IS

På nettsiden:

Kontakt oss

Om IS

Temaoversikt:

1968

Afganistan

Antikapitalisme

Antirasisme

Faglig kamp

Klima

Krigen i Irak

Kultur

Kvinnekamp

Marxisme

Midtøsten

Nasjonalisme

Økonomi

Søk i arkivet

Avansert

website stats

space
space

boks Hva skjer

boks Lenker

boksInternasjonal Sosialisme

Møter, seminarer, demoer. Se hva som skjer. [mer]

Motstand på nettet [mer]

Abonner på Internasjonal Sosialisme. [mer]

06morderen_trond_volden_copy1.jpg

pilTrond Volden.

Politivold og rasisme

17. april vedtok LO i Trondheim mot tre stemmer at de fire mistenkte politimennene i Obiora-saken bør permitteres. Vedtaket er kjempeviktig og bør følges opp av andre LO-avdelinger.

linje

Publisert: 04.05.2007

Styret foreslo suspensjon, men etter en intens debatt der Politiets Fellesforbund skal ha brukt som argument at bestemmelser i Tjenestemannsloven hindrer suspensjon, endte man opp med permittering.

7. september i fjor døde norsk-nigerianeren Eugene Ejike Obiora etter å ha blitt pågrepet av Trondheimspolitiet. Granskningsrapporten til Spesialenheten for politisaker er nå ferdig, men hemmeligstemplet.

Obiora var på Østbyen servicekontor for å be om dagpenger, noe som ble avslått. Fordi de ansatte oppfattet ham som truende ble politiet tilkalt. Da han motsatte seg arrestasjon ble han i følge politiet «fullstendig rebelsk». Dette skal være grunnen til den hardhendte behandlinga.

Vitner stod fram i media svært sjokkerte over den brutale pågripelsen. 7 måneder etter drapet har Spesialenheten for politisaker ennå ikke avsluttet etterforskningen.

Forbrytelser lønner seg

Det var mange som reagerte med vantro da det viste seg at en av politibetjentene, Trond Volden, også var delaktig i pågripelsen av den svarte rengjøringshjelpa Sophia Baidoo i 1999. Hun utløste ved et uhell alarmen på arbeidsplassen og ble brutalt behandlet av politiet når de ankom stedet.

Baidoo-saken var en voldsom påkjenning for Trondheims politiet. Meningsmålinger i Adresseavisa visste at trøndernes tiltro til politiet stupte.

Trond Volden ble først ilagt en bot på 3000 kroner men ble frikjent i retten, selv etter å ha innrømmet å ha sagt «svarte faen».

Da Sophia Baidoo ble fortalt om Obioras sak av Dagbladet svarte hun «Hvis det stemmer at det er den samme politimannen som er involvert i denne hendelsen, er jeg ikke overrasket.»

Forbrytelser lønner seg ikke heter det, det gjelder åpenbart ikke for Trond Volden.

Kvalt til døde

Obduksjonsrapportene viser at Obiora døde av kvelning men politibetjentene har så langt ennå ikke blitt siktet i saken.

Granskningsrapporten som ble lagt fram viser at politiets forklaringer ikke stemmer overens med forklaringene til helsepersonellet på St. Olavs Hospital.

Politiet hevder å ha lagt Obiora i stabilt sideleie inne i politibilen. Men i følge ansatte på St. Olavs Hospital falt Obioras ben ut av bilen når døren ble åpnet. Han lå med hodet i gulvet og med hendene i håndjern på ryggen.

At Volden og hans tre kollegaer fremdeles er ute i tjeneste er rett og slett en skam.

«Stopp Volden»

«Man legger tydeligvis til grunn at dette har noe med rasisme å gjøre. Det har det ikke. Det er en ren tilfeldighet at vedkommende var en afrikaner og ikke en nordmann.» sier Voldens advokat til Dagbladet.

Det kan ikke kalles tilfeldigheter når en politimann i to ulike episoder har uttalt seg rasistisk og oppført seg unødvendig brutalt mot svarte.

Et søk på Sør-Trøndelag politidistrikts nettsider for å finne informasjon om Obiora saken resulterer i «null treff». «Volden» som søkeord resulterte i et utall treff, men intet om volden utført av lovens lange arm, ei heller Trond Volden.

Hvor har norske politikere vært i denne saken?

En mann blir drept av politiet. En skulle tro at våre folkevalgte hadde noe å si om saken.

Men neida. SV’er og varaordfører Knut Fagerbakke var frekk nok til å gå ut å oppfordre folk til ikke å delta i fakkeltoget i Trondheim selv om han hadde forståelse for de «emosjonelle» reaksjonene. AUFs representant trakk seg som appellant.

Heldigvis finnes det ikke bare tafatte politikere i byen. Rundt 600 deltok på demonstrasjonen på tross av Fagerbakkes advarsler.

Det afrikanske miljøet, Nettverk mot statlig rasisme og en aktiv bloggside følger saken tett.

Bandet Samvirkelaget har laget sangen Stopp Volden om Obiorasaken.

Arne Johannsesen leder av Politiets Fellesforbund er ikke snauere enn at han kritiserer Samvirkelaget for «manglende forståelse for rettssystemet i Norge».

Det han ønsker seg er at vi lydig venter til Spesialenheten har etterforsket seg ferdig slik at de får henlagt saken i fred og ro.

Det folk har manglende forståelse for, Arne Joahnnessen, er hvorfor du har større sjanse i å bli lotto-millionær enn å få en politmann dømt?

Politiet og rasisme

Etterforskningen av drapet på Stephen Lawrence i Storbritannia 1993 var en farse. Granskningsrapporten konkluderte med at etterforskningen ikke hadde vært god nok «og at dette måtte sees i sammenheng med en form for institusjonell rasisme i politiet».

Norsk politi har vært i England for å lære etter at en rapport fra ECRI (The European Commission against Racism and Intolerance) konkluderte med at norsk politi ikke gjorde nok i kampen mot rasisme. Men da arbeidsgruppen ble avsluttet i 2001, hadde de grunnet «dårlig tid» valgt å ikke gå inn på rasisme innad i politietaten!

Obiora -saken er tydelig bevis på hvem som kan vinne kampen mot rasisme og politivold. Politikere snakker gjerne om anti-rasisme men når det kommer til handling renner det meste ut i sanda.

Når vanlige folk reagerer og nekter å la seg kneble blir de truet med søksmål.

Det er rettssystemet Arne Johannessen stolt representerer og forsvarer.

I Oslo er politiet på jobb under slagordet «På jobb for en tryggere hovedstad». Politiet i Trondheim følger opp med prosjektet «Midtbyen- trygg og trivelig».

Det blir ikke troverdig før Obioras drapsmenn blir dømt og rasismen i politiet knuses.

Monica Nkechi Okpe


printPrint-versjon

tipsTips en venn:

tips
space

space

Til toppenTil toppen

ForumKommenter denne artikkelen (Krever innlogging).


space

Logg innHusk meg

Ny Bruker


RSS-feed

Siste 5 saker:

Ny nettside

... [mer]

20.01.2017

Ny nettside

Internasjonale sosialister har fått ny nettside: internasjonalesosialister.no ... [mer]

02.01.2017

Ingen norsk imperialist-krig! Ingen legitimitet for bombing!

... [mer]

21.11.2015

Imperialistiske stormakter har satt det syriske folket til side

30. oktober satt stormakter og diktaturer seg til bords i Wien for å drøfte hva de vil med Syria. Den syriske sosialisten Ghayath Naiss ... [mer]

18.11.2015

Deres kriger - våre døde

NPA (Frankrike) om terrorhandlingene i Paris 13. november. Oversatt til dansk av Internationale Socialister og publisert i Socialistisk ... [mer]

18.11.2015

INTERNASJONALE SOSIALISTER // PB 9226, 0134 Oslo. // Tel: 22 20 17 89 // Fax: 22 20 35 70. Epost: intsos@intsos.no. Teknisk: webmaster@intsos.no.