter hemningsløst rundt seg. Situasjonen er blodig og kaotisk, og Solomon mister kontakt med sin kone og to barn. Er de drept? Vil han noen gang møte dem igjen? Selv blir han tatt til fange og må slave for RUF på leting etter diamanter. Forholdene er forferdelige, og veien til døden er kort dersom RUF-kommandanten oppdager at noen prøver å rømme eller lure unna edelsteiner. Likevel klarer Solomon å gjemme bort en diger, 100-karat stein. Kan dette sikre han og hans nærmestes framtid?

Mens hans største håp er å treffe familien igjen, blir møtet med smugleren Danny, i Leonardo DiCaprio sin skikkelse et nytt vendepunkt; Danny vil ha tak i den gjemte diamanten. Vil han være fornøyd hvis han finner denne? Vil begjæret etter rikdom og kriminalitet gi seg da? Filmens røde tråd er jakten på edelsteinen, men også hans kyniske våpensalg til RUF. Slik personifiseres hvordan utenlandske interesser, i form av en lykkejeger, utnytter et samfunn i oppløsning og krig.

Sammenhenger

Gradvis blir større sammenhenger forklart. Den amerikanske journalisten Maddy, spilt av Jennifer Connelly ønsker å finne ut av hvordan vestlig storkapital er involvert i den omfattende konflikten. Flere av avsløringene kommer etter hvert fra Danny. Han blir en spurv i forhold til hva det nederlandske selskapet Van Der Kaap bedriver. Diamanter fra Sierra Leone hvitvaskes i nabolandet Liberia i skjul av et underselskap. Deretter går verdiene til rike konsumenter i Nord, lovlig som bare det. Markedet har talt; tilbud og etterspørsel skal råde, uansett hvilke grusomme konsekvenser det får. Det moralske stikket mot forbrukersamfunnets skyggesider kommer fram.

Gjennom sin egen paramilitære styrke(!) ligger de i krig med RUF for å få de mest lukrative forekomstene. Hva gjør man ikke når konkurransens behov kaller?

Van Der Kaap er neppe den eneste krigsprofittøren, men omtales eksplisitt som eksempel. Opprørerne spiller på motstand mot de hvites innflytelse, og det er langt fra vanskelig å være enig med dem i akkurat det. Men hva vil de egentlig? Deres terror mot sivilbefolkningen og kidnapping av barn skapte mer frykt enn oppslutning. De blir tvert i mot framstilt som Sierra Leones største ulykke, og jeg tenker på liknende grupperinger som Herrens Motstandshær i Nord-Uganda som parallell. Likevel kan man argumentere med at RUF var en reaksjon på økonomisk imperialisme, der konsekvensene er velkjent for fattigfolk i afrikanske land.

Filmen tar et grundig oppgjør med diamantindustriens hensynsløshet og er en av de mest politiske og raseriskapende produksjonene siden Hotel Rwanda fra 2004. Undertegnede gikk ut av kinosalen med en gråtkvalt klump i halsen etter begge forestillingene.

Til slutt må det jo sies at Leonardo Di Caprio er en glimrende skuespiller! Jeg liker han virkelig godt i rollen. Det er bare så trist at det “alltid” må være en hvit kjendis sine briller handlingen skildres gjennom. Solomon bli ganske ensom i å representere kjennskap til de innfødtes opplevelser. Men kanskje det er en kjendis som må til for å gjøre dokumentariske drama fra land vi normalt ikke hører om, attraktive for et europeisk og nord-amerikansk publikum?

Thorleif Berthelsen


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
tips
space

space
space

Logg inn



Husk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.